onsdag 24 februari 2016

Moderaternas SD-sväng normaliserar debatten


Förr i tiden, i betydelsen för ungefär femton år sedan, visste vi vad de politiska partierna stod för. Sedan kom Fredrik Reinfeldt och förvirrade socialdemokratin så till den milda grad att de förlorade två val i rad. Det tog tid för sossarna att begripa att Nya Moderaterna faktiskt hade blivit sossar på riktigt. Reinfeldts triangulering hade fungerat.

I dag är det om möjligt ännu mer förvirrat. Nu behöver partierna inte ens byta partiledare eller förlora val för att allt ska vändas upp och ned. Regeringspartierna vänder om i 180 grader så frekvent att väljarna börjar bli yra i bollen. Stefan Löfven, vars Europa inte bygger murar, har beslutat att Sverige ska ligga på EU:s miniminivå i asylpolitiken. Hans justitieminister sätter siffror på hur många asylsökande Sverige kan hantera. Så sent som i oktober fanns över huvud taget inga tak eller gränser.

I Moderaterna rör det också på sig. I rasande fart. M är i hög grad ett annat parti nu än under Reinfeldt. Det senaste utspelet från moderatledningen är att nyanlända ska tvingas gå en samhällskurs och dessutom skriva ett prov efteråt för att få sin etableringsersättning. En kurs i samhällsorientering är något av en käpphäst för Sverigedemokraterna men har inte varit något som Moderaterna intresserat sig nämnvärt för tidigare.

Att utbilda nyanlända i det svenska samhället är förstås viktigt. Däremot har jag svårt att se vad ett "examensprov" skulle göra för konkret nytta. Att känna till något är dessutom inte detsamma som att tycka något. Kursen blir därmed en relevanta informationsinsats, men den kommer inte nödvändigtvis få föräldrar att sluta slå sina barn eller hedersnormer att upphöra. För detta krävs helt andra insatser.

Moderaterna har sedan tidigare begärt att alla asylsökande som kommer till Sverige via annat EU-land ska avvisas vid gränsen. Tillsammans med de förslag som presenterats i omgångar under den senaste tiden fortsätter Moderaterna, skulle nog vissa hävda, att anamma Sverigedemokraternas migrations- och integrationspolitik.

En annan sak som kan uppmärksammas är att moderatledningen har upphört med att klistra rasiststämpel på SD-förslag, helt enkelt eftersom just dessa förslag inom en snar framtid kan göras till partiets egna.

Jag måste medge att Anna Kinberg Batra rattat denna fråga på ett skickligt sätt sedan hon tog över som moderatledare. Av den reinfeldtska naivismen finns i dag inte mycket kvar. M har uppenbarligen beslutat sig för att närma sig SD:s politik utan att samarbeta med dem och på detta sätt försöka locka tillbaka väljare som gått dit. Vad detta resulterar i återstår att se, men hittills är mitt intryck att SD-ledningen känt sig lite pressad att komma med ännu skarpare förslag för att visa på skillnaderna mellan det egna partiet och Moderaterna.

Den omprövning Moderaterna nu gör är en välgärning även för det politiska samtalet. När SD hade ensamrätt på alla förslag som syftade till att på något sätt begränsa asylinvandringen eller ställa högre krav på nyanlända, blev dessa förslag brunstämplade och omöjliga att ens diskutera. Men det var budbäraren som var problemet, inte förslagen i sig. Den moderata nypolitiken kommer förhoppningsvis minska antalet brunstämplingar och fascistanklagelser i debatten. Då kanske vi kommer framåt sakpolitiskt också.

Jag kan inte låta bli att undra hur alla moderater som omfamnade Reinfeldts svängdörrspolitik och fortfarande är kvar i partiet känner i dag. Personer som egentligen kan definieras som grönhöger, vissa från ungdomsförbundet, andra i partiet på lokal nivå. Nu när det som förut utan tvekan kunde kallas fascism i dag är den nya moderata partilinjen måste förvirringen vara monumental.

Kanske är den lika stor som för hobbyhistorikern Henrik Arnstad, som förvånande nog fortfarande släpps in i föreläsningssalar här och var. Han gör en egen lågstadienivåanalys av varför SD lockar så många väljare: "Gemensamt för SD:s väljare är att de är rasister, det är de rasistiska åsikterna som lockar dem. Sedan finns det även icke-rasister som kanske röstar på dem av misstag eller något."

Det är förstås en bisarr och helt orimlig slutsats som Arnstad drar. Men om man på allvar tycker och resonerar som han gör, är det förståeligt att världen blir helt obegriplig. Vi bör nog bespara Arnstad bekymret att förklara Moderaternas nya migrationspolitik.

12 kommentarer:

Utlandssvensk sa...


"Jag kan inte låta bli att undra hur alla moderater som omfamnade Reinfeldts svängdörrspolitik och fortfarande är kvar i partiet känner i dag."

De flesta verkar väldigt nöjda. I grunden var det få moderater som verkligen ville ha något att göra med mångkultur. Men det blev under en tid en riktigt bra affär. Metoden var ganska enkel: stöd massinvandring på riksplanet men ha noll asylmottagning i M kommunerna. Detta hade precis samma effekt som om man hade börjat hälla ut kemiskt avfall i andra kommuner.

Stora delar av landet blev i princip obeboeliga för vanliga svenskar och detta skapade extrema prisuppgångar i de rena M kommunerna. Inte bara blev man rik utan att arbeta, man kunde samtidigt hånfullt peka finger och förklara de som blev kvar i den giftiga sörjan för förlorare och glatt konstatera att lantisarna var korkade.

Men nu när berikningen tvingas på även M kommunerna är det helt självklart att man bör vända 180 grader. Det var ju för böveln aldrig meningen att giftet skulle spridas till deras kommuner!sudde sa...

Sverigemoderaterna

Anonym sa...

Bara varmluft. Än så länge.

Förutom ID-kontrollerna så har det bara producerats varmluft från Allians och regering. Och varmluft är gratis i dessa sammanhang.

Ygeman skall avvisa 80 000 (dröm och glöm, inget land är ju intresserat) och polisen pysslar närmast heltid med strulpellarna. Och alla de hårda kommande reglerna är man väldigt tydlig med att de gäller bara i tre år.

Det kommer att gå åt h-e med Sverige.

Anonym sa...

Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me.

Man kan alltid vara naiv, och då tror man att AKB och M menar att de vill stänga gränsen för ett uppehåll i tre år, men när de kommer till makten öppnar de upp för en fortsatt katastrofal invandringspolitik med några tiotusentals personer från MENA, Central- och Sydamerika per år. Systemet kommer inte braka ihop, men successivt blir det fler ghetton, mera stenkastning mot polis, mera rån och gängkriminalitet och sämre välfärd inom utbildning och vård, och den havererade bostadsmarknaden är lika havererad som vanligt. Detta gör ju inget för moderaternas väljare och politiker, eftersom de nöjt ser att bostaden ökar i pris men är nog lite oroliga att stenarna också kan träffa deras hem. Den pejorativa invandringsmodellen kan pågå många år framöver medan folket lätt duperas att tro att invandringen återigen är en vinst som kommer generera biljarder kronor till statskassan om några år. Flertalet märker ingenting för nu är mottagandet ordnat, som vanligt, precis som när invandringen fungerade utmärkt, dvs. mellan 1970-2014, precis före kraschen 2015.

Det är precis som en aktie tänker många: Migrantmarknaden kraschade 2015, innan dess, från 1970-2014, investerade staten stort, som också gav vinst när asylinvandrarna kom i arbete. 2016-2040 ska investeringarna fortsätta, 50 0000 migranter per år, från de minst utvecklade länderna i världen, ja rena klankulturer, är en investeringsnivå som kommer ge den fina avkastning som ger en bostadsstandard och ekonomi som kommer imponera hela världen, vi kommer ha lägst arbetslöshet i Europa och ha den mest utbildade medelklassen i kontinenten.

Ponera följande: Migrantmarknaden hade inte kraschat 2015, hade då ens M diskuterat en tillfällig paus i migrantmottagandet? De hade gått till val på öppna gränser och fortsatt med migrantindustrin, men säkerligen förbättrat industrin för att kunna motta migranterna och fortsatt lova att vinsten finns bakom hörnet, det gäller att investera, och medier och politiker hade vrålat 600 000 invandrare går till jobbet varje dag, vilket genererar skatteinkomster.

Jag tror med anledning av det jag nämnt, faktiskt att en M-ledd regering är likvärdig en S-ledd-regering, för om jag ska beskriva Reinfeldts regeringsperiod är det den uslaste regeringen som Sverige haft, dessutom i 2 regeringsperioder! Vi kanske får en paus på några månader, möjligtvis något år, för att återbygga migrantmarknaden, och då med ännu bättre resurser för att motta 50 000 per år från de mest underutvecklade länderna i världen.

Magne

utlandssvensk sa...

@ Magne,

"Jag tror med anledning av det jag nämnt, faktiskt att en M-ledd regering är likvärdig en S-ledd-regering, för om jag ska beskriva Reinfeldts regeringsperiod är det den uslaste regeringen som Sverige haft,"

Om man ser historiskt har borgerliga regeringar under lång tid varit MYCKET värre om man inte gillar massimmigrationen. Personligen tycker jag att regeringen Bildt var ännu sämre än den som Reinfeldt ledde, men de härjade bara i 3 år och effekterna blev inte lika märkbara. Men hade de fått fortsätta i fem år till hade landet varit där det är nu redan för 15 år sen.

Men som det ser ut nu har du förmodligen rätt i att det inte finns någon meningsfull skillnad mellan en S eller M ledd regering. Det naturliga och ärliga vore ett öppet samarbete mellan dessa partier. Jag tror att det kommer snart.

Anonym sa...

6:e Mannen beskriver Moderaternas agerande rätt bra

Det som var rasism, fascism och främlingsfientlighet så sent som för något år sedan är idag tvärtom, tvärtom, tvärtom plus lite ansvarstagande för en situation ingen kunde förutse. Sätt på er en vuxenblöja och skit på er, den som köper det resonemanget.


http://www.6mannen.se/herr-brun-och-tant-gredelin

/RG

Anonym sa...

Det är naturligtvis bra om partierna byter till mera realistiska och förnuftiga åsikter. Men den stora frågan är om partierna tänker verka för att förnuftiga förslag blir verklighet. Regeringarna Reinfeldt visade oss hur man kan ge bort familjesilvret för att gynna en alkemist. Det är bra att partierna omvärderar sina oansvariga åsikter, men hur skall de komma tillrätta med begångna fel?
Hur skall vi få ordning på, bostadsmarknaden? Om hundratusen flyr till Sverige varje år och lika många unga vill flytta hemifrån, då räcker inte trettiotusen nya lägenheter per år långt. Vi skulle naturligtvis ligga bättre till om svenska ungdomar bor hemma, idag till 19½ år, lika länge som ungdomar bor hemma inom andra EU-länder, idag till 25 år. Om alla ungdomar under 25 som flyttat hemifrån flyttade tillbaka till sina föräldrar skulle vi inte ha några problem med att ge flyktingar egna bostäder. Men vill vi ha det så?
Hur tänker politikerna exempelvis hantera att det i många ungdomskullar går fem killar på fyra tjejer? Skall politikerna verka för att traditionella skoldiskon kompletteras med bögklubbar för fjortisar och uppåt så att alla får en chans att smaka på vuxenlivet?
Sedan kommer frågan om utbildning. Jag förstår inte varför vi skall ha hemspråksundervisning. Det kan bara motiveras om vi avser att skicka tillbaka barnen till det land de kom ifrån. Alla som förväntas bo i Sverige skall lära sig svenska! Om vi lär alla mellan 0 och 110 år svenska kommer både samhället och de som flyr hit att tjäna på det. Det är rimligt att man skall kunna svenska och svensk samhällskunskap för att bli svensk medborgare. Med samhällskunskap menar jag de kurser i samhällskunskap som ges i grundskola och på gymnasium och inte vad några för stunden populära agendasättare tycker. Beträffande hemspråk anser jag att detta skall vara en skyldighet för kommuner att erbjuda, men det skall erbjudas som fritidsverksamhet, precis som man kan gå och lära sig knyppla eller väva. När det sedan gällar religion och kultur så tror jag att Sverige som folkrörelseland kan överlåta detta helt åt våra folkrörelser, traditionella så väl som nya.
Till sist vill jag nämna det svenska försvaret. Hur kan moderaterna tro att de är trovärdiga när de lät slakta det svenska försvaret? Gjorde de detta för att på sikt kunna tvinga Sverige att bli NATOmedlem? Hur som helst det var dumt och sett med mina ögon så saknar alla som ingick i alliansregeringarna och de som verkade kring dessa framtida trovärdighet. Det är dags för våra allianspartier att rekrytera trovärdiga representanter, för så länge de som satt Sverige på pottkanten finns på podier eller i maktkorridorer vågar jag inte tro att alliansen kan åstakomma något som är långsiktigt bra för Sverige. Enligt mitt sätt att se det hela var Odenberg den enda moderat som varit rakryggad och jag skulle välkomna honom som partiledare. De som leder partiet idag har alla börjat såga av den gren de sitter på, det är bara att vänta på fallet och det ser likadant ut hos liberaler och centerpartister.

Anonym sa...

I senaste numret av tidningen Hemvärnet står följande anmodan att läsa:

"VARNING FÖR FALSKA NYHETER

Rykten, smutskastningskampanjer och 'alternativa' nyheter. Som en del i de propagandaoperationer som genomförs mot Sverige etableras allt fler 'alternativa' nyhetssajter.

Förutom Sputnik News och RT som är statliga propagandakanaler finns en rad liknande sajter som Nyheter Idag, Exponerat, Nya Tider, Motgift och Avpixlat.

Även om sajterna har olika avsändare är syftet att minska förtroendet för myndigheterna och Sverige genom att påverka allmänhetens uppfattning, det politiska beslutsfattandet och de etablerade medierna."Ådärkomdenja sa...

Krönikören har imho fel uppfattning angående examensprov i s m ev svenskhetsutbildning. Jämför med USA, de utlänningar som ansöker om medborgarskap genomgår ett omfattande examensprov. Inkl att utländska män får frågan: "Är du beredd att bära vapen, och försvara landet om så blir fallet?" Den sökande antas då ha högerkardan tryckt mot kroppens hjärtområde, och rak i ryggen svara ett klart och tydligt "YES". Om ej, "Sorry, your application is turned down".

Detta borde gälla i Sverige också, det skulle sortera bort ett betydande antal falsk-asylanter och islamjihadister. En sådan procedur skall sparas, skriftlig undertecknad av båda parter, och sparas inför framtiden. Bör givetvis omfatta även obligatorisk närvaro i den värnplikt vi inte har, men borde ha. Den enskildes brott mot det ingångna, skall vara konsekvensangivet: "Medborgarskap återkallat, utvisning ur landet utan apell".

Hans Li Engnell sa...

"Är du beredd att bära vapen, och försvara landet om så blir fallet?" Den sökande antas då ha högerkardan tryckt mot kroppens hjärtområde, och rak i ryggen svara ett klart och tydligt "YES". Om ej, "Sorry, your application is turned down".

En majoritet av svenska folket skulle antagligen inte svara ja på den frågan. Då blir det lite konstigt att ställa det kravet på nya medborgare.

Anonym sa...

Examensprov. För eleven en motivation och bekräftelse och för läraren en utvärdering. Konstigare än så är det väl inte.

Anonym sa...

Novus säger att M nu är största parti.
Moderaterna är så nöjda.
Politikutvecklingen (SD:fieringen) lönar sig.
Så mycket att moderaterna är nöjda med att sitta nöjda..