fredag 18 december 2009

Förändring inte alls negativt

Det var mycket snack om att regeringen skulle kasta skattemiljarder över Saab för att "rädda jobben" som det så fint kallades. När nu företaget läggs ned på grund av bristande lönsamhet och obefintligt intresse från andra biltillverkare uppstår frågan: vad ska hända med alla anställda?

"Allt kommer att gå åt skogen", suckas och stönas det nu. Det är ju en fin inställning till förändring. Jag har aldrig förstått vad som har gjort Saab-anställda så jäkla speciella att just deras jobb måste räddas av staten. När andra företag går omkull är det ingen som förväntar sig att skattebetalarna ska ställa upp. Konkurser är en naturlig och sund del av marknadsekonomin och även Saab måste faktiskt följa dess spelregler.

Regementsnedläggningarna på många orter i Sverige möttes med samma negativa reaktioner. He bli' slute' för bygd'n! sades det i Östersund. I dag är det knappast många som saknar det gamla regementet. I dess lokaler har nya företag flyttat in och människor har fått jobb igen. Så kommer det att bli i Trollhättan också. Om nu någon vill något med sina liv.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kom ihåg varvsstödet, 35 miljarder kr för att hålla varven under armarna i ca 10år och dom gick i konkurs ändå. Det hade varit lite billigare att ge varje varvsarbetare (32 000 personer) 10 miljoner var (mer än 30 Mil i dagens penningvärde)

http://www.fokus.se/2008/11/ett-varnande-exempel/

Anonym sa...

Det är ytterst ni klassiska liberalsvin som gång efter annan sett till att vi aldrig kommer ur detta eviga ekorrehjul. För er betyder ju inget annat än fast cash något. Förlusten för Genuina Svenskar (och då menar jag inte iq befriade rasfrämlingsknullare) är dock något helt annat, och i en helt annan dimension. I första hand rör det inte arbetstillfällena vilket förvisso är illa nog. Främst rör det Folksjälen. Vår plats på jorden. Svensk hantverks- och ingengörskonst i världen. Saab, Volvo är lika synonymt med det Svenska som ABBA om inte mer. Vi är eller i varje fall har varit den mänskliga spjutsptesen inom ett flertal centrala områden, trots nationens storlek. Är man ett litet land så kan endast hjärnan avgöra ens framtid. Kvalitet står mot kvanititet. Precis det som ni nu delvis lyckats Förinta.

Om SAAB liksom många övriga Svenska företag aldrig hade hamnat i Sions grepp hade det sett betydligt bättre ut. Detta sades ju tom med i radion idag. GM hade skött Saab så illa att hoppet var ute. Detta var känt åratal tillbaka. Ni sionisthoror måste ju fundera över varför Svea Rike var världens rikaste land ända fram till 1970-talet.

Samtliga bilar producerades i Sverige under en S regering defacto.

Nåväl, kanske något för mycket info en lördagsmorgon

/Julius Jung

Anonym sa...

"Vi är eller i varje fall har varit den mänskliga spjutsptesen inom ett flertal centrala områden"

Önsketänkande, faktum är att amerikanska armén har varit den mänskliga spjutspetsen inom alla områden.