fredag 13 maj 2016

Problemen för MP lär fortsätta


Miljöpartiet har i de senaste opinionsmätningarna nosat på fyraprocentsspärren. Även om många nu korkar upp champagnen av ren skadeglädje, och jag ska inte låtsas som om jag inte själv finner siffrorna tillfredsställande, måste vi försöka besinna oss lite. Det är mellanvalstider. Det är två år kvar till nästa valrörelse. En ocean av tid i politikens värld.

Åsa Romson satt som språkrör i hela fem år men lär bli en parentes i partiets historia. Mest för att partiet nog självt vill det. Romson avgår som språkrör med ett förtroende från svenska folket på patetiskt låga 3 procent.

I dag återvaldes Gustav Fridolin som språkrör på partiets kongress. Hans nya kollega heter Isabella Lövin. Ett nytt ansikte ersätter en impopulär politiker. Men det är inte alls självklart att Lövin kommer att lyckas mycket bättre än sin föregångare.

Möjligen kan kommunikationen utåt förbättras något då det motsatta förhållandet knappast ens är tänkbart, men MP lär inte över en natt framstå som eller bli ett mer trovärdigt och pålitligt parti.

Vi ska minnas att det fortfarande är samma parti som svek i övervakningsfrågorna och som offrade sina starka åsikter i migrationspolitiken för att få sitta kvar i regeringen. MP är pålitligt i en fråga, och det är dess förmåga att svika.

Precis som tidigare kommer MP vara ett parti för naiva drömmare, tillväxtfientliga idealister och för dem med Kronblom som andlig förebild. Personer som anser att det där med ekonomi "brukar lösa sig". Människor som tycker att vi inte ska arbeta så mycket. Personer som inte ser några begränsningar i vad politiken kan och ska göra.

"Vi var väldigt omtyckta. Nästan av alla", sammanfattade Åsa Romson Miljöpartiets ställning efter valet 2010 när hon höll sitt avskedstal som språkrör på partikongressen under fredagen. Det är en inte alls osann beskrivning av en tid då närmast alla - vänstern, liberalerna, borgerligheten, medierna - strök Miljöpartiet medhårs. Partiet var, som någon uttryckt det, nära nog fridlyst.

I regeringsställning utsätts emellertid alla partier, och dess företrädare, för en hårdare granskning. Detta klarade inte ett MP med naivitet som livsluft och med en uppenbar ovana vid att hålla garden uppe. Resultatet blev en katastrofal krishantering när medierna hittade godbitar att sätta tänderna i.

Med halva mandatperioden kvar ser miljöpartisterna en chans till nystart. Några nya ansikten ska få fart på tåget igen, är det tänkt. Folk ska glömma allt som hänt. MP:s problem är djupare än så.
Samtidigt ska den politiska glömskan inte underskattas som faktor.

Om Sverige hade haft en riktig opposition hade den kunnat göra livet lite besvärligare för både Miljöpartiet och regeringen. Då skulle folk inte riskera att glömma.

Läs även:
Adam Cwejman

16 kommentarer:

RP sa...

Det är synd att några plumpa uttalanden kan helt förstöra utsikterna för en politiker, det gör ju att inga politiker vågar sticka ut hakan och faktiskt agera istället för att reagera.

Vi skulle behöva några plumpa politiker med en stark idelogisk kompass, men med fötterna på jorden. Var hittar man sådana?

Närmaste jag kommer att tänka på är Juholt.

Larsa sa...

"Det är synd att några plumpa uttalanden kan helt förstöra utsikterna för en politiker"

Jag hoppas att RP inte syftar på Romson här. Det är en sak att göra politiskt inkorrekta uttalanden, som t.ex. Trump, men en helt annan sak att göra rent korkade uttalanden.

Anonym sa...

Romsons "plumpa uttalanden" signifierar något betydligt värre än olyckliga formuleringar á la Juholt. Romsons uttalanden visar på en bakomliggande ideologi som är djupt demokratifientlig. Jag tycker inte liknelsen med Juholt är adekvat.

lensof sa...

Miljöpartiet tycks mig som en överblommad maskros. Man blåser på den och så blir det i stort ingenting kvar mer än en svampig stjälk.

Anonym sa...

Hej.

Kronblom får ju saker gjorda, ibland med stor finurlighet och alltid med ambitionen att spara energi. Han hade nog varit en bra förebild. Tuffa Viktor är nog mer passande: gör inte ett skapandes grand, slösar med sina och fruns medel, och vill leva på bidrag från andras arbete för att vinna storkovan på hästar eller fotboll. Sign: Petmoj


Jag tror att den svenska vänstern, efter socialismens haveri, landade i identitetsträsket helt enkelt för att du inte behöver ha någon kunskap om något, inte behöver testa teser empiriskt och därmed aldrig kan ha fel, eftersom du underkänner att något kan vara fel, eller rätt. Att argumentera för klassisk statssocialism och kommunism kräver stor kunskap inom sociologi, ekonomi och statskunskap om det skall bli mer än slagord: man måste veta hur, inte bara att och varför. (Att det sedan inte fungerar särskilt väl är en annan femma; om inställningen är att verkligheten anpassar sig efter argumenten är det kört från början).

Miljöpartiet infekterades nog från två håll: dels ifrån vänster (agrarkommunism, gröna vågen, och Maoister), men också från höger (om man sorterar in laissez faire-liberaler och andra anti-kulturella öppna gränser tokstollar till höger) - kulturrelativister finns det gott om även bland marknadstroende.

Resultatet blev katarsis via bägge vägarna, eller rören, för att använda en kroppslig analogi.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

"Om Sverige hade haft en riktig opposition hade den kunnat göra livet lite besvärligare för både Miljöpartiet och regeringen. Då skulle folk inte riskera att glömma."

Sverige har en riktig opposition. Den heter SD...

Anonym sa...

"Gillad bland nästan alla..." Nej knappast. Jag ser Miljöpartiet som ett djävulens påfund: ett totalt orealistiskt parti. Jag gillar den moderna tiden som innebär att man slipper ligga vid älven och klappa tvätten ren, sen skölja den, sen bära hem den, sen hänga upp den på tork - i bästa fall på någon vind - ... Miljöpartiet vill att vi ska återgå till en förindustriell tid när människor i alla åldrar slet ihjäl sig för att få: värme, mat, vila, rena kläder, hygien samt en basal sjukvård. Låt oss för all del påminna oss att medellivslängden i Sverige år 1913 var = 56 år. Och vid det laget fanns det goda möjligheter att värma bostäder på ett adekvat sätt. Miljöpartiet vill att vi ska återgå till förhistorisk tid, det är sannolikt en viktig orsak till varför partiet med sådan glädje ser anströmningen av islamister som miljöpartister. "Miljöpartiet - Islamisterna" låter klatschigt och adekvat

Miljöpartiet har sett till att Sveriges elförsörjning från och med 2020 inte kommer att ske med hjälp av kärnkraft - som nu till 40 % försörjer vårt land med behövlig elektricitet. Ska Sveriges el-intensiva industrier tills dess flytta utomlands med massarbetslöshet av svenskar som följd? Ska vi i Sverige få uppleva det som

1) venezolaner upplever här, just nu, i sitt (egentligen) rika oljeland; det vill säga brist på alla basvaror inklusive mat. Därutöver frånvaro av nödvändigheter som dasspapper, blöjor, bindor etc etc. Den statliga öltillverkaren la nyligen ner sin verksamhet på grund av brist på råvaror... Soldater stjäl getter från ur-fattiga bönder: endast för att laga mat till sig själva. Statligt anställdas verksamhet skärs ner till 2-dgrs-veckor för att "minska elkonsumtionen". Venezuelas katastrof och kollaps ser vi bara början av. Och det var det femtioåttonde experimentet av kommunism/socialism - globalt sett- som aldrig kan sluta annat än i gråt och tandagnisslan. Och som s.k. välutbildade individer är beredda att låta andra människor få utstå gång efter gång efter gång. "För de som tidigare var i Sovjet, Kina, Nord-Korea, Kambodja, Zimbabwe etc etc har inte utformat det ÄKTA socialistiska/kommunistiska/utopistiska samhället..."

2) Nästa etapp i miljöpartiets underbara värld blir bestraffning av enskilda människor i Sverige som tar sig den enorma, oförskämda, för alla djupt kränkande friheten att ha en egen ägandes bil som körs med bensin eller diesel. 2020 ska alla vi, som lever på landet eller åtminstone inte i någon storstad, straffas trippelt eller kvadrupel ekonomiskt för att inga storstadskommunikationer finns där vi lever och att vi därför är tvungna att ta oss fram till arbeten, skolor, sopstationer, kommunsammanträden etc etc antingen till fots eller per cykel (så länge cyklarna nu inte extra-straff-skattbelägges). Di rike, i storkommunerna, får 60 000 kr i rabatt när de köper sig en el-bil Tesla för en (1) miljon kronor. Självklart är det vi - i glesbygden - som ger di rike dessa 60 000 kr. Det är en glädje att vara generös! Halleluja!!!!!!!!!!!!

Anonym sa...

Fortsättning av föregående inlägg:

Med Miljöpartiets program och den pågående islamska invasionen av Sverige kommer det gå fort att förflytta dagens curlade svenskar och stridsberedda islamister till en tid långt före 1913. De individer som har en beredskap tillika en IQ på det som - åtminstone tidigare - var svenskens generella IQ >100 - kommer att klara sig väl. De kan spika ihop en hydda och se till att barnen överlever vintern och därefter planera för framtiden. De invaderande får klara sig bäst de vill och kan. Med tanke på att deras generella IQ < 90 - och för exempelvis somalier IQ < 75 - klarar de sig ett tag så länge det inte blir för kallt. Därefter må Gud förbarma sig över dem.

Vid det laget styr inga psykotiska post-koloniala, gendertveksamma eller allmänt knasiga personer som inte inser hur bra de har haft det tidigare när de plötsligt befinner sig i en värld där den starke och listiga råder. Då har den islamska invasionsstyrkan inte en chans. För svenskar med IQ > 100 stiger de glömda kunskaperna och insikterna uppåt och förenas med de förvärvade på det att de må överleva och se sina barn växa upp i sitt eget land: Sverige.

Och Tesla- killarna och -damerna förmår säkert stå för sina egna inköp. Teslan blir kanske deras bästa ställe att hålla sig varma nattetid när de saknar el och annat. Teslan har förhoppningsvis en vev också som kan generera el till batteriet och därmed till bilkupén.

Ett Sverige med el-ransonering blir kanske ett toppenland? Sen kan vi starta om från början och kasta alla politiker och deras partier på skräphögen där de hör hemma? Sluta att betala skatt som endast slösas bort till trams som vi inte vill betala för. Sköta vårt territorium enligt våra egna önskningar och kasta ut dem vi inte vill ha här. Vi har nu ett statsskick där majoriteten alltid förtrycker minoriteten. Det är dags att upplösa den skatte-slösande staten. Låt oss göra förtryck av majoriteten gentemot minoriteten förbjuden! Låt arbetande och skattebetalande svenskar själva besluta varthän deras skattepengar ska gå. Låt oss med kraft ta ifrån de arroganta politikerna tron att de har "statliga pengar" som de kan använda enligt egna önskemål. "Statliga pengar" (eller kommunala, landstings- eller regionpengar) är alltid VÅRA skattepengar som vi själva ska bestämma över vad de ska betala för. Eftersom vi inte får det måste en revolution på ett eller annat sätt äga rum.

MP till historiens sophög! Grön utanpå, röd inuti och med brunsvarta kärnor. Låt ropen skalla! Miljöpartiet-islamisterna dit ni skall: till avloppet; där hör ni hemma! Halleluja!!!

Dr Mabuse sa...

Ett viktigt påpekande görs i dagens bloggpost. Det är långt till nästa val och vi har en opposition som tycks hysa en sorts beröringsskräck till sitt uppdrag - att bedriva riktig opposition och försöka fälla sittande regering. Deras s k tillkännagivanden känns lika verkningsfulla och "farliga" för regeringen som ett upprop i Grönköpings Veckoblad. Vad gör Jan Björklund förresten? Han är ju helt borta.

F ö håller jag med de analytiker som konstaterat att Romson - trots allt - har uträttat en del i sitt departement. I motsats till äppelkindade busponken Fridolin som ju synts och hörts i många sammanhang utan att skapa annat än kaos och oreda på sitt departement. Mången journalist må vara Mp-anhängare men Fridolin får räkna med hårdare bevakning i framtiden - åtminstone från de många borgerliga ledarsidorna.

Inget ont som inte för något gott med sig. Mp i regeringsställning har avmystifierat partiet och glorian har hamnat redigt på sned. Gott så.

Får Mp vind i seglen igen kan vi närmast utgå från att vi stackars satar till skattebetalare får njuta av högre skatter på drivmedel och att elpriserna skjuter i höjden när kärnkraften begravs. Illa för såväl enskilda som industrin ( Politiker i många andra länder försöker underlätta livet för sina medborgare ). Vi kan även utgå från att framtida intentioner och önskemål från EU om nya klimatfrämjande åtgärder kommer att omhuldas och genomföras in absurdum i Sverige på känt manér: att vara bäst i klassen och vara en Moralisk Stormakt.

Så låt oss hoppas att Mp kör i diket för gott. För övrigt är det skönt att Centerns Johanna Jönsson tycks tappat gnistan i sitt låt-alla-invandra-koncept. Om man betänker vad Mp och Centern skulle kunna hitta på kan man till nöds stå ut med Löfven & Co. Så sorgligt.

Anonym sa...

Åsa Romson är ingen bra retoriker. Men det är inte bara där problemet ligger. Problemet är också hennes värdegrund.

När terrorattackerna mot USA den 11 september 2001 kommer på tal, då är det enligt Åsa Romson i första hand en "olycka" på så sätt att muslimer som grupp har misstänkliggjorts. Det stämmer inte överens med mina minnen av huvudtrenderna i de senaste femton årens samhällsdebatt. Alla sunda människor begriper att islamister är muslimer, men att alla muslimer inte är islamister. Men det finns alltid hatiska rötägg som yttrar olika typer av galenskaper. En del av dem är Svenne Banan, medan andra sitter i regering och riksdag. Vi behöver inte ta idioter på allvar.

När sedan en omfattande terrorattack inträffar i Paris, då tänker Åsa Romson i första hand på hur det blir med det där prestigefulla klimatmötet som snart ska äga rum. Det säger också en del om prioriteringarna. Jag grät ymnigt när jag läste och hörde nyheterna om terrorattentatet. Hade jag haft Twitter skulle jag ha uttryckt sorg och medkänsla - inte bekymmer över ett politiskt toppmöte. Jag har inte Twitter, bland annat för att mina tankar inte låter sig begränsas till 140 tecken.

När människor på eget bevåg, varav många utan asylskäl, beger sig ut i skrangliga båtar på Medelhavet och drunknar, ja då liknar Åsa Romson detta vid historiens största folkmord som planerades grundligt och genomfördes under kontrollerade former i koncentrationsläger. För att Åsa Romsons jämförelse ska hålla måste antingen europeiska flottstyrkor medvetet ha sänkt flyktingbåtarna, alternativt att judarna medvetet och frivilligt hade begått massjälvmord i koncentrationslägren medan lägervakterna tittade på. Och inget av det överensstämmer ju med verkligheten.

Under min skoltid fick jag ett par gånger höra överlevare från Förintelsen berätta om de gruvligheter som de varit med om. Min historielärare i högstadiet var en gladlynt tant, men det var en enda lektion då hon var strängheten själv. Det var den dagen förintelseöverlevaren var på besök. Gud nåde den som knystade minsta lilla. Nu var det allvar. Det förstod till och med klassens värstingar.

Förintelsen är inget man skämtar om. Förintelsen (eller symbolnamnet "Auschwitz") är inte något man ska använda som liknelse eller förstärkande ord för att driva en subjektiv tes. Förintelsen får inte göras till en liten olycka vilken som helst. Detsamma gäller nazismens även i övrigt människoföraktande ideologi. "Hitler" och "nazist" är inget man ska kasta omkring sig som vardagsförolämpningar till en meningsmotståndare. Gör man detta bidrar man till att urvattna dessa ord, på samma sätt som "rasist" har urvattnats och i dag inte betyder något väsentligt.

Jag delar inte din värdegrund, Åsa Romson. Du relativiserar brott mot mänskligheten för att driva igenom personliga politiska poänger. Du är dock tyvärr i stort sällskap, men det innebär inte att du är i gott sällskap.

Den dagen riktiga fascister eller nazister träder fram på den politiska scenen, ja då har våra ord tagit slut. Orden "fascism", "fascist", "nazism" och "nazist" är då urvattnade. Då betyder orden inget längre. Det är bara allmänna skällsord.

Dagens styrande politiker med sin katastrofalt verklighetsfrämmande utopiska osäkerhetspolitik bäddar riktigt bekvämt för "en stark ledare som ska ställa allt till rätta". Och så är vi åter vid 1933. Det har vänster- och liberalextremister tjatat om ganska länge nu, att vi återupplever 1930-talet. Vänta bara. När de riktiga fascisterna eller nazisterna anträder scenen, då kommer vänster- och liberalextremisterna att inse att Sverigedemokraterna, Fremskrittspariet, Sannfinländarna, Dansk Folkeparti, Partij voor de Vrijheid, United Kingdom Independence Party, Front National, Alternative für Deutschland, Schweizerische Volkspartei, Freiheitliche Partei Österreichs, Fidesz, Prawo i Sprawiedliwość med flera faktiskt bara var välkammade söndagsskolegossar.

Anders Eriksson,
som är förbannad

Anonym sa...

Anders Eriksson har helt rätt.
Det är värdegrunden som är problemet.
Och inte blir problemet mindre för att värdegrunden ska vara vår gemensamma.
Och inte heller av att vissa haft tolkningsföreträde när det gäller att definiera vad värdegrunden egentligen är.
Det är där MP:s problem ligger just nu.Man har tappat tolkningsföreträdet.
Faktum är att det är så illa att värdegrunden knakar i fogarna.Andra intresserade parter drar slutsatser av MP:s haveri.Värdegrunden börjar sopas in under mattan och finns snart bara kvar i retoriken utifrån provinserna.På Södermalm är fingret alltid vått och kappan lättvänd.

Anonym sa...

Johan Westerholm skriver i dag på http://ledarsidorna.se/2016/05/missionaren/ om Gustav Fridolin som missionär. "Han – den evigt unge Messias som med kolbiten som krucifix i handen har sett ljuset och från sin upphöjelse ser ner på oss andra som lever i de ofrälstas mörker. I en annan tid hade han kanske varit klädd i lång svartrock och vit krage. Med en bibel i högsta hugg istället."

Samma beskrivning skulle kunna gälla för Johanna Jönsson.

@ Dr Mabuse,

Har Johanna Jönsson tappat gnistan? Det var goda nyheter. Hon har uppträtt likt en demagog.

Centerpartiet är ett nästan lika farligt parti som Miljöpartiet. Av den anledningen är jag inte entusiastisk över ett eventuellt maktövertagande av Alliansen. Vi ser nu att Socialdemokraterna har lyckats skärpa migrationspolitiken mot Miljöpartiets vilja. Men vi vet inte hur en moderatledd alliansregering skulle agera. Man vet vad man har och det är oklart vad man kan få i stället. Jag som är höger är därför beredd att stå ut med Löfvens regering fram till dess att Moderaterna tar sitt förnuft till fånga och bestämmer sig för att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Anders Eriksson

Anonym sa...

Så Åkesson från Sveriges tredje största parti håller vårtal i Stockholm.
MSM finns inte på plats.I varje fall skrivs inte en rad.
Fridolin från Sveriges kanske minsta parti i riksdagen håller tal i Karlstad.
MSM är självklart på plats.Det tv-sänds,analyseras och skrivs spaltmeter.
Fridolin är självklart nyheter nämligen och alla journalister, som inte är lediga, finns på plats och insuper den nyvaldes nya löften som honung.MSM mörkar inte.Det skulle inte falla dem in att mörka.Det åligger nämligen MSM:s grävande, analyserande och informerande journalister att på allmänhetens vägnar avgöra vad som är nyheter.
Och vad som inte är det.Mörkar är inget man håller på med.Hur skulle det se ut?

Anonym sa...

Miljöpartiet vill att papperslösa som gömmer sig i Sverige skall få amnesti. Det är förståligt eftersom troligen mps medlemmar och sympatisörer gömmer papperslösa och nu har de tröttnat på alla extrautgifter och trångboddhet och vill att vi andra skall betala över våra skattsedlar. Det hade säkerligen varit möjligt om inte mp lockat hit så många flyktingar.

Anonym sa...

MP steppar vidare.Alltså numera var det man sa förr inte riktigt det som andra hörde.Det andra hörde var inte det som MP:are sa så de som hörde hörde fel.MP tar på sig att recensera väljarnas hörsel.Det är inte omöjligt att ärkeängelen Wikström får se sig om efter ny stol när kongressen är över.
MP är per definition i regeringen för att göra bra och alltså är det regeringen gör ganska bra eftersom MP sitter med i den.Den nya fascistoida rasismen man varit med om att införa hade varit ännu mer fascistoid och rasistisk om inte MP varit med om att införa den.Det är skillnad på fascistoid rasism och på fascistoid rasism nämligen.
Nu ska vi i alla fall jobba ihop resurser så att vi kan ta emot ännu fler när vi slutar vara fascistoida rasister så fort vi har råd med det...
Den som tycker att MP blivit överkörda i regeringssamarbetet har fel för MP har räknat fram att man fått som man ville till 69.76547839213 procent.Den gamla kulramen har inte plats för fler decimaler än så.Gustav är mer än nöjd med vad MP uppnått säger han.Stolt är han, säger han, så där äppelkindat bara en Fridolin kan säga just det.Kanske tycker en del att det är Fridolin när han är som bäst?
Det är ljuv musik anpassad till kongressdeltagarnas öron.Sanningen är ju ingenting en sann Fridolin låter sig begränsas av.Det är därför en Fridolin ser det som en seger att gå stärkta ur när MP tangerar spärren.Han är nog uppfostrad så kan man tänka?

Anonym sa...

MPs kongress visar med önskvärd tydlighet:
- att partiet är i opposition mot sig själva i regeringen.
- att partiet är i opposition mot sig själva på kongressen.
- att partiets procent under spärren är i opposition mot de eventuella promillen man har ovanför spärren och tvärtom.

De enda som kan vara glada åt spektaklet är Löfven och AKB eftersom båda kan sitta stilla och låtsas som om det regnar ända fram till 2018.Då blir det istället desto blötare under det gemensamma paraplyet.