torsdag 9 oktober 2008

Ett hopp ned i motionspoolen

När den allmänna motionstiden gått ut och alla motioner blivit tillgängliga kan man, om man är lagd åt det hållet, sätta sig ned, ta sig en kokosbulle och riktigt gotta sig i material som är sprängfullt av politikers vilja att bestämma och detaljreglera. 3 674 motioner finns att granska för den som har mycket fritid. Jag brukar i alla fall gå igenom ämnena för att plocka russinen ur kakan.

Det som slår mig är att många moderater föreslår sådant som i sak är steg i rätt riktning, men som bara innebär babysteg. Anna Tenje (m) motionerar exempelvis, med fokus på landsbygden, om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Men hon föreslår inte att Systembolaget ska förlora sitt försäljningsmonopol i övrigt. Betty Malmberg (m) och Gunnar Axén (m) föreslår att Systembolaget ges ett direktiv som säger att dess policy ändras så att mindre bryggerier och vinproducenter får bättre möjligheter att sälja sina produkter. Men de föreslår inget konkret avskaffande av Systembolagets säljmonopol.

Ett annat exempel är när Ulrika Karlsson (m) föreslår att man ska tillåta servering i restaurangernas rökområden i stället för att föreslå att rökförbudet avskaffas. Det är möjligt att det är fullt medvetet att man arbetar så här, att man försöker ta små steg i rätt riktning så att det inte märks lika tydligt att slutmålet är ett avskaffande av exempelvis Systembolagets monopol. Men det blir inte särskilt övertygande.

Men nu till de mer uppenbara dumheterna:

Där har vi Jessica Polfjärd (m) som vill ha en statlig myndighet till (sin hemstad?) Västerås eftersom det är en "viktig symbolfråga" (ropen skalla, myndigheter åt alla!) och för att Västerås råkar vara "en strategiskt bra ort att placera en myndighet i", minsann.

Vi har motioner om fiskrens, vi har motioner om "politisk mobbning" (talande nog skriven av vänsterpartisten Alice Åström), inrättandet av ett Regionalt Livsmedelscentrum, krav på att minska antalet skilsmässor som ett folkhälsopolitiskt mål, att göra 20-kronorssedeln till ett mynt, att tvinga alla kommuner att installera sprinklers i sina äldreboenden, användandet av EU-flaggan på offentliga byggnader, kampen mot snytbaggen, upptrappad kamp mot mördarsnigeln, en svensk rymdpolicy och erkännande av golf som friskvård (gissa vilket parti?).

Vad sägs för övrigt om ett byte av namn på Arlanda flygplats till Carl von Linné Airport? Han var ju trots allt "sin tids främste botaniker"! Sinikka Bohlin (s) oroar sig över människors hälsa i Arktis, andra vill ha genuspedagoger ("jämställdhetscoacher") i förskolan och skolan och verka för att det byggs fler träbroar. Annat som anses viktigt är byggandet av en kryssningskaj i Visby, förbud mot nollning/inspark, straffavgift till företag som saknar en jämställdhetsplan, inrättandet av en cykelsamordnare på nationell och regional nivå för att människor ska cykla mer och lite hederlig genysanalys på alla ekonomiska förslag.

Jag tror att vi slutar där för den här gången.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jadu, det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta.

Men, jag tycker att till nästa gång kan du gärna tydligt skriva ut lite namn oxå så att man tydligt kan se vilka som skickar in alla tomte-motioner.

(Ang Västeråsmyndigheten så är hon iaf invald från Västmanlands läns valkrets, där som bekant Västerås ingår)

Hans Li Engnell sa...

Namnet är bara ett klick bort eftersom jag länkat till de motioner jag tagit upp. Men OK, jag lovar bättring.

Björn sa...

Rätt underhållande läsning och rätt skrämmande med tanke på att dessa personer har lagstiftande makt.

gustav sa...

Intressant att se att vår stjärna till deckarförfattare och fotbollsgud Thomas Bodström har skrivit motionen om att förbjuda nollning. Skall han plocka poäng hos förargade mammor som läst om nollning i Aftonbladet eller vad är idén? Trodde han skulle hålla högre profil :)

Anonym sa...

Vad är det som är så konstigt med att vilja erkänna golf som friskvård? Finns bra många fler sporter som idag klassas som friskvård som är både dyrare och exklusivare. I övrigt rolig, och skrämmande, läsning!

Anonym sa...

År efter år samlas 349 mer eller mindre kloka människor i landets huvudstad med en huvuduppgift framför sig, att "hitta på nåt" som det kan lagstiftas kring. Som info så har vi idag ca.1300 lagar, drygt 1000 förordningar plus diverse andra regelverk etc. Till det kommer internationella konventioner, EU:s olika påhitt och säkert ytterligare något som jag inte kommer på just nu. Detta har fått till följd att vi t.ex har över 2000 paragrafer på arbetsmiljöområdet att hålla reda på.
Ovanstående är i sig även ett argument för att dra ner på antalet ledamöter.
Tar man årets siffra på antalet motioner och multiplicerar med 4 så ser vi att över en mandatperiod så väcks alltså uppåt 15000 förslag varav en absolut majoritet innebär regleringar i någon form. Till detta ska även läggas vad regeringen hittar på för egna dumheter.
Undrar om man kan införa en tvingande lag som säger att ledamöterna vartannat år endast får komma med förslag som avreglerar....? *S*
Det positiva är att vi får en gansk klar bild av de enskilda ledamöterna genom att granska deras motioner.
I egenskap av Västeråsare kan jag säga att det enda verk jag vill se här är det nyinstiftade och tidsbegränsade Statens avregleringsverk....*L*

Ingenen Iro sa...

Jag hittade den här underbara Kuf-motionen precis, från Lennart Sacrédeus och Eva Johnsson från Kristdemokraterna om att stifta en lag som officiellt slår fast att Du Gamla, Du Fria är landets nationalsång.

"Sveriges upplevda och trodda nationalsång är inte Sveriges officiella och legala nationalsång - för vi har ingen. Eller har vi det? Önskar vi ha denna otydlighet och rättsosäkerhet?"

Haha, herregud.

Länk till motionen: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GW02K396

Hans Li Engnell sa...

Vackert. Jag väntar på fler nationalistiska motioner från kådisarna, mer om Fanan, Nationen, Kungen! Helt klart kommer det sådana om (sd) skulle ramla in i riksdagen...