tisdag 7 oktober 2008

Finanskrisen lyfter (m) men inte alliansen

Moderaterna går kraftigt framåt i den senaste Demoskop-mätningen och får hela 28,4 procent (+4,3 procent). Per Schlingmann förklarar det med finanskrisen och att väljarna "har ett högt förtroende för moderaterna när det gäller att hantera ekonomi och sysselsättning".

Samtidigt ligger socialdemokraterna fortsatt högt med sina knappa 45 procent. Övriga fem riksdagspartier ligger alla mellan 3 och 5 procent, vilket är intressant. Opinionsmässigt är Sverige enligt denna Demoskopmätning i princip en tvåpartisstat. Det luktar lite statistisk felmarginal alternativt tillfällig uppgång för moderaterna. Och även om uppgången är statistiskt säkerställd och beror på människors oro och benägenhet att söka trygghet i en sittande regering i orostider, förändras inte styrkeförhållandena mellan blocken, bara inom dem. Alliansen som helhet ligger nämligen fortfarande nästan 13 procentenheter efter oppositionen.

Inte ens en trygg reinfeldtsk framtoning i en pågående finanskris tycks alltså ge regeringen en skjuts i opinionen. Vad återstår då?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ponera att något går överstyr, att de åtgärder som den svenska och övriga europeiska regeringar nu genomför inte räcker till! Vad händer då med siffrorna? Det är en hel del bedömmare som tror att det Europas finansministrar gjort idag inte räcker.

Jag tror helt enkelt att detta är en tillfällig uppgång för moderaterna. Kanske rent utav en uppgång bara bestående av förflyttningar inom det högra blocket som du också påpekar..

Schlingmanns förklaring håller inte riktigt hela vägen ut. Moderaterna har ridit på en högkonjuktur och nu när det hela vänder så har de inget att sätta emot. Vad visar annars över 9 000 varsel i september? Förtroendet för de blå viker i samma takt som varslen droppar in och folk får svårare med huslånen gissar jag på.

Vi hade våra ”gulddagar” i augusti 2006 – augusti 2007. Högerns första år. När halva resan har gått så står vi med en gigantisk ekonomisk kris och en djup lågkonjuktur runt hörnet. Det ska visa sig att ”De nya moderaternas” strategier inte biter på dessa fundament. Otur eller vad ska man kalla misslyckandet för?

Hans Li Engnell sa...

Alliansen fick ta över i en högkonjunktur, vilket var unikt i sig. Nu kommer, precis som du skriver, lågkonjunkturen. Inget som regeringen kan påverka, men i och med finanskrisen kommer lågkonjunkturen förmodligen att bli djupare än man tidigare trott. Sverige står dock rätt väl rustat ekonomiskt jämfört med andra EU-länder, staten har stora överskott, svenska banker är inte lika illa däran och Reinfeldt påpekade i Aktuellt i förrgår att det inte är svenska skattebetalares uppgift att hjälpa andra EU-länder ur krisen. Det ligger givetvis i oppositionens intresse att påstå att regeringen inte gör tillräckligt mycket, att den underskattat krisen osv.

Jag tror inte på någon kris i Sverige, men helt klart minskar detta ytterligare chansen för alliansen att bli återvald. Med ett så dåligt utgångsläge under blomstrande högkonjunktur är det rätt svårt att vända på steken när konjunkturen viker nedåt... Jag tror att de så smått börjar fatta sitt desperata läge i Reinfeldts stab nu också.