lördag 26 december 2009

Wetterstrand är mediernas kelgris

Maria Wetterstrand har alltid varit mer populär än sitt parti, men nu visar opinionsmätningar att hon är den näst populäraste partiledaren i Sverige, endast slagen av statsministern. Det kan tyckas märkligt att ett språkrör för ett parti som är motståndare till den ekonomiska modell som möjliggör att vi har kunnat handla alla julklappar till våra nära och kära skulle åtnjuta förtroende från varannan svensk väljare. Men det finns förklaringar.

Att svenska journalister är vänstervridna vet varenda kotte. Särskilt stor övervikt finns för Miljöpartiet. Nästan var fjärde journalist kallade sig miljöpartist 2006. Detta är alltså ett parti som i valet samma år fick 5,2 procent av rösterna. En hygglig överrepresentation. Det är ofrånkomligt att journalisters politiska åskådning påverkar hur nyheter vinklas och vilka nyheter det över huvud taget skrivs om. Wetterstrand har dessutom fördel av att vara ett kvinnligt språkrör på rätt sida "dösidan" (under 50) som leder Miljöpartiet tillsammans med Peter Eriksson, som mer påminner om Mattis i Ronja Rövardotter. Utseende spelar roll. Wetterstrand blir den "unga", käcka tjejen.

Miljöpartiet har inte utsatts för någon granskning. Det har blivit mediernas kelgris. SVT gick till storms mot att "stackars" Maria Wetterstrand inte fick komma in på klimatmötet i Köpenhamn. Frysande stod hon utanför och intervjuades av en empatisk SVT-reporter via länk. "Hon som är så ung och kunnig, varför fick hon inte delta?" var den underliggande frågan.

Givetvis har klimatalarmismen gjort sitt till för att ge Miljöpartiet mer uppmärksamhet. Men det är enskilda journalister på TV och i tidningar som är ansvariga för att Wetterstrand satts på en piedestal och granskningen av det tillväxtkritiska och fortsatt flummiga Miljöpartiet har saknats. Å andra sidan har tuffa motfrågor aldrig varit svenska journalisters starka sida, oavsett vilken politiker som intervjuas.

2 kommentarer:

Tharand sa...

Vad är det här för trams? Varför skulle Maria W hindra väljarna från att köpa julklappar med sin ekonomiska politik? Det är skitsnack!

Väx upp och gräv ned dina konspirationsteorier om "klimatalarmism" och inse att det finns goda skäl att väljarna gillar Maria W istället för Maud O!

Att Maria W inte blir lika granskad förefaller faktiskt naturligt när hon sitter i opposition. Det är regeringen som ska granskas. Mp kommer säkert att granskas i valet.

Jacobssons tankar sa...

När MP första gången kom in i riksdagen, så gjorde dom det på lögnen om säldöden. Man sa t det berodde på utsläppen, när det i själva verket var ett förkylningsvirus. Nu ligger man bra till för att media i Sverige inte vågar skriva annat än den "sanning" som erhålls av våra politiker om det så kallade klimathotet.