torsdag 17 december 2009

Rättvisa!

Sture Bergwall, aka. Thomas Quick, har fått resning. Resningen gäller mordet på den israeliske turisten Yenon Levi som Quick erkänt men där det helt saknas stödbevisning. Varken vittnen eller någon teknisk bevisning knyter honom till brottsplatsen eller offret. Om det går vägen denna gång, kan det mycket väl vara första brickan i ett dominospel. Quick har nämligen fällts endast på sina erkännanden.

Låt oss hoppas att vi får se verklig rättvisa denna gång. Både för Quick själv, för mordoffren och för deras anhöriga. För om nu Quick är oskyldig, vilket det mesta pekar på, betyder det samtidigt att ett antal mördare har fått gå fria när hårdnackade åklagare, karriärsugna terapeuter och professorer och menlösa advokater lagt sina granskande ögon i rockfickan och bara tutat och kört. Rättsskandalen är således ett övergrepp på så många plan och en gigantisk varningsflagg för förhållandena i det svenska rättsväsendet.

Förhoppningsvis är detta början på en lång process där fall efter fall tas om alternativt helt enkelt avskrivs. Ett stor tanke ska riktas till journalisten Hannes Råstam som i ett flertal dokumentärer har uppmärksammat något som mycket väl kan vara den värsta rättsskandalen i modern svensk historia. Hatten av för ditt arbete, Hannes!

Tidigare bloggposter om Thomas Quick och andra rättsskandaler:

Den krackelerande rättssäkerheten
Skandalen runt Quick bara växer
De skapade ett monster
När oskyldiga erkänner

1 kommentar:

Anonym sa...

Verkligen, men som gemene svensk ska man bara klaga på USA's rättsväsende och aldrig se på sina egna brister.