måndag 6 oktober 2008

Miljöpartiet och makten

Miljöpartiet klättrar allt längre upp i socialdemokraternas öppna famn och de två partierna kommer allt närmare en uppgörelse om att tillsammans bilda regering efter nästa val. Så kan man sammanfatta dagens två nyheter: miljöpartiet släpper kravet på EU-utträde och (s) och (mp) skriver en gemensam FRA-motion utan vänsterpartiet.

Partistyrelsen har drivit frågan om ett slopat krav på EU-utträde en tid, men det var oklart hur gräsrötterna skulle reagera. När Max Andersson (mp) besökte Frihetsfronten i februari i år lät han synnerligen säker på att Maria Wetterstrand och Peter Eriksson inte skulle lyckas driva igenom en ny EU-vänligare linje där kravet på ett utträde ur unionen tagits bort.

Nu kommer alltså miljöpartiet att sälla sig till övriga fem riksdagspartier som vill vara kvar i unionen för att, som det brukar heta, "vara med och påverka". För det är ju så lätt. Hur är det det brukar heta när entusiastiska svenska EU-politiker får frågan om deras vision för EU... "smalare men vassare"? Och det har ju gått bra...

1 kommentar:

cnab sa...

Rekommenderar läsning av Hans Lindblads reflexioner i FRA-frågan som finns på http://lars-ericksblogg.blogspot.com/