måndag 29 februari 2016

Löfvensk motoffensiv


Att Stefan Löfvens regering går dåligt i opinionen är ingen nyhet. Så har det sett ut sedan han tillträdde som statsminister. I ett flertal mätningar ligger Socialdemokraterna på ett väljarstöd under 25 procent. Regeringen som helhet samlar bara runt 30 procent. Det vittnas om krisstämning i regeringskansliet.

För att möta de dalande opinionssiffrorna ska regeringen nu börja kampanja. För "den svenska modellen". Löfvens plan är att allianspartiernas förslag om lägre ingångslöner och en inledd diskussion om ett kvalsystem till välfärden ska utmålas som ett skott mot den generella välfärdsmodellen. Socialdemokraterna hoppas därmed att de äntligen ska få den vänster-höger-konflikt som de så länge har längtat efter.

Aftonbladet kallar det för en "jätteoffensiv". Snarare handlar det om att kommunicera vissa sakpolitiska skillnader mellan regeringen och de borgerliga. Det räcker heller inte att bara säga att S minsann vill ha en skola för alla, en bra sjukvård och en socialtjänst som inte klappar ihop. Den åsikten delas av alla partier. S måste visa hur detta ska uppnås, i synnerhet då regeringspartnern Miljöpartiet inte vill ha ett lägre asylmottagande än under 2015, vilket skapade en kris som fått kommuner att anmäla sig själva till IVO.

Svaret kan inte bara vara "mer pengar". Aldrig så många miljarder kan inte trolla fram lärare, socialsekreterare, vårdplatser, bostäder och stödboenden. Eller arbetsgivare som efterfrågar personer utan utbildning och formell yrkeskompetens.

Löfvens strategi är inte riskfri. Det finns en uppenbar risk för att regeringens vurm för "den svenska modellen" slår tillbaka om väljarna de kommunicerar med inser att det är S och MP som just nu utgör ett hot mot en bibehållen välfärd.

Dessutom: om syftet är att få bort migrationen från dagordningen lär regeringen inte lyckas. Den frågan tränger nämligen in på alla välfärdsområden. Oavsett om Löfven vill prata skola, vård eller socialtjänst kommer han inte runt migrationens och asylpolitikens påverkan på dessa områden.

Det finns därtill orosmoln som Löfven inte kan undkomma hur mycket han än vill. Från och med i morgon börjar den nya lagen om mottagningstvång av nyanlända gälla landets alla kommuner. En fördelningsmekanism utifrån storlek, arbetsmarknad och tidigare mottagande ska fördela personer med beviljat uppehållstillstånd runt om i landet.

För många kommuner kommer detta uppdrag bli oerhört svårt. Nacka har redan flaggat för att de inte lär lyckas hitta boende, även villakommunen Vellinge är fundersam över hur det ska gå. På grund av ebo-lagen kommer dessutom redan belastade kommuner inte kunna vara säkra på någon större avlastning på sikt. Alla har ju rätt att flytta dit de vill.

Under 2017 kommer många som sökte asyl under 2015 kommunplaceras. Det är betydligt fler än årets 21 702 personer. Hur detta ska gå vägen i bostadskrisens Sverige är för mig en gåta. Det bäddas för fler paniklösningar som är kostsamma både ekonomiskt och socialt.

Icke-integrationsminister Ylva Johansson är inte orolig. Skulle kommunerna inte klara av att ordna boende åt de nyanlända de tvingas ta emot får regeringen överväga sanktioner, säger hon. Staten ska alltså straffa kommuner för att det råder en politiskt skapad bostadsbrist i nästan hela landet.

Prosit, svenska folk.

Tidigare bloggat:
Löfven gör rätt i att förbereda för "kaos"

10 kommentarer:

Utlandssvensk sa...

" även villakommunen Vellinge är fundersam över hur det ska gå."

Tillåt mig att småle. Eller vänta, mer korrekt är nog att jag vrider mig av skratt i ett hysteriskt glädjerus. Varmt välkomna till gropen ni grävde åt andra, alla vellingebor! Hoppas att det har samlats vatten i botten så att ni drunknar!

"Icke-integrationsminister Ylva Johansson är inte orolig. Skulle kommunerna inte klara av att ordna boende åt de nyanlända de tvingas ta emot får regeringen överväga sanktioner, säger hon."

Tja, Ylva kanske inte är den mest fantastiska ministern någonsin, men just nu fick hon mig nästan att överväga en röst på sossarna. Give them hell, Ylva!!!!! Lidingö och Danderyd har stora golfbanor som är direkt skräddarsydda för "paviljonger". Tvinga dem! Use any means necessary !

Anonym sa...

Hej.

Oja, låt oss se (seg)regeringen bötfälla kommuner som säger ifrån mot landsförräderi-politiken, så Reinfeldtsk den är! Vad skall AK-B göra då? Hur skall hon förklara för sina kommunalpolitiker och väljare varför hon och dem skall stödja Socialdemokraterna, med fästingarna Fridolin och Romson?

Sverigedemokraternas största allierade är verkligheten, och deras bästa valstrateg och värvare är de sju nyanserna av idioti övriga partier reducerat sig till enligt de politiska idéerna: 'för allt bra; mot allt dåligt, allt åt alla, nånannan skall ta ansvar åt oss'.

Det är två saker som kan rädda Sverige: stängd gräns på obestämd tid, samt deportering av de hundratusentals som befinner sig här trots att de saknar flyktingskäl enligt gällande konventioner (och nej, slänga passet när man reser genom EU för att nå Sverige ger inte flyktingstatus eller utgör asylskäl).

Det hade inte behövt vara så; man kunde från början byggt ett välfungerande mottagningssystem. Man kunde när som helst lyssnat på systemkritik och tagit del av rapporter om hur integrationspolitiken inte leder till något annat än från illa till värre. Men man valde, från Vänsterpartiet till Kristdemokraterna (vars namn är lika missvisande som liberalernas) att ignorera sjökortet och istället gå på värdegrunden.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

"Under 2017 kommer många som sökte asyl under 2015 kommunplaceras. Det är betydligt fler än årets 21 702 personer. Hur detta ska gå vägen i bostadskrisens Sverige är för mig en gåta. Det bäddas för fler paniklösningar som är kostsamma både ekonomiskt och socialt."

Tvångskonfiskering av oanvända kontor och lagerplatser, nyproduktion av modulhus och favelas?

Mvh,
Magne

Anonym sa...

Enligt Johan Westerholm blir Stockholms stads tilldelning nästa år (2017) 11 000. Ett helt nytt Husby. Kan inte hjälpas att jag fnissar.

Skulle några tusen av dessa dessutom (Gud, var god) placeras i lummiga och intellektuellt stimulerade grannskap som exempelvis Lidingö eller Bromma, så övergår fnisset i ett rungande gapskratt. Få saker i livet är så tillfredsställande som möjligheten att få yttra replikerna "Vad var det jag sa?" och "Skyll dig själv."

Och året därefter, 2018, så är det som lök på laxen valår.

Och jo, jag inser allvaret och konsekvenserna för framtiden. Skadeglädje är den enda ljuspunkten i tillvaron nu. Så låt mig ha mitt roliga.

Aprés nous, le déluge.

/cpc

Lotta Trouble sa...

Det som kommer att ske är dock att det är naturreservaten som ryker - fast naturligtvis inte de naturreservat som gränsar mot 15 - miljoners villorna utan de som gränsar mot ghettona.
Det värsta som kan hända är att kommunen går in o köper villor som sedan delas ut t flyktingar.

A nonym sa...

Nej Södermalm är det som gäller, det är ju där alla godhetsapostlar bor så de har garanterat inget emot modulbostäder i varenda park!

Anonym sa...

Kommuntvånget är kanske det bästa som har skett i migrantfrågan.

Det är först när Kalle och Lisa får eländet in på bara huden så kommer de att reagera, så illa är det. Den intellektuella övningen att kunna föreställa sig vad som kan bli den sammantagna effekten av öppna gränser i kombination med ett extremt välfärdssamhälle och flata samhällsföreträdare har nog varit lite i överkant för Kalle och Lisa. Eller så har de helt avsiktligt valt att posera tillsammans med majoriteten av väljarna som 'goda' men i praktiken med den lilla brasklappen att den praktiska godheten företrädesvis bör utövas på viss distans. Inte så långt bort som i MENA (för det vill ju SD!) men gärna några kommuner bort.

Men nu blir det nog annorlunda när kön till Folktandvården byggs på därhemma därför att det finns mer trängande behov än Kalle och Lisas ändå ganska hyggligt skötta tänder och när ungarnas innebandytider ryker för att det skall beredas plats för de 'nyanlända svenskarna' kan det nog bli lite gnälligt.

Kommunplikten kommer att öppna ögon och tvinga Kalle och Lisa till ett ställningstagande som de aldrig velat göra, det är så mycket enklare att vara för allt gott och emot allt ont.

Anonym sa...

"Ett helt nytt Husby."

Den här gången blir det inte miljonprogram och utanförskapsområden, den här gången blir det slum. Den slum som byggs in i samhället kommer bli permanent, eftersom de nya migranterna kommer skaffa fru, barn och stora familjer i sina modulhus och enklare "egna hem hus" som kommer likna favelas. Den dagen det är tänkt att de ska flytta ut, inom 5-7 år, har de hela släkten samlade i sina modulhus och favelas. Det kommer inte heller bli en utflyttning därifrån eftersom miljonprogrammens överskott tog slut för några år sedan. Vi kan bara tacka och ta emot och konstatera att en ny dimension har tillkommit till den vinst som bidrar till att göra Sverige till en mycket bättre plats som är mycket mera spännande.

Tänk att ta en 5 minuter promenad till dessa områden, att få se alla utblottade människor halsa sprit, skjuta heroin i armen, lämna sina nyfödda barn vid trottoaren, livnära sig på crack, amfetamin och drogförsäljning, alla neddrogade prostituerade som man kan köpa för en flaska vodka eller med kontant betalning, alla vapen och all ammunition som kommer finnas till försäljning, och allt sådant som är spännande för en svensk som måste se allt det där på TV.

Det verkar som de flesta inser allvaret i det som sker, men förbanna alla de hycklarna som gjort landet till en slumindustri och låt dem få ta del av sin egen produkt.

Mvh
Magne

Utlandssvensk sa...

@ Magne,

"Tänk att ta en 5 minuter promenad till dessa områden, att få se alla utblottade människor halsa sprit, skjuta heroin i armen, lämna sina nyfödda barn vid trottoaren, livnära sig på crack, amfetamin och drogförsäljning, alla neddrogade prostituerade som man kan köpa för en flaska vodka eller med kontant betalning, alla vapen och all ammunition som kommer finnas till försäljning"

Ja, så kan det bli! Om inte Annie räddar oss med lägre ingångslöner! Det har funkat fantastiskt bra i Afrika och Sydamerika. Eller kanske inte....

Fast jag ser nog den typen av avgränsade slumområden som ett best case. Att upprätthålla sådana samtidigt som andra områden håller västerländsk standard går inte av sig själv utan kräver kraftfulla åtgärder. Men all sannolikhet kommer dessa inte att genomföras och resultatet lär då snabbt bli extrem kriminalitet och våld överallt. Alla som kan kommer då att lämna landet och skattebasen imploderar. Sen är det 3je världen på riktigt.

Anonym sa...

Det låter som en oerhört vansklig plan. Om socialdemokraterna tänker fokusera på retorik kring Sänkta Ingångslöner och Villkorad Välfärd. Båda dessa områden är ju direkt sammanbundna med migrationen. Och pekar direkt på de problemen som kommer därifrån. Dessutom är ju SD emot sänkta ingångslöner. Så de får ju ett lyft direkt av kampanjen, troligen. Villkorad välfärd är ju en nödlösningshistoria för att överhuvudtaget hålla välfärdsnivåerna och servicen. Utan migrationskollaps vore inte något av de båda förslagen aktuella.

Begriper inte ens hur en välvillig public service journalist skall kunna undvika att ställa följdfrågor som direkt gynnar SD i varje läge här. Mycket vanskligt alltihop. Det förutsätts en helt enig uppbackning från mediekåren för att lyckas. Och det tåget har nog gått.

Edwin A.