söndag 12 oktober 2008

Reinfeldt har chansen

Att säga att det råder full förvirring kring oppositionens syn på sig själv är snarast en underdrift. Mona Sahlin har avfärdat vänsterpartiet som framtida regeringspartner, fått kritik för det inom de egna leden, tagit tillbaka vad hon tidigare sagt och öppnat dörren för vänstern igen för att sedan i dag skriva en DN Debatt:are med miljöpartiet och åter igen avspisa vänsterpartiet!

Vid första anblicken verkade Sahlin veta precis vad hon ville. Hon hade inte bara rensat ut personer som var tätt knutna till Göran Persson, nu skulle hon även distansera extremvänstern och knyta tajtare band med miljöpartiet. Mona Sahlin kom ut som en politiker som faktiskt visste vad hon ville och var beredd att ta vissa smällar på vägen. Plötsligt har bilden blivit den nästan direkt motsatta. Sahlin backar, säger kanske och ojdå och plötsligt har hon inte bara tappat stort i egen trovärdighet, hon har gjort halva valmanskåren tämligen förvirrad. Vad betyder egentligen en röst på socialdemokraterna i nästa val? Ingen vet.

Alliansen har chans att spela lite mot öppet mål i enighetsfrågan i kvällens partiledardebatt i SVT. På andra sidan kommer det att bli desto mer livat. Lars Ohly måste visa att han inte lägger sig för Sahlinska försök att tämja honom, Maria Wetterstrand och Mona Sahlin själv måste visa att de menar allvar med att regera tillsammans och att de de facto har vissa konkreta krav för att Ohly ska släppas in i leken. Och allt detta utan att visa att de är oense.

Med en splittrad och påtagligt förvirrad opposition mittemot och med ett starkt folkligt förtroende för honom som person i ryggen, kan Fredrik Reinfeldt gå stärkt in i kvällens partiledardebatt. Fast Reinfeldt har å andra sidan tidigare själv sagt att han tvivlar på att opinionsundersökningar verkligen stämmer...

Inga kommentarer: