söndag 7 februari 2016

Centerpartiet och verkligheten


Centerpartiet har i helgen hållit sina kommundagar i Karlstad  där runt 700 centerpartister samlats för att diskutera bland annat integration. I ett 21-punktsprogram listar Centern förslag på en "närodlad integrationspolitik".

Annie Lööfs parti förefaller leva i sin alldeles egna verklighet. Jag föreställer mig att det är så här Miljöpartiets stämma hade sett ut om MP inte suttit i regeringen och klubbat en mer restriktiv migrationspolitik.

Centerpartiet vill nu skära betänkligt i kvaliteten genom att slopa kravet på att utredande socialsekreterare ska ha en socionomutbildning. Partiet vill helt slopa kravet på högskoleutbildning i barn- och ungdomsvården. Vice partiledaren Anders W Jonsson tror inte alls att det kommer sänka kvaliteten. Tvärtom!

Då infinner sig ju genast frågan varför Centerpartiet, när socialtjänsten befunnit sig i kris på vissa håll i landet i åratal, inte har lagt dessa kvalitetshöjande åtgärder tidigare. Att kunna höja kvaliteten med lägre eller ingen utbildning är ju ett genidrag.

C vill alltså att outbildade människor ska arbeta med samhällets mest utsatta och skyddsvärda. Detta är anmärkningsvärda förslag och kan egentligen inte kallas annat än rena panikåtgärder för att möta trycket med rekordmånga ensamkommande. Redan i dag har socialtjänsten stora problem med att nyutexaminerade med begränsad erfarenhet ansvarar för svåra utredningar och ärenden, inte minst barnutredningar. Denna situation vill alltså C förvärra ytterligare.

Centerpartiet vill att Sverige även i fortsättningen ska ta emot överlägset flest asylsökande per capita i EU. Konsekvenserna i kommun-Sverige, om Centern får bestämma, är oöverblickbara. Partiet vill även slopa kravet på lärarlegitimation, vilket fick Jan Björklund att gå i taket häromveckan. Centerpartiet glider alltmer bort från de övriga tre allianspartierna. Frågan är hur dessa fyra partier ska kunna regera ihop i framtiden.

Lägre ingångslöner är en av få bra tankar i Centerns integrationsarsenal. Detta är rätt och rimligt för att fler ska kunna få sitt första jobb, men politiker ska inte in och rota i lönesättningen. Det är talande för Centerpartiets så kallade liberalism att Annie Lööf hotar med lagstiftning.

Det finns mycket att säga om Centerpartiets verklighetsförankring dessa dagar. Partiets syn på socialtjänsten visar hur långt ut i spenaten partiet befinner sig. Jag ifrågasätter starkt om centerpartisterna över huvud taget vet hur socialtjänsten fungerar, om de ens har en aning om vilka krav som ställs på den som ska göra en LVU-utredning.

Att kräva att den som arbetar inom socialtjänsten med samhällets mest utsatta och skyddsvärda har en relevant utbildning är inte att förespråka "krångel". Jag frågar mig om Centerpartiet månne har samma lösningar på personalbristen inom sjukvården. 

Läs även:
Fnordspotting (hans bästa på länge)

28 kommentarer:

utlandssvensk sa...


" Centerpartiet glider alltmer bort från de övriga tre allianspartierna. Frågan är hur dessa fyra partier ska kunna regera ihop i framtiden."

Av vad jag kan se har Centern inte glidit en millimeter i dessa frågor de senaste 15 åren. Man tycker samma sak nu som då. Moderaterna har däremot utan tvekan helt ändrat inställning och företräder nu vad de själva ansåg vara rent vedervärdig ondska under mer än 10 år.

Men hur är det med Folkpartiet Liberalerna? Detta är den verkligt hårda kärnan i hela det svenska godhetskomplexet och det finns inget parti där maximal asylinvandring är en så djupt rotad maxim. MP är taffliga nybörjare i jämförelse. Ingenstans hittar man så många renodlade fanatiker som hos FP-L vad gäller asylinvandring.

Här är det som ligger uppe på deras hemsida angående asylpolitik:

https://www.liberalerna.se/politik/flyktingar/

Titta på filmen, den är bara 2 minuter!

Det där låter precis som de alltid har hållit på. Finns inte på kartan att de där figurerna skulle bidra till någon form av tillnyktring. Tvärtom, får de chansen lär de göra allt de kan för att öppna asylkranarna fullt. Det har de gjort i 30 år....

Anonym sa...

Det är märkligt att gröna hela tiden hamnar i sekterism,tungomålstal,det heliga landet och Halleluja-körer.
För många smålänningar?
Hur ska en smart stockholmska i ett visst parti kunna få till det så att den här sekten verkar pålitlig och seriös då?
Eller, det är kanske just det som inte går?

Anonym sa...

Hej.

Det enda jag håller med extrempartiet Centern om är att slopa lärarlegitimationen i dess nuvarande form.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

utlandssvensk sa...


"Hur ska en smart stockholmska i ett visst parti kunna få till det så att den här sekten verkar pålitlig och seriös då"

Sekten är väl hundra gånger mer pålitlig än den smarta stockholmskan. Sekten har hela tiden klart och tydligt sagt vad den står för och sen drivit den politiken. Stockholmskan stod upp och sa extremt tydligt att hon företrädde A och att alla som motsatte sig A var vedervärdiga kräk som man inte kunde prata med. Sen byter hon själv till motsätta sig A, men anser likväl att man fortfarande inte kan prata ned dem som har tyckt samma sak i 10 år. Vidare vägrar stockholmskan helt att rösta på några förslag som ligger i linje med vad hon nu påstår sig tycka.

Till och med en lobotomerad heroinist borde begripa bättre än att ge sitt förtroende till en så hundraprocentigt uppenbart falsk och oärlig figur.

Anonym sa...

Centern är helt klart på väg att vandra tillbaka in i irrelevansens grotta. Allt arbete Maud la ner på att rensa bort tokigheterna från Johansson och Daleus verkar helt ogjort. Men tar man partiledare direkt från kindergarten så kan man väl inte vänta sig något annat, vi ser ju hur det har gått i MP där ett förväntat flytetyg blev rena sänket, nästa offer är väl KD.

Dr Mabuse sa...

Se så, se så! Hold your horses...Den manhaftiga madamen Maud skall nog inte höjas alltför mycket till skyarna!! Märk väl att det var hon personligen som vägrade att låta Mauricio Rojas få fortsatt inflytandei dåvarande Fp inför Alliansbildandet. Detta pga hans ståndpunkter i migrationsfrågan. Låt oss inse att om Riojas fått ha inflytande och vara med om att forma migrationspolitiken hade Sverige inte befunnit sig i den fullständig vansinniga situation vi försatt oss i.

Nej, han mer eller mindre fördrevs från landet tack vare Mauds ingripande. Sedan har tanten framgångsrikt duckat för ansvar och vägrat att samarbeta i försöken att reda ut turerna i Nuon-affären. Ni vet, den där finfina affären Vattenfall gick vilse i.

Men ingen kan neka till att Centern varit ett friskt inslag i svensk politik. Minns C-Hjärntrustens ideprogram och förslag om att avkriminalisera tidelag, legalisera månggifte, avskaffa skolplikten, fri invandring etc...Annie Lööf som tindrar med ögonen närmast uppspärrade hypnotiserar omgivningen i Centerns ledarskikt. Detsamma gör Johanna Jönsson, gråterskan, som lägger ut filmer på facebook där hon i sin yppiga fullkomlighet läser upp beundrarpost från folket - inte sällan medelålders herrar som önskar de var yngre att döma av det hon läser innantill!!

Dr Mabuse

Ådärkomdenja sa...

Ett parti i fritt fall. Från bondeförnuft till förvirrad utopism. En större förändring svår att föreställa sig. Är det stureplansyrsel som styr, hur har detta en gång stabila parti kunnat falla ihop som ett korthus? Röstar de få kvarvarande bönderna i landet på detta centerparti? Har svårt att tro det.

Anonym sa...

utlandssvensk
Nu var ju frågan "Hur ska en smart stockholmska i ett visst parti kunna få till det så att den här sekten verkar pålitlig och seriös då?".
Om den smarta stockholmska ska lyckas tygla sitt parti och fortsätta hålla SD stången så måste hon få sekten att verka pålitlig och seriös.Sekten måste framstå som en god vän väl värd att hålla i handen när det blåser.
Personligen avgudar jag sektens möten eftersom de nästan alltid får MP att framstå som sansade och resonabla.
Den smarta stockholmskans linje har numera väldigt lite med sektens linje att göra.Det vore nog mindre smart av den smarta stockholmskan att ändra linje igen eftersom åtmindstone några då kan tycka att hon inte är seriös och pålitlig.
Så den smarta stockholmskans lösning är strutsens så länge i förhoppning om att någon,eller båda, av de onda försvinner.
I övrigt håller jag med dig.Även om lobotomerade heroinisten.

utlandssvensk sa...

@ Dr Mabuse,

Nu påstår jag absolut inte att C är vettiga eller kompetenta eller något ens i närheten av detta. Jag har läst deras material om immigrationspolitik inför valet 06 och 10 och de rapporterna var väl något i stil med att Heath Ledgers Jokern och Åsa Nisse tillsammans rökte på och försökte komma på den mest perverterade dystopin som var möjlig. Helt overkliga dokument.

Men de har varit systematiska och pålitliga. Det renodlade vanvettet har varit av samma typ hela vägen och dessutom öppet redovisat.

"hon personligen som vägrade att låta Mauricio Rojas få fortsatt inflytande i dåvarande Fp inför Alliansbildandet."

Det kommer jag inte ihåg! Har du länkar eller orkar du berätta mer?

Min minnesbild är att det blev intern revolt inom FP och att han i princip kastades ut. Men kanske har jag fel. Här är ett, som jag minns det, typiskt inlägg från en av hans partikamrater när det begav sig:

http://www.svd.se/rojas-retorik-skadar-fp

Dr Mabuse sa...

För övrigt inser jag att Hans sett vissa fördelar med ny layout. Även om man som läsare har lite svårt för den breeeeeda layouten. Mindre lättläst. Dessutom är inte kommentarerna lika överskådliga längre (tror faktiskt att bloggens popularitet bl a hade att göra med förra layouten, ingen skugga över innehållet givetvis! ) Det var helt enkelt roligare att göra en kommentar här allt annat lika jämfört med andra bloggare.

Men snälla - GÅR det att förstora den lilla box vi ivriga kommentatorer förväntas skriva i? Det blir så trångt och oöverskådligt när man vill se vad man skrivit innan man drar iväg kommentaren. Eller månne är detta ett sätt att få oss ohämmande orerare att formulera oss mer kortfattat?? :)

Dr Mabuse sa...

Iofs förhandsgranska....men den funktionen har fungerat bristfälligt hos andra bloggare.

Anonym sa...

Nu vill jag inte vara den som är den, men fnordspotter är ju en anonym bloggare, och jag har trots idogt följande aldrig sett "hen" avslöja sitt kön, hur vet man att det är "hans" bästa inlägg på länge? :)

Klokt inlägg annars, man undrar ju vad det är som saknats i (c) som har gjort att de inte har sansat sin politik ens i elfte timmen, till skillnad från de andra borgerliga partierna, de verkar i stället göra vad de kan för att gå ad infinitum in i galenskaperna...

utlandssvensk sa...

@ Dr Mabuse,

"Annie Lööf som tindrar med ögonen närmast uppspärrade hypnotiserar omgivningen i Centerns ledarskikt. Detsamma gör Johanna Jönsson, gråterskan,"

Jag finner det direkt upprörande och fasansfullt heteronormativt att du utelämnar sektens verkligt stora stjärna, nämligen Ursula:

https://www.youtube.com/watch?v=PvaPygAFzk8

Ursula var även tidigt ute och propagerade för fri invandring:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/article10265024.ab

Den var från 2002 och några år senare startade Ursula tillsammans med Annie Lööf Liberala gruppen, där de i frid och ro kunde debattera om Ayn Rand skulle ha velat ha 30 eller 40 miljoner MENA immigranter till Sverige.

Hans Li Engnell sa...

Nu vill jag inte vara den som är den, men fnordspotter är ju en anonym bloggare, och jag har trots idogt följande aldrig sett "hen" avslöja sitt kön, hur vet man att det är "hans" bästa inlägg på länge? :)

Vi har haft kontakt.

Men snälla - GÅR det att förstora den lilla box vi ivriga kommentatorer förväntas skriva i? Det blir så trångt och oöverskådligt när man vill se vad man skrivit innan man drar iväg kommentaren. Eller månne är detta ett sätt att få oss ohämmande orerare att formulera oss mer kortfattat?? :)

Blogger har en stelbent mall som knappt går att förändra alls, tyvärr.

Larsa sa...

Angående avskaffade yrkeslegitimationskrav:

Jag vet inte mycket om vad man lär sig på en socionomutbildning eller om arbetsuppgifterna inom socialtjänsten, men i princip tycker jag att den som är mest lämpad för ett jobb ska kunna få det. Jag har erfarenhet som lärare, och jag vet alldeles bestämt att vissa som inte har officiell behörighet är bättre än andra lärare som har det. Detsamma gäller t.ex. översättare. Åtminstone i Storbritannien är det väldigt svårt att få jobb som översättare utan en specifik översättarutbildning, precis som om en person med modersmålsnivå i två språk och en magisterexamen i lingvistik eller liknande inte skulle kunna vara bättre än någon som har suttit sig igenom en översättningskurs på någon liten tvivelaktig högskola.

Dr Mabuse sa...

Bäste Utlandssvensk!

Ja, hur kunde jag bortse från Ursula, denna banbrytande Centerprofil. Och tidigt ute var hen också, kan det här tilldraga sig till den tid då Ursula var särskilt fördjupad i studium av "Atlas Shrugged"? Tänkte sig hen att transformeras till Dagny Taggart? Och därigenom söka få fatt i samtidens John Galt? Sådant får vi nog aldrig veta ity det ligger väl fördolt för oss vanliga dödliga.

Rojas hade det motigt. Läs denna länk. En intervju som Anders PJ Linder gjorde med honom innan Rojas gick i bokstavlig och bildlig exil. Linder är och var en sansad borgerlig herre vars förnuft vi skulle behöva mer av i Dårhuset Sverige. Notera särskilt att ledande folkpartister i det längsta försökte beveka tant Maud utan att lyckas. Man kan förmoda, jag vet inte, att Stridshingsten Fredrik gav Maud sitt tysta bifall och att Maud, sierskan, därmed fann bränsle till sin avoghet.

Läs även länken om Maud, som redan som späd 13-åring låg sömnlös över det allt tunnare ozonskiktet. Flera år innan vetenskapen kom detta på spåret!! Apokalypsens Maud. En omvärldsanalytiker av Guds nåde....

http://tokmoderaten.blogspot.se/2010/06/sierskan-maud-och-de-sociala-medierna.html

http://www.svd.se/vetot-och-hatet-blev-for-mycket

Hans Li Engnell sa...

Om du arbetar inom socialtjänsten som exempelvis utredare behöver du ha god kännedom om en hel drös med lagar och kunna tillämpa dem varje dag, ibland i väldigt komplexa ärenden. Grunden för detta läggs under utbildningen. Jag skulle inte vilja att en LVM-utredning, som ju potentiellt sett handlar om liv och död, eller en utredning om omhändertagande av barn, utförs av någon utan en relevant utbildning i grunden. Lika lite som jag skulle vilja bli opererad av någon som inte har rätt utbildning för det.

utlandssvensk sa...

@ Hans,

"Jag skulle inte vilja att en LVM-utredning, som ju potentiellt sett handlar om liv och död, eller en utredning om omhändertagande av barn, utförs av någon utan en relevant utbildning i grunden. Lika lite som jag skulle vilja bli opererad av någon som inte har rätt utbildning för det."

Oj, nu hamnar du farligt nära oss gamla rasister. I vår högerextrema och lågutbildade dimma har vi länge yrat om att utbildningarna i tredje världen inte är direkt användbara i Sverige i många fall. Dessutom dristar vi oss stundtals till att tveka på att en person som inte kan uppvisa ett pass verkligen är trovärdig när han hävdar att han är utbildad läkare.

Men det beror nog mest på att Mona inte har hunnit sätta upp ett effektivt stödprogram så att vi kan lämna den högerextrema miljön. Tänk att verkligen få se regnbågarna och enhörningarna istället för att bara hata hela tiden....

utlandssvensk sa...

@ Dr Mabuse,

Jaha, du länkar till gamla Tokmoderaten! Han och jag har rejäl historia och han författade tom ett inlägg till min ära:

http://www.6mannen.se/?s=utlandssvensken

Men vi är bästa vänner nu! Och han lär nog inte rösta M om det blir några fler val!

Intressant artikel om Rojas. Tack för den! Och mitt i allt var Nyamko! Jag har hört en väldigt trovärdig berättelse om att hon tidigt frågade en insatt person helt öppet "Om jag är en svart kvinna och vill göra karriär, vilket parti är bäst för mig". Svaret var, helt korrekt, FP.

Men samtidigt gjorde hon ett helt OK jobb! Sen fanns det ganska många som hävdade att hon var orsaken att Reinfeldt lämnade sin fru. I den vevan kommer jag också ihåg att hon fick frågan av någon journalist: "hur känns det att vara den enda färgade ministern" och hon svarade då att de faktiskt var två i regeringen! Vilket alla tyckte var konstigt, eftersom de inte hade lyssnat på Reinfeldt som ALLTID har betonat att han är mulatt.

OK, det var duktigt off topic! Ber om ursäkt!

Björn i Bromma sa...

Man kan tämligen lugnt konstatera att det råder motsatta förhållanden.
Det borde införas någon form av politikerkörkort med minst fem års yrkeserfarenhet ute i det verkliga yrkeslivet. Gymnasieutbildning och ungdomsförbud räcker bevisligen inte på långa vägar.

Anonym sa...

Mordförsök är inget prioriterat brott i Borlänge.Polisen hinner inte med.Det är en utmaning.
Medborgargarden är bara för högerextrema.
Om man lever förstås.

http://www.dt.se/dalarna/borlange/polischefen-om-att-mordforsoket-inte-utreds-anstrangt-resursmassigt-just-nu

Fd moderat sa...

Björn i Bromma,

Fredrik Federley, du vet han som påstår att övergreppen som skedde i Köln sker varje midsommar på Öland, sa att det bästa med att vara politiker är att man inte behöver kunna något.

Han vet vad han talar om i det här fallet.

Anonym sa...

Segregationen minskar i Sverige samtidigt som tryggheten bara ökar berättar DN idag.
Keep them coming!

Anonym sa...

Utlandssvensk:

Det var ett stycke lustigheter från Antonsson (12/12/13, http://www.6mannen.se/?s=utlandssvensken):

"Jag hade en kommentator på min gamla blogg Tokmoderaten som jag hatade intensivt. Där och då hade jag nog mått jättebra om Expressen hade åkt ner till trakterna av Zürich och letat rätt på det dryga fanskapet och publicerat hans identitet, bild och liv på löpsedeln. Jag hatade Utlandssvensk såpass mycket att jag började grotta ner mig i IP-spårande, samtidigt som han alltid balanserade såpass skickligt på linjen att det nästan alltid var omöjligt att motivera ett censurerande av hans dynga. "

Menar du på fullt allvar att Antonsson och du kan föra konstruktiva diskussioner och dessutom har en ömsesidig kontakt med varandra (i kommentarsfälten då antar jag)?

Magne

Anonym sa...

Utlandssvensk:

Den texten som 6mannen skrev, som du länkade till, är 2 år gammal. Men det är enligt mitt tycke trevligt att din och 6mannens (Antonsson) relation har förbättrats till en trevlig relation.

Jag läser hans texter nu, från de senaste dagarna (och har läst några texter tidigare), och får uppfattningen att han idag har ett annorlunda perspektiv på invandring, mångkultur och allt det övriga som följer med.

Invandring och mångkultur har generellt börjat diskuteras som en börda och inte som det tidigare "allt är positivt med invandring, mångkultur etc.", och man får också ge beröm åt dem som faktiskt ger en mer rättvisande bild av dagens samhälle, där Antonsson verkar ha ett mer realistiskt perspektiv idag.

Magne

Anonym sa...

Är svenska journalister vänstervridna?
Enligt Yougov är svaret JA!


https://yougov.co.uk/news/2016/02/07/british-press-most-right-wing-europe/

utlandssvensk sa...

Magne,

"Den texten som 6mannen skrev, som du länkade till, är 2 år gammal. Men det är enligt mitt tycke trevligt att din och 6mannens (Antonsson) relation har förbättrats till en trevlig relation."

Ja, tycker jag med! Han var den största M-bloggaren under några år och skrev ett flertal extremt provokativa inlägg om SD som jag reagerade på.

"Jag läser hans texter nu, från de senaste dagarna (och har läst några texter tidigare), och får uppfattningen att han idag har ett annorlunda perspektiv på invandring, mångkultur och allt det övriga som följer med."

Utan tvekan! Han har hittat ut ur dimman!

Fd moderat sa...

Det finns en häpnadsväckande okunnighet hos ledande politiker och tyckare om hur saker fungerar. Anledningen till det är att de flesta av dem aldrig har haft vanliga jobb. De träffar i stort sett aldrig vanliga människor utan bara varandra.

Att man då tror att det det bara är att anställa personer från gatan visar på hur världsfrånvänd man är.