onsdag 10 februari 2016

Ett hopplöst valOm vi har ont om dugliga och trovärdiga politiker i Sverige, är det inte en mycket roligare situation på andra sidan Atlanten. Den kanske ende vettiga kandidaten, Rand Paul, har hoppat av.

Det amerikanska presidentvalsracet påminner mig om Jönssonligan. Hillary (Doris) struttar omkring och tror att hon ska bli poppis bara för att hon är kvinna. Trump (Dynamit-Harry) kommer långt bara på att vara högljudd och politiskt inkorrekt och Ted Cruz (Vanheden) är en smooth talker som doftar riktig bilhandlare. Någon person med en plan verkar det däremot inte finnas.

Jag kan förstå varför folk stöder Trump. Han är ett symptom på ett växande politikerförakt och ett eroderat förtroende för den politiska klass som styrt USA i decennier. Många är helt enkelt less på de mediatränade politiska broilers som alltid ställer upp i presidentvalen. Ingen av dem, inte heller Barack Obama, har lyckats åstadkomma en verklig förändring.

Trump är en politisk idiot och skulle riskera att bli en ren säkerhetsrisk som president och överbefälhavare. Han skulle med sitt ignoranta sätt kunna orsaka diplomatiska kriser med Kina, Sydkorea, Japan och EU. Å andra sidan kan även en person som Trump säkert tyglas om han omger sig med duktiga rådgivare som har en återhållsam effekt på honom.

Lite spännande är det, trots allt...

18 kommentarer:

Anonym sa...

Tror många misbedömer Trump. Finns inga politiker som varit framgångsrika genom att vara veka och undfallande utan det är just sådana politiker som försatt folket i extrem fara och stora problem. Exempelvis Chamberlain eller varför inte nästan alla svenska politiker utom Göran Persson.

Anonym sa...

Bernie Sanders är Sickan så klart! Planen är att tömma någon rik skurks Franz Jäger-skåp och fördela pengarna därifrån så att alla blir rika.

Hans Odeberg sa...

Om (när?) Trump förlorar valet tycker jag vi erbjuder honom utrikesministerposten här i Sverige. När läget är riktigt desperat, kan även en katastrof vara en förbättring.

Och nog hade det varit kul att se Trump tala i FN eller Saudiarabien?

Utlandssvensk sa...


"Den kanske ende vettiga kandidaten, Rand Paul, har hoppat av."

Ännu tråkigare är väl att hans pappa, Ron Paul, inte är med i leken längre. Men, men, världen är som den är, inte som vi skulle önska att den är.

Själv gillar jag The Donald för att han i princip är den enda inom republikanerna som inte är öppet krigslysten. Resten av fältet verkade inte vilja något annat än att få till ett storkrig mot ryssarna.

Sen hoppas jag att Sanders blir nominerad i stället för Hillary. Visst, han är öppen socialist men verkar även vara främst intresserad av inhemska frågor.

Vinner Hillary bör man allvarligt fundera på att skaffa sig en atomsäker bunker (Inga problem i Schweiz, här har varje hus en sån!). Hon är en renodlad psykopat.

Lars Mellblom sa...

För den som följde 1980 års val i USA, låter dagens krönika som ett eko av kommentarerna till Reagans valkampanj. Alla i Sverige visste att han var en jubelidiot och att hans seger skulle bli en oundviklig katastrof för USA.

Efter åtta år i Vita Huset var Sovjetunionen i upplösning och med avregleringar skapades en mycket stark ekonomisk tillväxt, som reducerade andelen fattiga i landet som aldrig tidigare eller senare.

Om historien upprepas med Trump som president är omöjligt att förutse, men viss försiktighet i att döma ut honom som galning är nog lämpligt.

Anonym sa...

"Någon person med en plan verkar det däremot inte finnas."

Jag har under de senaste veckorna följt med i debatten "over there" och kan säga att representanterna för respektive parti har planer. Man kan ogilla det sätt som Trump framför sina förslag på, däremot måste man ge honom helt rätt i att en eroderad medelklass uppstår pga. handelsavtal, en mur behövs för att göra USA säkert och lägre bolagsskatter ( 30 % eller mer tror jag nu). Trump vill arbeta för landets medborgare, precis det du, Hans, skrev för något inlägg sedan.

T.o.m. Hillary har en plan, vilken är att fortsätta på Obamaspåret, dvs. bomba Libyen, Irak, Afghanistan, Syrien och vilken annan plats som kan tänkas "bombas för demokrati", samt fortsätta med Obamacare, och hon verkar inte ens adressera eroderingen av amerikansk medelklass.

Magne

Lotta Trouble sa...

Nåväl, men är det någon som HAR en plan så är det väl Trumpen? Han säger att han ska bygga ett staket mot Mexico - och OM han vinner, Gud förbjude, så tror jag att han kommer att lyckas med det. Och det är mycket möjligt att han kommer att lyckas med att sno Iraks oljetillgångar (vilket han säger att han vill göra). Däremot kommer han inte att lyckas deportera 11 miljoner illegala immigranter.
Hur som, i jämförelse med alla andra som bara har snömos, så kommer Trumpen långt med sin plan att bygga ett staket.
Rand Paul har varit en fullständig katastrof i valrörelsen. Stackars ol' Ron!
Själv hoppas jag att Bernie Sanders vinner. Det vore livat!

Dr Mabuse sa...

Donald Trump is enjoying the ride! ´cause he can afford it! Han spelar mer puckad än han är och har i andra sammanhang ( innan the American Psycho Tour - a k a kampanjsvängen ) visat på både finess, vältalighet och strategiskt tänkande. He loves China. Visst föddes han med guldsked i munnen men har samtidigt förmått att utveckla och förvalta sin lott.

Han är kul även på andra sätt: som en indikator och katalysator av den svenska Godhetseliten! Hujedamej så de Goda ojar sig. Här räknar jag inte in dig, Hans Li Engnell, din krönika har bäring trots allt. Men jämför med Obama! Vars tillträde som president hyllades reservationslöst av Godhetspressen. Äntligen! Ja han fick ju till och med Nobels Fredspris bara för att han verkade så, så.....eh, bra! Lovande! Rätt, liksom. En pinsam episod i den norska stiftelsens historia.

Trump är vulgär, rå och rak på ett litet utstuderat, slugt sätt som många etablissemangskritiker faktiskt uppskattar. De vet att det inte är någon dum jävel under frisyren. Fast Sarah Palins inhopp och stöd...återstår att se vad det blir av det framledes. Älskar dock att höra henne "tala"!

Anonym sa...

Trovärdiga politiker...
Gustav Fridolin MP har satt ned foten och deklarerar att det inte blir fler åtgärder från regeringen S + MP för att få ner flyktinganländandet.
Det är regeringen enig om säger Gustav.

Melmac sa...

Trump säger åtminstone vad han tänker, medans de andra väver in det i bomullsbeströdd floskeldynga! Egentligen säger de samma sak!

Fd moderat sa...

Det är inte bara i USA vanliga människor har tappat förtroendet för politik och media utan även här i Europa vilket yttrar sig i att människor vänder sig till politiker som inte låter sig styras av PR-byråer när de skall uttala sig.
Jag är innerligt trött på politiker utan värderingar och som hela tiden skall anpassa sig till olika fokusgrupper. Det är bättre med politiker som säger vad de står för även om jag inte skulle hålla med dem i sak. Då vet man vad man får.

Politiker som Reinfeldt går inte att få grepp om för man vet inte vad en sådan politiker tycker innerst inne.

Anonym sa...

En hen med foten i munnen, vad kallas det?
Miljöpartistiskt språkrör!

Anonym sa...

Så var det dags för Wolodarskis agenda-DN att få på näbben igen av Sanandaji m.fl.
Om nu DN promt ska ljuga så kan man väl åtmindstone försöka vara lite smart när man gör det?
Dra till med en fiffig lögn som inte genomskådas på direkten helt enkelt.
Usla lögnare torskar ju.Det borde Peter Wolodarski veta.
Han om någon.

Anonym sa...

Vill ge några kommentarer från Carl Bs tweet (https://twitter.com/carlbildt/status/697313251835703296): "I always thought New Hampshire was a fairly decent small place. This morning it looks outright crazy":

"@carlbildt If We Had #Trump We Would not have the problems We have in Sweden now created by You're party!"

"@carlbildt don't you have enough trouble with the #Rapeugees you let in 2 keep 2 yourself? We #Americans really don't need your input. #tcot"

"@carlbildt so says the man that supports the raping of swedish women by jihadi scum"

"@carlbildt Handle your Rapeuge problems there before you spout about Anything in America!!!! # NoHilliary"

"@carlbildt What's that about New Hampshire? I can't hear you over the screams of the raped Swedish women because of your open door policy."

"@carlbildt I always thought Sweden was a fairly decent small place. This last 20yrs it looks outright crazy."

"@carlbildt if you want to see something crazy you only have to look how #Sweden is right now."

Den här kommentaren från thetelegraph förtjänar också att tas i beaktning (http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/sweden/12128598/Sweden-is-a-perfect-example-of-how-not-to-handle-the-Great-Migration.html):

"Sweden has been shoved down our throats as some sort of Socialist Utopia, so much more moral than us, such a better society, for so long that all I feel is Schadenfreude.

They made this problem for themselves by pie-in-the-sky, sanctimonious, idiocy devoid of any pragmatism. Don't blame it on us. Welcome to the real world."

Kommentarerna har relevans.

Magne

Dr Mabuse sa...

@Magne

Kul info ang den förnumstige kvittraren Carl Bildt. Några rejäla käftsmällar han och Sverige fick där. Välförtjänt. Trump är nog i grunden mer lojal med sina skattebetalare än vad Miljömupparna och förra dårministären med Reinfeldt i spetsen.

Märk väl att den gode Carl B de facto ingick i den regering som avfärdade försvarsmakten som ett särintresse (ity Reinfeldt och Schlingmann noterat att krig inte kan inträffa längre )och gick fullständigt bananer tillsammans med Miljömupparna beträffande migrationspolitiken. Visst - man anade att Bildt gav blanka fan i inrikespolitiken bara han fick flänga jorden runt och frottera sig med utrikeskändisar och twittra från alla upptänkliga hörn. Men som den realist han är innerst inne var tycks det märkligt att han inte brydde sig att hålla dårarna stången - eller försökte åtminstone.

Utlandssvensk sa...

@ Dr Mabuse,

"Märk väl att den gode Carl B de facto ingick i den regering som avfärdade försvarsmakten som ett särintresse (ity Reinfeldt och Schlingmann noterat att krig inte kan inträffa längre )och gick fullständigt bananer tillsammans med Miljömupparna beträffande migrationspolitiken."

Det är betydligt värre än så!

Carl Bildt inte bara ingick i utan LEDDE den första svenska regering som på allvar införde fri asylinvandring för värdens alla passlösa. Detta skedde 1991 till 1994 och det rekord som då sattes vad gäller antalet asylansökande på ett år stod sig hela vägen till 2015!

Regeringen Bildt var helt, totalt skogstokig. Innan man tillträde hade sossarna genomfört Luciabeslutet, vilket i princip gjorde Sverige till ett normalt västland vad gäller asylhantering. Detta kunde Bildt- Westerberg INTE finna sig i och man införde helt overkliga regler. Bland annat gällde då att ALLA desertörer från hela övriga världen hade rätt till asyl i Sverige, samtidigt som det för svenskar gällde livstidsstraff om de deserterade.

I ett friskt land hade både M och FP röstats ut ur riksdagen permanent efter 1994 och sen hade man i lugn och ro kunnat ställa Bildt och hela hans övriga regering till ansvar.

Anonym sa...

Dr Mabuse:

Det är uppenbart att folk mer och mer ser igenom Carl Bs, Reinfeldts och Borgs egoistiska förhållande till politiken. De hade ingenting annat i tankarna än att blåsa upp sina egon till nya höjder, oavsett om landet hamnar i en kris pga. den oansvariga migrationspolitiken.

När jag tänker på Carl B får jag bilder i huvudet av en person som bara reser runt jorden och äter snabbmat, utan en blekaste aning om hur ett land påverkas av det ena eller det andra. Och den mannen är Sveriges tidigare utrikesminister.

PS

Brukar se Bill O'Reilly o Sean Hannity, som jag tycker att den som vill få en mer rättvis bild av The Donald bör se:

http://video.foxnews.com/v/4749544235001/donald-trump-on-the-trade-deficit-with-china/?intcmp=hpvid1&playlist_id=trending#sp=show-clips

http://www.foxnews.com/transcript/2016/01/21/trump-outlines-presidential-agenda-kasich-on-being-voice-for-underdog-bush/

Magne

Anonym sa...

Mitt aktuella intryck av de amerikanska presidntvalskampanjerna är att den politiska adeln är hotad. De hotade är fru Clinton och ett par senatorer med begränsad erfarenhet. De som hotar är erfarna politiker och ledare. Sanders har lång erfarenhet, hög trovärdighet, är känd för att ha intrigitet och koncistens och pratar om hur han vill se USA framöver. Men Sanders tillhör inte den politiska adeln, troligen för att han tänker själv. Sedan har vi guvrenörerna som troligen har all kompenens och erfarenhet som behövs, men kan de få röster från hela nationen? Efter att ha lyssnat på den senaste debatten tror jag exempelvis att Kasich skulle bli bra som president. Tidigare var Carson min favorit, han verkar klok och skulle troligen fatta genomtänkta beslut, men tyvärr är han inte bra på att värva röster. Ärlighet och kompetens har de senaste decennierna inte lett till framgång inom politiken. Trump är en joker i presidentvalskarusellen. Han har en fantastisk karriär och är troligen beslutsför i mycket stor utsträckning. En annan sak som jag iakttagit är att Trump talar till andra människor är övriga presidentkandidater. Trump beskriver USA på ett sätt som troligen många utan universitetsutbildning ser vardagen, medan övriga kandidater, förutom Sanders och Carson, talar till agendasättande proffstyckare. De verkar inte förstå att de som satt den politiska agendan traditionellt är ett utdöende släkte i FBs tidevarv. FB kan ha vitaliserat den politiska debatten till den nivå den hade innan TV såg till att människor slutade att träffas. Jag tror att Trump skulle bli en bra president och att hans främsta bedrift skulle vara att han tog död på den politiska adeln. När det gäller fru Clinton så är hon troligen kompetent och hon har stor erfarenhet, men jag har inte förstått vad hon vill åstadkomma som president. Om inte väljarna får höra vad hon vill göra som president kommer hon inte att lyckas bli demokraternas presidentkandidat, men kanske Sanders väljer henne som vp. Om vi sedan ser på Cruz och Rubio så uppfattar jag dem som ett par politiska broilers i högsta divisionen, som tyvärr saknar den erfarenhet som en president rimligen bör ha. Om någon av dem skulle bli president kommer rådgivarna att styra landet medan presidenten talar till nationen och få om ens någon kan idag säga vilka rådgivarna blir. I Cruz fall finns ju även osäkerheten i om han kan bli president, han är ju född utanför USA.