måndag 21 december 2009

Respekt till Maud Olofsson

Det som sker i opinionen just nu är egentligen väldigt orättvist (men så är det ju ofta). Inte att Moderaterna går bakåt. Detta opinionsmässiga bakslag har de gjort sig förtjänta av ända sedan Fredrik Reinfeldt tog över som partiledare 2003. Jag tänker snarare på Centern.

Centerpartiet svek i FRA-frågan. Men det är det enda partiet där integritetsdebatten upplevs som livlig och där aktiva centerpartister vågar säga vad de tycker. Medan moderater och folkpartister håller käften för att undvika att beskyllas för att skjuta "ett skott inifrån", diskuteras det flitigt inom centerrörelsen. Centerpartiet har länge varit det enda partiet som velat ta strid mot Las. Maud Olofsson är den enda partiledare som öppet pratat om vikten av ett värderingsskifte i Sverige. Maktskiftet i sig är inte nog, det krävs en långsiktig borgerlig förändring för att vrida de grundläggande värderingarna högerut (läs gärna intervjun med nyliberala CUF-aren Hanna Wagenius i nyaste numret av Nyliberalen).

Saabkrisen är det färskaste exemplet på Maud Olofssons styrka som minister. Både Olofsson och statssekreteraren Jöran Hägglund har uppträtt korrekt och opopulistiskt under hela resan, säkerligen medvetna om vilken svekdebatt de riskerade om Saabaffären inte gick igenom (hur nu den slutar). Maud Olofsson vill inte upprepa misstaget med mångmiljardrullningen till de svenska varven. Varje skattebetalare borde jubla.

Staten föredrar att satsa på teknikutveckling i stället för att leka respirator åt ett förlustskapande bilföretag. För detta ska regeringen, och inte minst Maud Olofsson, ha respekt.

6 kommentarer:

Folkpartist sa...

Missade du att det var sex folkpartiledamöter, tre f.d. partiledare som uttalade sig i SVT och skrev på DN Debatt mot FRA-lagen, uppbackad av ett upprop med hundratals medlemmar, varav flera var ordförande för länsförbund och lokalföreningar? Det vara bara i folkpartiet som det fanns riksdagsledamöter som bröt med allianslinjen. Är inte det en livlig debatt?

mats c sa...

Det räcker absolut inte med att ha inställningen att SAAB inte ska bli nya Svenska Varv AB.

Uppträder Maud egentligen förtroendeingivande i NÅGOT sammanhang? Tänk på t.ex debatten med Jimmy Åkesson och Vattenfall´s tyska kärnkraftverk.

Volvo Lastvagnar´s Leif Johansson har sagt att Göran Persson regelbundet kom på besök och förhörde sig om läget i västsvensk verkstadsindustri och att han uttryckte saknad att ingen i Alliansen gjorde detta.

Läs för övrigt vad Jimmy Fredrikkson på GT´s poltiska redaktör skriver:

"För en vecka sedan visade Volvo Cars en film för sina anställda som innehöll en svidande kritik mot regeringen och Maud Olofsson.

Bland annat avslöjade filmen att regeringen hade krävt Fordaktier som säkerhet för de begärda lånen i Europeiska investeringsbanken.
Volvos chefer varnades också för att tala med medierna. Det fick Stephen Odell att undra, om man säger."

http://www.gt.se/ledare/fredriksson/1.1819527/adjo-olofsson

Markus "LAKE" Berglund sa...

@Folkpartist:

Och vad hände sen då. Man knorrar lite och sedan lämnas det inte ens in en motion till stämman om FRA?

Ja Folkpartiet tänkte väl, men sedan hände inget mer...

bloggare på icedaniel.se sa...

Alliansens politik funkade okej i högkunjuktur,men visat sig mindre lyckad nu närdet är lågkonjuktur.

Johan, PL&C sa...

Väldigt bra skrivet! (får mig att vara glad över att vara centerpartist)
Varma hälsningar
/Johan

Folkpartist sa...

Markus,
Apropå tänka och handla i FRA-frågan.

Det hände ju faktiskt att två folkpartiledamöter bröt med allianslinjen när riksdagen antog FRA-lagen.

Jag har inte hackat på centerkritikerna (eftersom jag tyckte de gjorde en bra insats).

Förstår inte detta behov av att förringa alla andra kritiker.