måndag 1 februari 2016

Fälla eller inte fälla?


Dagens snackis i politiska kretsar är uppgifterna till Aftonbladet att Anna Kinberg Batra internt öppnar för att lägga en gemensam alliansbudget i höst. Om  Centerpartiet och Liberalerna bara är med på tåget. Det är förstås ett stort "om".

Kinberg Batra har sitt parti med sig om hon vill agera. En majoritet av de moderata distrikten stödjer tanken på att fälla regeringen. Men hon kan inte göra det ensam. Det stora hindret är C. I gårdagens Agenda var Annie Lööf tydlig med att hon inte vill ge Sverigedemokraterna något inflytande. Om de fyra borgerliga partierna skulle lägga en gemensam budget behöver de stöd från SD för att den ska gå igenom. Detta vet rimligen även Lööf.

Det finns både för- och nackdelar med att fälla regeringen Löfven redan i höst. Framför allt långsiktigt. Fördelen är att vi får en borgerlig politik. Det vore bra för bostadsmarknaden, där Moderaterna har tagit stora kliv i rätt riktning, för migrationspolitiken, för arbetsmarknadspolitiken, för rättspolitiken och kanske även för skolpolitiken.

Samtidigt ska vi minnas att om regeringen Löfven skulle falla i höst och Alliansen ta över med stöd av SD, har denna nya regering bara ett och ett halvt år på sig innan det är dags för nästa ordinarie valrörelse 2018. Det är ungefär så långt som Löfven har suttit som statsminister. Inte mycket tid. I ett dåligt parlamentariskt läge.

Kinberg Batra skulle få väldigt kort tid på sig att dels komma in i rollen som statsminister, dels visa resultat i ett väldigt svårt läge för Sverige. Detta skulle kunna bädda för ett svagt val 2018, för inte ens ett återuppståndet moderatparti kan trolla med knäna när det gäller integrationen, skolan och arbetslösheten.

Jag tror att allianspartierna har större chans till framgång om de låter Löfven regera sig sönder och samman till 2018. Då är Löfven slut som ledare och sossarna ett otänkbart alternativ i säkert åtta år framåt. Då kan M och SD få ett starkt väljarstöd och då kan Anna Kinberg Batra kanske rent av bilda regering utan ett bångstyrigt centerparti om bara KD och L växer.

Det är inget enkelt läge. Visst vore det spännande och lite skadeglatt att se Löfvens budget falla. Igen. Men det är inte automatiskt så att det skulle gynna Sverige på lite längre sikt. 

16 kommentarer:

Riga sa...

Är verkligen ett sådant taktiserande nödvändigt?
Har inte den absoluta majoriteten av svenskarna förstått att det behövs åtgärder, nu, och att det inte blir kul hur vi än gör?

Det kommer faktiskt bli jäkligt tråkigt. Nu sitter 160 000 förhoppningsfulla asylsökande lugnt och stilla och hoppas på asyl. De vet att om de missköter sig minskar deras chanser att få stanna.
Hur motiverade är de att sitta lugnt och stilla när det visar sig att de är bland de 80 000 som ska ut? De som satsat allt på ett kort, påhejade av en hel del svenska do-goodders, och vi nu tror glatt ska köpa en enkel till Kabul.

Anonym sa...

Hej.

Behövs C? Det som så sakteliga sker inom LO-kollektivet sker också med LRF:s medlemmar, då LRF stödjer C, och tvärtom.

Ständigt nyaste moderaterna, Kristdemokraterna, samt Sd skulle med ett nödrop kunna ta sig över 50%. Då blir det skarpt läge direkt, för det finns inte en SVMpFi-trogen journalist eller partigängare som kommer att försitta chansen till aktivt sabotage av vad som än föreslås.

Dessutom finns ju goda chanser för splittring, samt ren inkompetens och även myndigheter som vägrar utföra sina instruktioner.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Du ska nog se att det inte blir någon gemensam alliansbudget, det som skulle vara kravet för att fälla Löven. Alliansen 'slipper' alltså ta över :)

Jag är väl en av många som undrade om inte anledningen till att Borg och Reinfeld försvann så fort hösten 2014, var just att man såg varthän det barkade.

Anonym sa...

I den rena spelteorin ska moderaterna sitta still och titta på.Lite som när Nero spelade fiol.Det är inte omöjligt att en och annan moderatröst har svårt att förstå finessen med att hävda att det går åt helvete med Sverige och se M bekämpa det med KU-anmälningar.Det är heller inte osannolikt att det blir SD-röster av det i slutändan.
Det ser dessutom inte så ljust ut för KD om man säger så.Inte särskilt ljust alls.
Dagens C blir inte heller lätta att få ombord på båten om inte M ska vända 180 grader en gång till.Det är inte osannolikt att det blir SD-röster av det också i slutändan.
Men dagens "läcka" från en M-topp heter troligen Anders Lindberg eller Karin Pettersson egentligen..Antingen för att det börjar bli dags att droppa MP eller som ett led i en taktik där S-topparna helst skulle vilja slippa regera och kunna smita iväg via en bakdörr med svansen mellan bena på känt maner.
Frågan är väl när M ska svara på SD:s inviter?
Nu eller sen?

Lotta Trouble sa...

Vad händer om sd > m vid valet 2018? Och sd+m+kd > 50%? I så fall borde väl stassministern heta "Åkesson"?

Anonym sa...

Tror Hanif Bali hade kunnat bli succé, äkta vara, respekterad även långt över mittlinjen. I motsats till AKP, i princip omöjlig utanför en smal tondöv muf-klick. Skit samma. Vad var frågan?

Anonym sa...

Ja, jisses. Att bilda regering med C är väl som att ta Mp i båten. Lika galna är de.

Kunde man få Hanif Bali som statsminister i stället? Det vore annat. Det finns väl ingen som tror AKB är något annat än en parentes. Om M fortsätta existera på lång sikt vill säga.

Anonym sa...

AKB kan bara spela läggmatcher. Spelar ingen roll om matchen är nu eller 2018.

Anonym sa...

Vad som är bäst för moderaterna är inte bäst för Sverige. Ärligt talat, de har haft sina chanser att motbevisa det socialdemokratiska tusenårsriket. Vad gjorde de med dem? Gav de oss frihet? HAHAHAHA

Ett skratt från avgrunden...

Utlandssvensk sa...

@ Riga,

"Hur motiverade är de att sitta lugnt och stilla när det visar sig att de är bland de 80 000 som ska ut? De som satsat allt på ett kort, påhejade av en hel del svenska do-goodders, och vi nu tror glatt ska köpa en enkel till Kabul."

Ja, exakt så! Svenskar har inte den blekaste aning om hur den vanlige Afghanen tänker. Det landet har varit i krig nästan oavbrutet sen 1979, den dominerande kraften inom landet är Talibanerna (i princip samma värderingar som ISIS) och under allt detta finns en uråldrig krigarkultur som är högst levande.

Dessa figurer har lika mycket gemensamt med en vanlig svensk som en liten grön man som stiger ur sitt rymdskepp.

Slaveri är t.ex något som den vanlige svensken helt enkelt inte kan tänka sig att någon kan stödja. Men så är absolut inte fallet inom Islam. Tvärtom! I Afghanistan pågår omfattande slavhandel med småbarn, både pojkar och flickor.

"Afghanistan is a source, transit, and destination country for men, women, and children trafficked for the purposes of forced labor and commercial sexual exploitation. Afghan boys and girls are trafficked within the country for commercial sexual exploitation, forced marriage to settle debts or disputes, forced begging, as well as forced labor or debt bondage in brick kilns, carpet-making factories, and domestic service. Afghan children are also trafficked to Iran and Pakistan for forced labor, particularly in Pakistan’s carpet factories, and forced marriage. - U.S. State Dept Trafficking in Persons Report, June, 2009"

http://www.gvnet.com/humantrafficking/Afghanistan.htm

De unga män som nu sitter och väntar på asyl kan fullt rimligt anse att vi har bjudit in dem. Om vi sen försöker slänga ut dem utan kompensation uppstår en skuld. Ett sätt att driva in den skulden är att ta barn eller ungdomar från ursprungsbefolkningen som slavar och sälja dem. Om detta låter overkligt beror det endast på att man inte känner till något alls om kulturen i Afghanistan. Och om man tror att svenska staten kan hindra dem lever man i ett rent fantasiland.

PS
Jag inser självklart att man inte kommer att släpa runt svenska ungdomar i kedjor på gatorna i morgon. Det kan nog ta 10-20 år. Men att lura ut dem ur landet för att sen sälja dem är fullt möjligt redan nu. Det som rapporteras från UK med "grooming" är i princip slaveri och fullt legitimt från förövarnas perspektiv. Med all sannolikhet pågår samma sak redan i Sverige.
DS

utlandssvensk sa...


Angående bristande kontakt med verkligheten såg jag just detta:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=6358068

Någon har skrivit i jättetext på en skola:

"Pray to Allah or die" följt av en ISIS flagga.

Rektorn för skolan känner sig "kluven"!!!!!!! Hon är inte riktigt säker på om det är bra eller dåligt:

"Hur ser du på det här?

– Det känns ju lite dubbelt. Det känns ju som att de som skrivit det här vill att vi också ska tro på Allah och be till honom. Samtidigt känns det också obehagligt eftersom våra nyanlända elever känner sig utsatta och att folk tror att dom som har skrivit, säger Madeleine Johansson och fortsätter:

– Så det är lite kluvet."

Sverige är, helt utan tvekan, ett dårhus.


Hans Li Engnell sa...

Utlandssvensk:

Tack för länken. Jag är mållös.

Anonym sa...

AKB kommer aldrig fälla Löfvens regim, aldrig, aldrig någonsin.
Hon är för dum, rollen som partiledare passar inte henne.
Ännu mindre som statsminster , hon har noll,0 egenskaper.
2018 avsätts hon i en kupp och moddarna slipper bli stödparti åt vänstersidan.

utlandssvensk sa...

@ Hans,

"Tack för länken. Jag är mållös."

Varsågod!

Glöm aldrig den moderna svenska politikens första lag; Det är aldrig så illa att det inte kan bli ännu värre!

Anonym sa...

Jag kan inte se att en alliansregering skulle vara ett bättre alternativ. AKB är inte ett statsministerämne, och dessutom alldeles för långt till vänster. Nya moderaterna måste göra sig av med arvet från Reinfeldt och åter bli Gamla moderaterna för att vara ett alternativ och en lösning på problemen. Dessutom måste man göra sig av med barlasten i form av de båda vänsterpartierna C och L.

Christoffer sa...

Om Löfvéns budget faller så kan det ju hända att han återigen hotar med nyval, som han nu till skillnad mot 2014 skulle kunna utlysa utan väntetid. Om vi då utgår från att de senaste opinionsundersökningarna blir valresultat så kan sen Alliansen ta makten med SD:s passiva stöd. Då får man enda till 2020 på sig efter det.