söndag 28 februari 2016

Gina-TV


Jag ser aldrig på Melodifestivalen. Jag har turen att vara gift med en person som inte heller gör det, så det blir aldrig krig om fjärrkontrollen på lördagskvällarna.

Däremot har jag i efterhand sett det uppmärksammade propagandanumret där Gina Dirawi sjunger på arabiska och Sarah Dawn Finer på hebreiska och där strofen "Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden" i den svenska nationalsången ändrats till "Ja, jag vill leva, jag vill dö på jorden."

Ty nationer och gränser är ju sådant vi ska tänka bort. Det finns bara en värld, ett folk och en... Hrm.

Syftet var enligt de medverkande att markera öppenhet mot omvärlden. Jag förstår inte. Var ska man leva och dö om inte på jorden? Det hade visserligen varit kul om de förvirrat tittarna genom att i stället sjunga "Ja, jag vill leva, jag vill dö i Boden". Men det hade förstås blivit kränkande för alla som inte bor eller vill bo i Boden.

Jag skiter ärligt talat i vad de har för sig i ett överskattat musikprogram i en av televisionens slaskkanaler. Problemet är att de inte låter det vara just ett musikprogram. Att public service numera alltid måste göra statements. Varför kan de inte låta ett musikprogram vara ett musikprogram och en gala vara en gala? Varför måste de göra politik av allting?

Public service har förvandlats till en enda lång stand up-föreställning. Inte att undra på att landets komiker, både de som står på scen och de som sitter i riksdagen, applåderar.

Värdegrunden. Den är fin.

27 kommentarer:

Utlandssvensk sa...


"Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden" i den svenska nationalsången ändrats till "Ja, jag vill leva, jag vill dö på jorden."

Gav de något erkännande till den som först lanserade detta?

Det var nämligen Kristdemokraternas ordförande i Kalmar, Monica Bengtsson, som i en debattartikel 2007 skrev;

“Vi står inför att fira nationaldagen. Flera nya medborgare kommer då att hälsas välkomna till vår kommun. Det är glädjande. Nationalsången kommer att sjungas utöver vårt land, den kommer säkerligen att höras även i Kalmar.

– Själv har jag sedan länge haft svårt att sjunga strofen Jag vill leva, jag vill dö i Norden och jag har varit tyst då denna rad sjungs ända tills jag kom på att jag kunde sjunga Jag vill leva, jag vill dö på jorden.”

(Den är från tidningen Barometern, 21 juni 2007, men jag kan inte hitta en länk nu)

Hans Li Engnell sa...

Intressant! Jag gissar att de inte hade en aning om detta.

Fråga till Gina: Varför endorsar (så pratar kidsen nu) ni ett kristdemokratiskt förslag i Melodifestivalen?

Utlandssvensk sa...

@ Hans,

"Intressant! Jag gissar att de inte hade en aning om detta."

Du har säkert rätt. Jag minns det mycket väl och kommer ihåg att jag använde det som ett argument mot några som skulle rösta KD 2010. Men det gick åt h-vete! Alla blev upprörda när jag berättade det, men SD vägrade de att rösta på, så det blev Reinfeldt som vann! Hur många här hade gissat att just jag värvade röster till honom :)

Anonym sa...

”Själv har jag sedan länge haft svårt att sjunga strofen Jag vill leva, jag vill dö i Norden och jag har varit tyst då denna rad sjungs”

Om man inte trivs med att leva och dö i Norden så går det alldeles utmärkt att bege sig någon annanstans och leva och dö där i stället. Måste det vara svårare än så? Är jag "rasist" nu? Ja, förmodligen. Ok, då är jag stolt "rasist", vad det nu är!

Anders Eriksson

Anonym sa...

Hej.

Måhända man kunde erbjuda alternativa nationalsånger?

Det finns ju en fin gammal klassiker om vi skall hålla det internationalistiska (tidigare känt som kosmopolitiskt) temat:

"The old world must be destroyed,
Tear it down all the way to its root!
We do not need the golden idol,
We detest the royal palace!"

Inledning till "Rabochaya Marselyeza" ung. "Arbetarnas Marseillaise", och skall sjungas till samma melodi. Inledningen verkar ju stämma med rådande svenskhatar-paradigm från både inhemska mediala politruker och apparatchiks, såväl som invandrade rasister.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

"göra politik"

Nej, här som överallt annars inom public service handlar det om vänsterpolitik. Att göra VÄNSTER-politik. Hade någon programledare kommit ut som SDare eller Alliansanhängare (fråga mig inte vad det senare betyder i dagens Sverige) hade det varit tack och hej med hänvisning till det sändningsavtal man har som bara används i dessa situationer.

/Bengt

lensof sa...

Jag förstår inte.
Om man inte vill leva och dö i Norden, varför vill man då komma hit? Bo här och kräva att få vara kvar oavsett bakgrund.
Varför ska vi ta emot människor som ser inte Norden som ett speciellt attraktivt ställe att vara på?
Varför är man här?

Fd moderat sa...

Jag klarar inte av att bo kvar i Sverige längre. Det är plågsamt med den mediala och politiska elitens förakt för vanliga människor som lever och verkar runt om i Sverige. Föraktet kommer både från alla politiska håll.

Ponera att en ledande politiker i något annat land skulle uttala sig lika negativt som Mona Sahlin eller Reinfeldt om Sverige och att detta land tillhör dom som har flyttat hit och inte oss som redan bor här.

Man behöver inte gilla Trump men han talar till de föraktade. I Sverige talar politikerna till tyckare på twittter.

Utlandssvensk sa...

@ Anders Eriksson,

"Om man inte trivs med att leva och dö i Norden så går det alldeles utmärkt att bege sig någon annanstans och leva och dö där i stället."

Sen länge gäller motsatsen om man är svensk, dvs. om du trivs med att leva i något som rimligen kan benämnas Norden så är det bara att lämna landet. Om du däremot gillar 3je världen behöver du bara sitta still i båten.

Grodan Boll sa...

@lensof: Det är väl inte så svårt att tänka ut. Norden (läs Sverige) är ett av få länder i världen som ger bort gratis pengar till de som bara orkar ta sig hit. Onekligen lockar våran välfärd och gratis pengar trots vårat usla väder och alla rasister som uppenbarligen bor där redan. Dessutom är Sverige så snälla att man inflr "snabbspår" till samhällets begränsade resurser såsom skola, bostad och i vissa fall arbete. Trots allt detta vill de nya svenskarna ha det som de hade det hemma fast med pengar så att säga.

Anonym sa...

lensof

Detta är en frågeställning som berör våra nyanlända svenskar och som har brytt mig i all modern tid.

Varför vill någon överhuvudtaget betala dyra smugglare och därtill riskera livet för att bosätta sig hos otrogna hundar och tillika strukturella rasister?

Det verkar ju inte vettigt. Tittar man dessutom på den så kallade kulturkartan

http://www.iffs.se/world-values-survey/

så finner man att de nyanlända svenskarna kommer från länder som återfinns i kartans nedre vänstra hörn där man lever ett religiöst klanliv medan de gammalanlända svenskarna (alltså svenskarna) återfinns i kartans övre högra hörn där man i bästa fall har ett ointresse för religiöst klanliv. Mer vanligt är dock nog att man ser det som ordentligt efterblivet och saknar respekt för det.

Är muslimer lite mindre begåvade som vill bosätta sig hos mig? Förstår de inte vad de ger sig in på?

Anonym sa...

Fd moderat:

"Jag klarar inte av att bo kvar i Sverige längre."

Vilket land blir det? Västeuropa har ju liknande problem med folkförflyttningen. Jag har tidigare hört Kanada och Polen från dig? Schweiz borde väl vara det bästa alternativet.

Men nästintill alla västeuropeiska länder är bättre än Sverige när det gäller utanförskapsområden, slum och kriminalitet, skolväsendet, bostadsmarknaden och föraktet från medier och politiker för sitt eget folk och sin egen kultur. Så en flytt till Norge, Danmark eller Tyskland kan nog också vara värt att fundera på. Frankrike, England, Belgien och Holland är nog rökta när det gäller den här frågan, inklusive Sverige som är ännu mera rökta.

Mvh,

Magne

Anonym sa...

Håller med och ju fler som gillar den svenska kulturen / samhörigheten och lämnar landet desto värre blir det för oss som är kvar. Tycker verkligen synd om Sverige som tidigare har varit ett ändå rätt bra land att leva i trots stark vänstervridning i media och public service. Man hade väl en tro att med tiden så mognar folket/staten och strävan mot ett neutralitet i dessa kanaler blir verklighet. Och att makten hamnar hos medborgarna. Demokrati helt enkelt.
Rent kulturellt och historiskt har svenska kulturen flera minnesvärda saker enligt mig och man kommer ihåg att som barn var höjdpunkterna exempelvis skolavslutning, nationaldag, nationalsång, flaggor, vårsånger, midsommar, skärgård, svenska landslagen i olika sporter och ja även Per Gessle :) m.m.
Kommer ihåg att detta var saker man älskade när man växte upp och även numera vill att sina egna barn ska få växa upp till, uppleva och minnas. Det är Sverige för mig och det är vad utländska bekanta vill se och uppelva när det är på besök i Sverige.
På samma sätt vill jag om jag åker utomlands vill jag se och uppleva andra länders kulturer.

Extra intressant är också att många debattörer som är för detta och har en vettig migrationspolitik är själva tidigare invandrare. Det är precis som att svenskfödda inte vågar säga något pga risken för rasiststämpel. Allt detta p.g.a. media och politiker.

Fd moderat sa...

Det är självklart att de vill bo här när de ökar sin livsinkomst med 15-20 gånger bara genom att leva på bidrag.

Utlandssvensk sa...

Magne,

"Men nästintill alla västeuropeiska länder är bättre än Sverige när det gäller utanförskapsområden, slum och kriminalitet, skolväsendet, bostadsmarknaden och föraktet från medier och politiker för sitt eget folk och sin egen kultur."

Helt rätt, om man tar bort "nästintill". Sverige är i särklass värst, även om det finns liknande problem på många håll.

Finland upplever jag är underskattat som flyttalternativ. Åland är väl snart det enda verkliga svenska område som finns kvar och dit är det väldigt lätt att flytta och bostäderna är helt otroligt billiga.

Anonym sa...

Jag tillhör dem som vidtagit åtgärder.

Jag har bostäder i två andra länder varav ett utanför Europa. Jag hyr mitt boende i Sverige.

Mina barn har jag sedan länge fått intresserade av att söka sig ett liv utanför Sverige och de är mycket tillfreds.

Svårigheterna blir att få med sig pensionen i framtiden. Den kanske anses behöva stå till förfogande för mer behövande grupper i Sverige.

Tvi vale för svensk politikerklass.

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 13:26

"Är muslimer lite mindre begåvade som vill bosätta sig hos mig? Förstår de inte vad de ger sig in på?"

Just nu bor muslimerna hos dig. Dina barnbarn kommer dock att bo hos dem.

Uppenbarligen finns det någon grupp som är mindre begåvad i det här sammanhanget, men det förefaller inte vara muslimerna.....

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 15:23

"Svårigheterna blir att få med sig pensionen i framtiden."

Det kan du nog bara bortse från om du inte är minst 60 år gammal.

Finns inte på kartan att svenska staten kommer att kunna betala ut något om 5-10 år som har ett meningsfullt värde i hårdvaluta.

Anonym sa...

Utlandssvensk

Har börjat tugga på tjänstepensionen, börjar så snart som möjligt på den allmänna.

Anonym sa...

Utlandssvensk:

Hela regionen har stora bekymmer och kommer ha mera bekymmer i och med folkförflyttningen från tredje världen, och i synnerhet Sverige som antagligen kommer ta emot flest.

När jag ser på Danmarks utanförskapsområden är de inringade till en gata, sällan ett kvarter. Sverige, å andra sidan, är som en stor slumindustri, skulle man mäta kompetensen i att ta fram ghetton i Europa skulle Sverige toppa den utan konkurrens.

Sverige är ett ultrasolidariskt land mot omvärlden men inte mot svenskar, vilket Finland, Ungern, Tjeckien, Polen och Schweiz inte försökt sig på utan behållit en solidarisk gemenskap mellan sina landsmän; men enligt mig finns det ett A-, B- och C-lag när vi talar om migrationspåverkan från tredje världen, där A-laget är nyss nämnda länder, B-laget kommer Danmark, Norge, Tyskland och sen har vi C-laget som förslummat sina länder med alla tänkbara medel, där finner vi Sverige (flest invånare från tredje världen per capita i Europa) följt av England, Holland, Belgien och Frankrike.

Någon, eller några, av spelarna i C-laget kommer gå mot nationellt sammanbrott, medan B-laget håller ihop genom åtgärder från regeringen, genom t.ex. förbjud av moskéer, stopp för utomvästlig invandring, strypta bidrag etc. A-laget består som nationer utan några större åtaganden från regeringen, men börjar de med att dra migranter utan någon tanke hamnar de först i B-laget och senare i C-laget och i nästa skede D-laget där sönderfallna stater och klankulturer spelar, som Sverige med entusiasm vill till.

Magne

utlandssvensk sa...

@ Magne,

Nu ska vi försöka att undvika att spåra ut i ännu en lång off topic debatt, men jag vill bara nämna att du nog glömmer ett land som helt klart är A och dessutom allmänt trevligt, nämligen Portugal. Fast där finns det nog inte många vettiga jobb. Men för äldre svenskar med OK ekonomi kan det vara det bästa alternativet.

Anonym sa...

"The only known humans to have died of space exposure are the three crew members of the Soyuz 11 spacecraft: Vladislav Volkov, Georgi Dobrovolski and Viktor Patsayev. During re-entry on June 30, 1971, the ship's depressurization resulted in the death of the entire crew." Källa: Wikipedia

Jag undrar vad de ville. Norden? Jorden? Rymden?

Anonym sa...

Utlandssvensk:

Ja, det ska inte bli en lång off-topic diskussion nu. Detta blir mitt sista tillägg för denna gång.

Jag gjorde inte anspråk på en precis indelning, utan snarare en övergripande bild av Europas situation.

Det som är alldeles tokigt med Sverige är att "godheten" är så genomarbetad i svenskt medvetande, jag kallar dem "rädda världen människor", att jag inte vet om en tillnyktring och eventuellt stopp av dysfunktionell invandring kommer ske i närtid. Svensken kan lika gärna fortsätta med sin imaginära humanism tills hela landet har en skattebas som Malmö.

SD är inte heller var de var, om du nu tror det? De verkar mest vilja stänga gränsen och integrera. Sen vet man inte riktigt vad de vill, partiet är i något slags anpassning till etablissemanget och ibland sticker de ut och är lite mera kritiska.

Vi har t.ex. ingen inom etablerad media som skriver enligt ett perspektiv som kan gynna oss. Perspektivet är ständigt om den eviga integrationen och att Sverige kan ta emot men helst några tiotusentals människor, och aldrig ett erkännande att utomvästlig invandring gör en europeisk nation till en annan plats och just till en sämre plats med anledning av att de mest svårintegrerade människorna ges medborgarskap här i Sverige, m.fl andra europeiska länder.

Danmark har till exempel en etablerad skribent, som jag kan hänvisa till, Morten Uhrskov Jensen, som är emot utomvästlig invandring. Men det är som sagt tveksamt att Sverige får en sådan skribent, när den eviga integrationen ska pågå och några tiotusentals utomvästliga invandrare är ett adekvat antal som Sverige kan integrera.

Läs här om Morten Uhrskov Jensens parti, Dansk Samling: http://dksamling.dk/politikken/udlaendinge/

Här om hans bok, Indvandringens pris. På vej mod et fattigere Danmark: http://www.kristeligt-dagblad.dk/boganmeldelse/dommedag-snart.

Här ett tal från honom, Demografi og invandring: https://www.youtube.com/watch?v=G7AOOn5ZeK8.

Magne

Fd moderat sa...

@Magne,

jag vet inte. Frågan är om det är värt att bo kvar i Europa. Det kan bli rätt otrevligt att bo kvar i Europa.

Jag börjar titta på Kanada som det ser ut nu.

Anonym sa...

Jag kan förstå er som lämnar Sverige, detta skadade och sjunkande skepp. En annan sida av mig tycker riktigt illa om er som FEGT lämnar när det blir jobbigt! Betyder inte era, våra förfäders slit och släp någonting???? Ni beter er som bortskämda barn!!! Ska ni bara villigt ge bort det som våra förfäder byggde upp???? Vi svenskar har glömt bort två ord och dess innebörd som andra kulturer förstår: mod och ära. Dessa ord kräver handling som leder till att vi kan stå emot att bli erövrade av främmande kultur både fysiskt och i värderingar.

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 13:26,

Jaha, tur att vi har dig då, som uppenbarligen besitter det mod och den ära som vi andra saknar.

Kanske får man försynt be dig att redogöra för dina stordåd hittills i fosterlandet och förfädernas tjänst? Själv har har på olika sätt varit aktiv motståndare till massinvandring sen mitten av 80-talet. Men jag inser att detta bleknar i jämförelse med dina dåd.

Var inte blyg nu! Kan det ha varit du som ensam stod upp mot AFAs stormtrupper? Har du hackat Expo? När vi andra fegt gömde SD valsedeln i innerfickan, stod du då stolt upp inför hela vallokalen?

Sen inser jag att du i din ödmjukhet inte går ut med ditt namn, eftersom vi andra då skulle skaka av skam när vi googlade. Tack för att du besparar oss detta!

Anonym sa...

@ Anonym 13:26

Den överväldigande delen av Sveriges befolkning går fortfarande i regimens ledband, d.v.s. de har inte upptäckt än vad det är som händer. Vi som försöker kämpa emot kämpar alltså inte bara mot regimen, utan också mot andra svenskar som inte är insatta men som har fått veta att man ska tycka illa sådana som oss.

Man har bara ett liv och jag tror att många känner att man måste dra gränsen någonstans, dra gränsen för vad man som enskild individ känner att man orkar med och hur mycket man egentligen kan förändra när den stora massan fortfarande väljer att tro på propagandan.