torsdag 18 februari 2016

Lägenheter som privilegiumDen senaste tiden har Rörelsen kritiserats för en rad lägenhetsaffärer. Mest uppmärksamhet fick Kommunals beslut att ge utrikesminister Margot Wallström en lägenhet i centrala Stockholm. Senast i raden av socialdemokrater som fått hyra en lägenhet i attraktivt läge är försvarsminister Peter Hultqvist.

Hultqvist får hyra av Militärhögskolans bostadsstiftelse. Dessa ska normalt förse försvarsmaktens anställda med bostäder.

Även jag begriper förstås att ministrar måste bo någonstans. Det är fullt rimligt att de erbjuds övernattningslägenheter. Men inte av särintressen. Det var därför det var fel att Wallström fick hyra av Kommunal men inte lika upprörande att Hultqvist får hyra av en stiftelse. Medan Wallström granskas för mutbrott kommer någon förundersökning mot försvarsministern ej att inledas.

Ministrars boende borde lösas inom samma bestånd som förser riksdagsledamöter med boende under riksdagsuppdraget. Det vore rimligt.

Stefan Löfven går till angrepp mot granskningen i media. Skälet till att frågan om lägenheter till ministrar och fackfolk är så känslig är förstås att det i dag närmast har blivit ett privilegium att ha en lägenhet i centrala Stockholm. Kötiderna för en hyresrätt är 15-20 år och priserna på bostadsrätter har skenat över rimlighetens gränser vilket beror på begränsad tillgång till lägenheter till följd av den kollapsade hyresmarknaden.

Den bedrövliga bostadssituationen på många håll i landet, i synnerhet i Stockholm och en rad universitetsstäder, är skapad av politiker. När samma politiker som företräder de partier och intressen som ligger bakom denna bostadspolitik själva ser till att få bostäder i Stockholms mest attraktiva lägen, sticker det i ögonen på folk. Med all rätt. Det stinker dubbelmoral. De drabbas inte själva av den politik de för. De behöver inte köa. De behöver inte ens ta miljonlån för att lösa sin boendesituation, även om det vore en lätt match för någon med en ministerlön.

Om politikerna tog itu med bostadsproblematiken genom att bland annat avreglera hyresmarknaden, skulle det inte behöva bli en så stor diskussion när medlemmar av regeringen får hyra en lägenhet i centrala Stockholm. Men det känns som att vi redan har passerat det stadiet nu.

Politiker som skiter i vanligt folk men mer än gärna maximerar sin egen nytta av ämbetet förtjänar faktiskt bara förakt. 

Läs även:
Fnordspotting

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det är bara tjoller säger jag.
Om ingen annan har åsikter så varför skulle jag?
Jag lyder bara order!

Stefan

Anonym sa...

Att avreglera hyresmarknaden vore bra, men frågan är om det möjligt i dagsläget. Marknaden är ju väldigt långt ifrån jämvikt... Jan Jansson

Anonym sa...

Eftersom det är sosseriet som ställt till bostadseländet är det synnerligen osmakligt att de löser sina egna bostadsproblem genom att gå förbi alla i kön på känt sovjetmanér. För att göra det ännu värre nekar sosseriet hårdnackat till att ändra något i den förda bostadspolitiken och biter sig fast i hyresregleringen med näbbar och klor med för alla känt resultat. Det påminner mycket om den sista tiden i Sovjetunionen med A- och B-lag innan alltihopa sprack... /Gunilla

Larsa sa...

Bostadssituationen i London är inte idealisk, men här kommer man i alla fall aldrig att få höra talas om att någon inte kunde ta ett jobb för att han/hon inte kunde hitta en bostad. Jag skulle inom några veckor kunna flytta till vilken del av London som helst om jag skulle få ett jobb där och vilja bo inom gångavstånd till det, även om det skulle röra sig om s.k. "flatshare".

En kompis till mig i Sverige häpnade över historien om min före detta flickvän som när hon studerade och jobbade halvtid bodde i centralaste London för 90 pund i veckan utan att ha stått i någon bostadskö för det (hon hittade rummet i en annons uppsatt i en tobaksaffär).

Anonym sa...

Du missar alternativet att hyra på marknadsvillkor (på den dyrare oreglerade marknaden).

Frihetsgudinnan sa...

Med en minister lön på 130.000 kr/mån plus skattefritt "bo-bort-tillägg" på ett antal 1000/mån så kan dessa profitörer köpa lägenhet själv!
Eller om nu vi skattebetalare ska tillhandahålla det också så ska det vara som 6mannen föreslår på sin blogg, övernattningslägenhetet i Rinkeby, Fittja edyl platser i verkligheten. Har en känsla att besluten då kommer bli bättre...

Psectra sa...

När min far som var officer kommenderades till Stockholm så fick han direkt hyra en lägenhet på Rådmansgatan. Han berättade för mig att hyresvärdarna gav sex månaders hyresfritt för att få hyresgäster. Många människor flyttade runt och bodde hyresfritt!
Tack vare hyresregleringen så har detta ändrat sig ! Vi har mycket att tacka sossarna för!