tisdag 28 oktober 2008

Ranelid har en poäng

Man måste bara älska sådana här utspel. Björn Ranelid anser att Fredrik Ljungberg, som är på väg till fotbollens bakgård USA för spel i Seattle, inte är värd de 20 miljoner han har blivit lovad. Ranelids böcker, däremot, leva vidare i 50 år. Självgott? Javisst. Men i sak har Ranelid faktiskt inte fel, även om jämförelsen mellan honom själv och Ljungberg är ointressant.

Vad som är intressant är att någon som livnär sig på att sparka på en boll dagarna i ända, kan bli inte bara miljonär utan miljardär. Zlatan Ibrahimovic blir med sitt 600 miljonerskontrakt världens bäst betalde fotbollsspelare. Hittills, ska väl tilläggas. Det är löjliga summor. I NHL behöver du inte ens vara särskilt strålande för att bli miljonär. Där tjänar alla bra, även bottenskrapet i ligan. Och på toppen synes definitivt ingen fattig (på något sätt känns lönerna i slitsporten hockey mer motiverade ändå, jämför bara med golf och tennis...).

Det är egentligen omöjligt att värdera yrkeskunskap i pengar, men det är uppenbart att vi värderar artister (eller stjäääääärnor som det heter numera) betydligt högre än läkare, författare, jurister, ekonomer, beteendevetare och hantverkare - yrkesgrupper som samhället faktiskt inte skulle klara sig utan. Med det sagt struntar jag fullständigt i både vad Zlatan, Ljungberg och Ranelid tjänar. Men håll med om att den ende som eventuellt kan roa oss om just 50 år, är författaren...

Det är hårt inom fotbollen...

3 kommentarer:

ystad sa...

Ranelids böcker betyder inte ett skvatt för mig, däremot har Ljungberg gett mej många glada timmar framför TVn.
Ranelid vs Lundh blev enbart ett mycket pinsamt utspel från den förstnämnde, och det lät mest som avundsjuka.

Anonym sa...

""Men håll med om att den ende som eventuellt kan roa oss om just 50 år, är författaren...""
Jag har en video med klipp från fotbollsvm 58 i sverige som fortfarande roar mig. Och jag var inte född då,varför skulle inte dagens stjärnor också bli sedda om 50 år?

Anonym sa...

Det är väl ändå den fria marknaden som belönar och uppskattar fotbollsspelare och författare olika mycket. Därmed är det fel att säga att det är "fel".

Och månmga gånger är det faktiskt tvärtom, en division ett spelande fotbollsspelare har enligt mig ett större värde än många av våra intellektuella, till exempel Marcus Birro. Och det säger jag som en som är totalt ointresserad av sport och fotboll och älskar böcker..

LET THE MARKET DECIDE!!!!