fredag 12 februari 2016

SchizofreniregeringenJag kände nästan, men bara nästan, lite medlidande med statsminister Stefan Löfven när han lät sig bli bortgjord i gårdagens Aktuellt-sändning.

Aktuelltredaktionen hade förberett en fin set up. Först fick Stefan Löfven svara på vad regeringen avser att göra om de nu föreslagna åtgärderna om bland annat tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav vid anhöriginvandring, som är ute på remiss, inte räcker för att hålla nere antalet asylsökande på en önskvärd nivå. Löfven ville inte ge något svar trots programledarens idoga försök, och han vägrade att antyda vad hanterbara nivåer kan vara. Detta trots att Morgan Johansson sagt att Sverige måste hamna på Migrationsverkets lägstaprognos på 70 000 asylsökande för helåret, helst under.

Efter detta var det dags för Gustav Fridolin, som egentligen var inbjuden för att diskutera barngrupperna i förskolan, att få frågan. Tydligt besvärad försökte Fridolin skämta bort skillnaderna i ministrarnas olika utspel. Han konstaterade att Aktuellt hade "ett väldigt välplanerat upplägg". Ja, precis så här borde det se ut oftare i svenska nyhetsprogram. Politiker som ställs till svars för sina uttalanden och för den politik de bedriver.

Faktum är nämligen att Socialdemokraterna och Miljöpartiet driver två olika linjer i migrationspolitiken samtidigt som de sitter tillsammans i regeringsställning. Det är minst sagt schizofrent. Fridolin opponerar mot den regering han själv sitter i när han kallar dess beslut för "skit". Medan Morgan Johansson pratar om volymer och Anders Ygeman om utvisningar, hävdar Gustav Fridolin att några ytterligare åtstramningar av den generösa asylpolitiken inte är tänkbara.

Löfven driver fortfarande linjen att övriga EU-länder måste ta sitt ansvar. Det är en retorik som inte imponerar på någon längre. Alla vet att Sverige inte kan räkna med att få en livboj kastad från EU. Regeringen måste ta kontroll över situationen. Det är ännu oklart vilka effekter ID-kontroller och föreslagna tillfälliga uppehållstillstånd retroaktivt från den 24 november har fått. Det kommer vi bli varse till våren när antalet asylsökande alltid ökar igen.

Den stora frågan är vad som händer då. Socialdemokraterna har nu släppt tabut att prata om volymer och att ställa invandring mot välfärd. De kommer att införa ytterligare skärpningar om det anses nödvändigt. Kommer Miljöpartiet då självmant lämna regeringen? Det skulle ge Löfven större manöverutrymme att förhandla med inte minst Moderaterna. Samtidigt kan han "beklaga" MP:s avhopp utåt.

En regering utan MP är trots allt bättre än en med.

35 kommentarer:

Fd moderat sa...

Det finns inget parti jag tycker sämre om än MP. Jag vill påstå att de är det mest odemokratiska partiet i riksdagen eftersom de anser att de skall få bestämma allt även om de bara har 5-6% av rösterna.
Anledningen till att de har inställningen är att de ser sig själva som moraliskt överlägsna alla andra. Om vi inte lyder dem kommer världen att gå under.

Det är ett i grunden vidrigt parti.

Anonym sa...

Morten Uhrskov Jensen tackar regeringen i Danmark för invandringens förtjänster (d. 4/1-16, http://jyllands-posten.dk/debat/blogs/mortenjensen/ECE8341383/Kan-regeringen-handle/):

"Skal vi ikke sige tak til vores regering, fordi de hidtil intet virksomt har gjort for at standse denne galskab? Skal vi ikke sige regeringen tak, fordi den med åbne øjne lader utalte titusinder uintegrerbare komme til Danmark, hvor de vil sørge for, at både velstand, tillid og tryghed vil ryge ad helvede til?

Skal vi ikke sige regeringen en varm tak, fordi den afskyr det danske folk og den danske kultur?

Af hjertet tak, kære regering, for at ødelægge danskernes land."

Jag vill personligen tacka schizofreniregeringen för att ni ödelägger landet. Vi hoppas kommande 5 år få betala 70 miljarder kronor per år till integration och migration, samt hoppas vi på att få ökade kulturella spänningar pga. klankulturer.

Tack för att välfärden går åt helvete och kommuner går på knäna! Verkligen ett stort tack!

Tack för att det nu går 117 unga män på 100 unga kvinnor i åldrarna 16-17 år.

Tack för att ni avskyr svenskar, och vår kultur, och ödelägger vårt land, tack!

Magne

Anonym sa...

Korrigering: "Tack för att det nu går 117 unga män på 100 unga kvinnor i åldrarna 16-17 år."

Det går tydligen 117 unga män på 100 unga kvinnor i åldrarna 16-17 år i Kina. I Sverige går det betydligt fler enligt Valerie Hudson, tydligen 123 unga män på 100 unga kvinnor i åldrarna 16-17 år (http://www.politico.com/magazine/story/2016/01/europe-refugees-migrant-crisis-men-213500):

"For accompanied minors, the sex ratio was about 1.16 boys for every one girl. But for unaccompanied minors, the ratio was 11.3 boys for every one girl. In other words, the Swedish case confirms IOM’s statistic that more than 90 percent of unaccompanied minors are male."

"Sure enough, when those figures are added to the existing counts of 16- and 17-year-old boys and girls in Sweden—103,299 and 96,524, respectively, according to the U.S. Census Bureau’s International Database—you end up with a total of 121,914 males in Sweden aged 16 or 17 and 99,079 females of the same age. The resulting ratio is astonishing: These calculations suggest that as of the end of 2015, there were 123 16- and 17-year-old boys in Sweden for every 100 girls of that age."

Magne

Melmac sa...

Löfven inser säkert att MP måste välja vid en eventuell åtstramning.

Antingen sitter man kvar och det kommer att bli kaos i MP med resultat att Romson och Fridolin åker ut med röven före. Det är väl riskting, eller vad det heter, snart för MP.
Efterföljarna kommer ändå inte att få igenom nånting.

Eller så träder man ur regeringen och går i opposition. Då får man liera sig med V och det kan ju kvitta, vad kan de göra?

Först när dessa rikspuckon försvinner ur regeringen så kan det bli politik av det, men då blir det lika mycket M politik som S. Indirekt en S+M regering fast med endast S i regeringsställning.

Utlandssvensk sa...

Off Topic:

NI har väl inte missat att den stora ledaren nyss var i Finland för att sprida sitt evangelium?

"Mer asylinvandring från tredje världen. Det var framgångstipset som före detta statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gav till 600 finländska kommunala tjänstemän och politiker vid Kommunförbundets årliga seminarium.

Under mötet "berömde" Reinfeldt bland annat Finland för att landet förra året tog emot 32.000 asylsökare, framför allt från arabvärlden, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– 32.000 är en bra siffra! I Sverige fick vi i fjol 160.000 asylsökande och prognosen för i år ligger på 140.000. Jag har träffat folk som har sagt att vi lever i ett land som kollapsat, men jag har då inte märkt några sådana tecken, förklarade den 50-årige politikern enligt tidningen.

Särskilt invandrare från arabiska länder är en riktig vinstlott för samhället, bedyrade Fredrik Reinfeldt.

– Min erfarenhet av syrier och irakier är att de är de hårdast arbetande personerna som vi har i vårt samhälle.

Han uppmanade också männen att "skärpa sig" och sluta prestera dåligt i skolan och tillade att det också "är män som förirrar in sig i märkliga högerextrema uppfattningar".

Utan omfattande inslag av invandrare från tredje världen blir samhället "urtrist", varnade den svenske politikern, som också skröt om att Stockholm numera är den mest "mångkulturella" staden i Europa efter London.

– Jag är väldigt mycket för invandring. De starkaste samhällena är öppna och blandade. Samhällen där alla tror på samma gud och gör samma saker är urtrista."

Originalartikeln från finska HBL går bara att läsa om man registrerar sig, så det får bli en länk från "högerextrema" Fria Tider:

http://www.friatider.se/fredrik-reinfeldt-araberna-de-h-rdast-arbetande-personerna-i-v-rt-samh-lle

Dr Mabuse sa...

Miljömupparna borde sparkas ur regeringssamarbetet asap. Löfven borde krypa upp ur fosterställningen och be dem fara och flyga. Alla - utom Mp och möjligen de två andra extremistpartierna, v och c - skulle snarare dra en lättnadens suck. Men stackaren är ju handlingsförlamad och hans rådgivare har tappat kontakten med verkligheten.

Vi svenskar är för flata mot fundamentalisterna inom mp. Jag tycker Josefin Utas avhopp från mp härförleden är mycket signifikativt. En klok människa som fick nog av sekten. Om vi nästa val fortsätter rösta på de som vill konfiskera våra skattemedel för att ösa över människor som inte har bidragit ett dugg till vårt system och inte heller kommer att kunna bidra i någon utsträckning. Som skulle vilja förbjuda det mesta från kärnkraft till köttproduktion ...ja, då får vi hålla med utlandssvensk som anser att vi är dumma och naiva bortom all räddning. För det var väl så han kände?


@ utlandssvensk Stridshingsten är i Finland och predikar. Jo det har märkts i sociala medier.

Fredrik Reinfeldt är ett intressant psykologiskt fenomen. Det har vi enats om tidigare. Har han fått svårt att hitta kunder i Sverige som vill lyssna till hans visdomsord för 100 000/timmen? Eller är det så att hans lyskraft nått långt utöver landets gränser? Oavsett vilket förmodar jag att han nyttjar flyget. Då kan han von oben göra nya estimeringar över olika länders ytor av skog och fält. För att kunna omsätta de nyvunna insikterna i faktureringsbara utsagor av hög intellektuell halt.

Tror du han skulle kunna frälsa schweizarna? Han har varit i Davos tidigare och kanske dragit vissa slutsatser från planet uppe i det blå.

Anonym sa...

@ Fd moderat

Du skrev: ”Anledningen till att de har inställningen är att de [MP] ser sig själva som moraliskt överlägsna alla andra.”

För fyra år sedan hade jag ett uppslitande gräl med min dåvarande miljöpartistiska flickvän. En sak som blev tydlig var att hon hade en syn på moraliska förpliktelser såsom tvingande. Min ståndpunkt var (och är) att moral är något man tillämpar för att man vill och kan – inte för att man är tvungen till det.

En annan sak som framkom under grälet var att hon ansåg det viktigare VEM som yttrade något än VAD som yttrades. Eftersom ”högerextrema” kritiserar invandringspolitiken måste man alltså försvara migrationspolitiken i sin helhet, enligt den logiken.

Nu handlar det här om en universitetslärare i ett ämne i samhällsvetenskaplig fakultet. Behöver jag säga att min respekt för hennes intellektuella heder och kapacitet raserades? Att försöka diskutera med henne var att betrakta ett intellektuellt haveri. Hennes intresse att gå in på sakfrågor var i princip obefintligt, utan hon reagerade med raseriutbrott. Det är otroligt otäckt med en person som likt en papegoja upprepar de rent infantila argument som DN med flera sprider utan att granska dem det minsta. Jag undrar hur hon har uppfattat höstens och vinterns svängning i den politiska retoriken. Och begriper hon att det som Löfven med flera säger nu är ganska nära det som jag sade 2012? Har vi en rasist till statsminister nu, enligt henne?

Anders Eriksson

Anonym sa...

Fast man kan väl säga att åtmindstone delar av EU tar sitt ansvar?
Jag tänker på Grekland,Turkiet och Tyskland som begärt,och fått,hjälp av NATO på plats.Margot Wallström är inte så nöjd med det.Men när är hon det?

Utlandssvensk sa...

@ Dr Mabuse,

"Tror du han skulle kunna frälsa schweizarna? "

Prata inte sådär! Jag får mardrömmar!

Anonym sa...

@ Dr Mabuse, Utlandssvensk

Det intryck jag har fått av schweizisk politisk kultur är att det offentliga politiska samtalet är sådant att en demagog aldrig skulle få fotfäste där. Och förekomsten av folkomröstningar flera gånger om året gör väl att en stor del av befolkningen är van vid att regelbundet sätta sig in i sakfrågor, till skillnad från i de flesta andra länder där valboskapen sover flera år i sträck mellan valen. Eller har jag en orealistisk bild av Schweiz?

Anders Eriksson

Anonym sa...

Ja det vore bättre för landet ifall MP röktes ut en gång för alla.

Liknelsen nedan är nästan lite väl elak och strider å det kraftigaste mot doktrinen om "allas lika värde". Men såhär ser jag på saken.

Om du är ute och seglar och båten springer läck så måste du först och främst försöka täta hålet, i den mån det är möjligt för alla inforsande vattenmassor. När väl detta är slutfört så skall du ösa båten, ty annars seglar du tungt och obekvämt. Men ponera nu att en av dina besättningsmän sitter med en borr och hela tiden öppnar nya hål i takt med att du tätar det gamla. Rimligen måste du då kasta den besättningsmannen överbord innan du överhuvudtaget påbörjar det långsiktiga säkringsarbetet. Ty annars dör både han själv och alla övriga på kuppen.

Har jag rätt eller har jag fel?

Anonym sa...

Stridshingsten ska nog inte käften ränna före förståndet i Schweiz. I lindrigaste fall blir han utvisad på livstid.

Björn i Bromma sa...

MP måste slå världsrekord i att vara ett rent utopiparti, och samtidigt är man bevisligen ett förklätt kommunistparti.
"En Ulv i fårakläder" helt enkelt.
Hur man med ca 5 procents medborgarstöd kan ha ett sådant inflytande är totalt obegripligt.

utlandssvensk sa...

@ Anders E,

"Det intryck jag har fått av schweizisk politisk kultur är att det offentliga politiska samtalet är sådant att en demagog aldrig skulle få fotfäste där."

Om man ska använda en svensk måttstock är väl den politiska debatten här ungefär som ett upphetsat samtal mellan Hitler, Mussolini och Thatcher. Retoriken och valkampanjerna här skulle få den typiska SVT reportern att tugga fradga och kissa på sig samtidigt.

Landets största parti sen länge, SVP, får SD att framstå som ytterst försynta. Just nu kör man stora kampanjer med en bild på tre vita får som sparkar ut ett svart får från Schweiz med rubriken: "Skaffa säkerhet".

Sen är det så att det finns inga heltidspolitiker här. Det är inget man kan leva på och alla stora frågor går till folkomröstning. Så det finns ingen poäng för en "demagog" eller någon annan att försöka att "få fäste". Det finns inget fäste! Vidare är kantonerna väldigt oberoende och den federala staten har nästan ingen makt, så folk är främst intresserade av sin kanton och sin lilla ort.

Från ett schweiziskt perspektiv framstår svensk politik som helt overklig. De upplever att det inte finns någon kontakt med observerbar verklighet och samtidigt att det är ett väldigt fokus på frågor som de knappt kan förstå. Dessutom framstår graden av politisk inblandning i precis allting som väldigt extrem.

Anonym sa...

Det var 2007 som SVP drog igång det. "Volksinitiative für die Ausschaffung krimineller Ausländer" (Mein Zuhause = Unsere Schweiz)

utlandssvensk sa...


"Det var 2007 som SVP drog igång det"

Jo, men man kör repris nu! Plakat överallt!

Men om vi ska vara petiga stod det första gången "Skaffa säkerhet" och nu står det "Äntligen skaffa säkerhet". Men det är samma bild!

https://www.flickr.com/photos/lutfy/1339641587/

Anonym sa...

@ Utlandssvensk

Tack för inblicken! Schweiz verkar ligga nära demokratins (folkstyrets) ursprung: nämligen att besluten fattas så nära människorna som möjligt.

Schweiz verkar vara upp-och-ned-vända världen jämfört med Sverige. När jag tittade på valvakan på SRF i höstas fick man veta att ungdomar röstade på SVP i högre grad än äldre. Jag trodde att det var en universell trend att ungdomar är mer vänster, men inte i Schweiz! Det bådar gott för framtiden. Samtidigt i Sverige läggs förslag om att sänka rösträttsåldern så att MP, V och FI ska få fler röster.

Har du tips på någon bra schweizisk politisk blogg med livaktigt kommentarsfält (någon motsvarighet till Motpol)? Vore intressant att ta del av vad vanligt folk diskuterar och inte bara SRF:s tillrättalagda Tagesschau med mera.

Ursäkta off-topic, Hans!

Anders Eriksson,
som hoppas flytta till Schweiz 2017

Anonym sa...

@ Anonym 21:55, Utlandssvensk

Det där Ausschaffungsinitiative verkar ha blivit en sorglig följetong vad gäller genomförandet. Det finns väl en tidsgräns för när ett beslut i folkomröstning ska genomföras, men efter vad jag förstått har detta inte hållits och därför har SVP lanserat Durchsetzungsinitiative (Eidgenössische Volksinitiative zur Durchsetzung der Ausschaffung krimineller Ausländer).

Rör det sig om förhalande från centralt håll (förbundsregeringen) eller var Ausschaffungsinitiative helt enkelt allt för luddigt utformat? Igår eller i förrgår hörde jag på Tagesschau i SRF att det inte var helt uppenbart huruvida även kriminella ungdomar utan schweiziskt medborgarskap skulle kunna utvisas.

Har du någon kommentar till detta, Utlandssvensk?

Anders Eriksson

Anonym sa...

När blev egentligen MP ett ”förklätt kommunistparti”, som Björn i Bromma uttryckte det? Ja, såvitt jag kan förstå var MP från början ett äkta mittenparti med ett gediget engagemang för miljö. Men ett partis karaktär bestäms ju av personerna i det och med tiden har väl partiet gradvis ändrat karaktär när personerna som verkar i partiet börjat uppvisa en slagsida mot vänster. Åtminstone sedan tio år måste man väl säga att partiet tillhör vänsterblocket. MP:s förhandlingsinvit till de borgerliga partierna efter valet 2002 för att därefter bli officiellt stödparti till S får väl ses som en milstolpe i partiets utveckling vad gäller blocktillhörighet.

MP har dock en sak som jag tycker är positivt och det är rotationsprincipen, som innebär att ingen bör sitta på ett externt uppdrag (t.ex. som riksdagsledamot) längre än tre mandatperioder i en följd. Men det skulle inte förvåna mig om det finns sätt att kringgå denna regel, typ avgå som riksdagsledamot två månader före ett val eller nåt. Internt i partiet tillämpas ofta en nioårsregel (t.ex. för språkrören), men nio år är ju ungefär vad partiledarna för de andra partierna sitter, så det är ju ingen skillnad. Åren 1984–1992 satt dock språkrören två år åt gången och vill man förhindra att enstaka personer får ett för stort inflytande i ett parti är nog det att föredra.

För att anknyta till Anders Erikssons och Utlandssvensks inlägg så är väl Schweiz också lite av ett föredöme när det gäller att förhindra att enstaka personer dominerar ett parti? De verkar inte ha partiledare på samma sätt som i Sverige, utan snarare en motsvarighet till de svenska gruppledarna?

Alex S.

Utlandssvensk sa...

@ Anders Eriksson,

"Schweiz verkar vara upp-och-ned-vända världen jämfört med Sverige"

Det är en väldigt bra sammanfattning på många sätt!

"Har du tips på någon bra schweizisk politisk blogg med livaktigt kommentarsfält"

https://www.vimentis.ch/dialog

http://www.politnetz.ch/

"Ausschaffungsinitiative verkar ha blivit en sorglig följetong"

Ja, något åt det hållet. Om du vill veta mer kan du kolla länkarna ovan och sen grotta vidare.

"som hoppas flytta till Schweiz 2017"

Har du någon uppfattning om vilken kanton ni ska bo i?
Anonym sa...

@ Utlandssvensk

"Har du någon uppfattning om vilken kanton ni ska bo i?"

Nej, inte än. Vi håller fortfarande på med att läsa på om landet och dess olika delar. Men av språkliga skäl måste det bli någon av de tyskspråkiga kantonerna, så då har man eliminerat en tredjedel av landet i alla fall. Jag tänker också att det väl bör vara ett någorlunda urbant område, så att folk är vana vid folk från andra europeiska länder och inte tittar snett för att man talar högtyska. Det kommer att dröja innan schweizertyskan sitter! Jag har förstått att bopriser och skatter (plus obligatoriska socialförsäkringar) varierar mycket mellan olika kantoner: där det ena är lågt är det andra högt. Detta gör det svårt att jämföra. Var vill vi bo? Zürich eller Basel-Stadt. Var kan vi bo med hänsyn till bopriser? Kanske Solothurn eller Schwyz?

En sak att ta i beräkning är att det allmänna prisläget verkar mycket högre än i Sverige, vilket betyder att det sparkapital vi har gnetat ihop här i Sverige efter växling till schweizerfranc bara är struntpengar. Å andra sidan verkar lönerna vara otroligt höga, typ att en schweizisk månadslön motsvarar en svensk årslön, men det hjälper inte oss.

Jag och min flickvän arbetar bägge i mitt företag vars verksamhet är sådan att arbetet kan göras var som helst. Tack vare Skype behövs ytterst få fysiska möten och kunderna är förresten spridda över Europa. Således kommer verksamheten och intäkterna inte att förändras vid en utlandsflytt. Vi tjänar bra med svenska mått mätt, men det verkar som om våra inkomster typ motsvarar lön för sommarjobbande skolungdom i Schweiz. Kanske är det på den punkten flyttprojektet faller: för att kunna leva i Schweiz behöver man schweizisk lön?

Förlåt, Hans! Jag borde starta en egen blogg istället!

För övrigt tror jag att Alex S. är något på spåren med Miljöpartiet. En del har ju spekulerat om hur socialister kan ha infiltrerat Moderaterna och MUF för att utöva påverkan inifrån, men samma sak kan ju ha skett med MP. Det behöver inte ha varit särskilt organiserat, utan mer att flera socialister var för sig eller i mindre kompisgrupper såg att de i Miljöpartiet som ett ganska ungt parti skulle kunna ha möjlighet att påverka mer än i något av de äldre och mer stelnade hierarkiska partierna. Socialister verkar inte ha samma respekt för oliktänkande utan kan nog lätt "kapa" en organisation under tiden att borgerligt eller rationellt sinnade tyst ser på.

Anders Eriksson

utlandssvensk sa...

@ Anders Eriksson,

"Således kommer verksamheten och intäkterna inte att förändras vid en utlandsflytt. Vi tjänar bra med svenska mått mätt, men det verkar som om våra inkomster typ motsvarar lön för sommarjobbande skolungdom i Schweiz."

Fast du får en helt annan kalkyl här. Avbränningarna är extremt mycket högre i Sverige. Jag har varit med och flyttat en del anställda från Sverige till Schweiz och om företaget fortsätter att betala ut samma summa som förut brukar nettolönen var 2-3 gånger högre för den anställde i Schweiz.

Absolut lägsta lönerna här är kring 20 CHF i timmen och det är något sådant som skolungdomar brukar kunna få. Men det är en extremt bra arbetsmarknad här och om du pratar flytande tyska kan du ta ett vanligt kneg som t.ex att köra buss och tjäna 6.000 CHF i månaden utan problem.

Genomgående kräver arbetsgivarna detta:

https://www.goethe.de/en/spr/kup/prf/prf/gc1.html

Det är ett tufft prov, men absolut inte omöjligt.
Utlandssvensk sa...

@ Anders Eriksson,

Ett litet tips:

Det finns gott om väldigt trevliga mindre orter som fortfarande i princip är en del av storstäderna, med svenska mått mätt. Tågförbindelserna är ofta extremt bra.

Som ett exempel ur högen kan man ta Affoltern am Albis i kanton Zurich, en jättefin liten stad/stor by med 20-30 min till Zurich C. För 2.000 CHF i månaden får ni en fin och rimligt stor lägenhet där:

http://www.alle-immobilien.ch/rent/city/affoltern-am-albis?noPrice=false&page=1&o=inserted-desc&size=20

Men det finns som sagt många sådana små orter och de flesta är jättefina.

utlandssvensk sa...

@ Anders Eriksson,

Ursäkta, ett tilägg:

Glöm inte Luzern!

En av världens absolut vackraste städer och väldigt internationell. Dessutom inte så dyr!

http://www.alle-immobilien.ch/rent/city/luzern?noPrice=false&page=1&o=inserted-desc&size=20

PS
Ber om ursäkt till Hans för dessa off topic poster
DS

Anonym sa...

Utlandssvensk:

Visst är bostadspriserna högre i Schweiz än i Sverige , men det är ju inte bostadspriserna mellan Schweiz och Rumänien vi talar om.

Chart: Price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre, Buy Apartment Price (http://www.numbeo.com/cost-of-living/country_price_rankings?itemId=100):

1. Hong Kong 26,114.18 $
2. Singapore 18,534.06 $
3. Japan 12,918.17 $
4. Switzerland 11,440.65 $
5. Bermuda 10,225.71 $
6. South Korea 9,422.16 $
7. Taiwan 7,665.05 $
8. Sweden 7,207.58 $
9. Maldives 7,151.41 $
10. Luxembourg 6,960.58 $
11. China 6,667.86 $
12. France 6,073.86 $
13. Australia 5,992.43 $
14. Ireland 5,564.12 $
15. Norway 5,465.94 $
16. United Kingdom 5,206.53 $
17. Israel 5,144.98 $
18. Qatar 4,978.03 $
19. Finland 4,875.62 $
20. Italy 4,815.82 $
21. Austria 4,737.83 $
22. Denmark 4,488.58 $
23. Germany 4,236.50 $
24. United Arab Emirates 4,043.51 $
25. Lebanon 3,913.58 $

Har också tittat på många kantoner (eller vad de kallas) och sett att många hus går loss på 7-8 miljoner, som man får ett hyggligt hus i Stockholm för. Det är specifikt Zurich som är väldigt dyrt?

I Zurich enligt numbeo (http://www.numbeo.com/cost-of-living/city_result.jsp?country=Switzerland&city=Zurich):
Price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre 16,755.56 Fr. 12,000.00-20,000.00
Price per Square Meter to Buy Apartment Outside of Centre 10,072.22 Fr. 8,550.00-11,800.00

Använder 8.5 kronor per CHF.
Per m2 i sta'n Zurich: 142 417,5 kronor
Per m2 utanför sta'n Zurich: 85 612 kronor

Utanför sta'n Zurich är priserna jämförbara med de inne i Stockholm. Och i sta'n är det betydligt högre.

I Stockholm kostar en lägenhet per M2 cirka 86 530 kronor och en utanför 51 480 kronor, enligt numbeo.

Bern i Schweiz är ju lite prisvärdare:
Price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre 9,000.00 Fr. 16,755.56 Fr. +86.17 %
Price per Square Meter to Buy Apartment Outside of Centre 6,166.67 Fr. 10,072.22 Fr. +63.33 %

C:a 76 500 kronor per M2 i Berns stad och 52411 kronor utanför per M2. Berns priser ligger ungefär som i Stockholm. Och det bör väl finnas prisvärdare platser runt Schweiz som har lägre bostadspriser?

Kan det verkligen vara ett stort hinder att flytta från Sverige till Schweiz med tanke på bostadspriserna i respektive land? Sveriges bostadspriser i storsta'n ligger ju trots allt på en åttonde plats i Europa, tätt efter Schweiz på fjärde plats. Det är ju Zurich som har mycket högre priser än Stockholms innerstad, men inte om man bor lite utanför sta'n. Bern och andra delar har ju vettiga priser när man räknar in reallöneökningen, så det finns ju t.o.m. lite att vinna på att bo där i förhållande till Stockholm. Och andra delar måste väl vara prisvärdare än Bern? Man kan väl få bostadslån på 700 % av disponibel inkomst som man får i Sverige?

Brukar annars spana på homegate: http://www.homegate.ch/

med bästa hälsningar
Magne

PS
OT, ursäkta.

utlandssvensk sa...

@ Magne,

"Visst är bostadspriserna högre i Schweiz än i Sverige , men det är ju inte bostadspriserna mellan Schweiz och Rumänien vi talar om."

Nu angriper du en ren halmgubbe! Jag har verkligen aldrig påstått något sådant.

Skillnaden mellan Stockholm och Zurich är nog nära all time low vad gäller huspriser och om man vill flytta hit är det ett bra läge om man har något att sälja i Sth. Dessutom tror jag att hyrorna är liknande, fast jag är inte så väl insatt.

Vad som däremot saknas här är riktiga lågprisområden. Det är inte som i Sverige där stora delar är kanonbilligt. Å andra sidan är nästan allt bra eller väldigt bra. Man skulle väl kunna säga att "stor zurich" är ungefär som ett jättelikt Lidingö och de absolut sämsta områdena ser ut som Täby.

Sen pratar Anders om kostnaden för att leva här och den är HÖG. Maten är t.ex extremt mycket dyrare. Men den är också väldigt bra. När man har vant sig vid köttet här, som är löjligt dyrt, vill man inte äta svenskt eller tyskt kött. Det kanske låter fånigt, men så är det.

Slutligen: Den bästa siten för att kolla på hus är den jag länkade till. Den samlar ihop flera andra, vara Homegate är en.

Anonym sa...

Utlandssvensk:

Exkluderar man utanförskapsområden i Stockholm skulle jag säga att stor-Stockholm faktiskt har en finfin boendestandard. Men det är såklart att det inte riktigt är godtagbart att bara exkludera sämre områden i städer, som t.ex. Tensta m.fl. Zurich har högre boendestandard, men om man talar om medelklassen i Sverige så betalar den för att hamna i ett område som inte klassas som ett utanförskapsområde, och då betalar man 50-90 tusen kronor per kvadratmeter för att få en finfin boendestandard.

Anders kan alltså inte fakturera kunder i Schweiz vad jag förstår och alltså har han en inkomst som liknar den i Sverige i stället för den i Schweiz? Då blir kostnaden för mat, boende etc. dyrare eftersom priserna i Sverige är lägre på framför allt livsmedel och levnadsomkostnader generellt. Men det måste väl ändå gå att lösa sådana saker genom att fakturera kunder i Schweiz? Det yrket Anders arbetar med borde väl kunna hitta kunder i Schweiz?

Men att flytta från Sverige till Schweiz borde bostadspriserna primärt inte vara ett hinder eftersom de är snarlika dem i Stockholm. Etablerar man sig i Schweiz har man dessutom fördelen av att tjäna mer och kan då också betala dyrare priser för livsmedel etc. Så för den svensk som kan tänkas vilja flytta borde väl främst kompetensförsörjning vara problemet, dvs. ifall man kan försörja sig i Schweiz och därtill tilldelas ett PUT eller medborgarskap.

Sen ska man ju också påpeka det faktum att en skuldkvot på 700 % är normalfallet för svenskar som köper hem dessa dagar i Stockholm. Jag vet inte vad skuldkvoten ligger på i Schweiz eller vilken nivå bankerna accepterar. Men att Sverige har en hög skuldkvot är något som det pratas öppet om, men som vanligt vill ingen ta ansvar för varken bostadspriser, migration etc. i Sverige.

T.ex kikar jag på denna bostad i Luzern (http://www.homegate.ch/kaufen/105525667), som är 63 m2 och kostar CHF 430'000.–, dvs. 3 655 000 kronor, alltså 58 016 kronor m2. Det är ändå en fin investering ifall man jämför med den inkomst som man förväntas ha i Schweiz jämför med den i Sverige.

Man kan jämföra real GDP per capita (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29_per_capita):

plats 9 Schweiz: 58,149
plats 17 Sverige: 46,219

58 149/ 46 219 = 1.2582 = 25.8 % mer real GDP per Capita i Schweiz än i Sverige.

Samtidigt har Schweiz betydligt högre GDP per Capita om man mäter nominellt (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29_per_capita):

plats 2 Schweiz: 82,178
plats 11 Sverige: 48,966

alltså 67.83 % mer än i Sverige.

Vänligen
Magne

utlandssvensk sa...

@ Magne,

" real GDP per capita"

"Real" var ett märkligt ordval. Det där är PPP justerade siffror och tittar man på sånt trams ser även länder i Afrika ut som att de är befolkade av västerländsk medelklass, trots att snittinkomsten är några hundra dollar i månaden. Endast de nominella siffrorna har någon mening.

"vilken nivå bankerna accepterar."

Här är det hårda krav på kontantinsats på 20-25% som man inte kommer runt. Utan det skulle priserna vara enormt mycket högre.

"T.ex kikar jag på denna bostad i Luzern"

Den ser vettig ut! Rimligt pris! Mitt i mellan staden Luzern och Meggen, som är ett väldigt internationellt och trevlig område.

Har du varit i Luzern? Det är verkligen helt otroligt fint! Stan lever nästan helt på turister, många från Asien. De gör en del Bollywoodfilmer där och alla rika indier vill se sagostaden i Alperna!

Lycka till med flyttplanerna!

Anonym sa...

Utlandssvensk:

Ja, jag såg nu att det är PPP justerade siffror.

Här är det 15 % kontantinsats.

Vill säga att hela Schweiz, vad jag förstått, är ett land med hög standard och man finner många bostäder för 2 000 000 - 3 000 000 (och mer) CHF som är väldigt fina. Så standarden är definitivt högre än i Sverige. Villor i intervallet 600 000 - 1 000 000 i Schweiz hittar jag många fina också, absolut. Däremot kan man betala 50-60 tusen kronor per kvadratmeter i Schweiz och få en bättre eller likvärdig bostadsstandard än i Stockholm.

Hyrespriserna i Stockholm är reglerade efter brukvärdessystemet, vilket betyder att man i Stockholm betalar en månadshyra på 5 826 kronor per månad för en 59 m2 lägenhet och i förorten 5202 kronor per månad för en lika stor lägenhet. Det borde därmed vara dyrare att hyra en lägenhet i Schweiz, men man kan få tag i en lägenhet utan att behöva vänta i 10 år är min förmodan.

Denna lägenhet i Luzern (http://www.newhome.ch/de/mieten/immobilien/wohnung/altbauwohnung/ort_luzern/4.0_zimmer/detail.aspx?pc=new&id=AHFX) är 70 m2 och kostar 1500 CHF i månaden, dvs. 12 750 kronor.

Jag har aldrig varit i Schweiz. Det får jag ta och göra en dag. Ifall det blir flytt eller semester låter jag vara oskrivet. Ett fint land.

Magne

Utlandssvensk sa...

@ Magne,

"Det borde därmed vara dyrare att hyra en lägenhet i Schweiz, men man kan få tag i en lägenhet utan att behöva vänta i 10 år är min förmodan."

Hyresmarknaden här fungerar helt utan problem, precis som i de flesta västländer. Du kan hyra vad du vill och flytta in nästa vecka. Frågan är bara om pris.

Men om man jämför Zurich-Stockholm och vad man verkligen får betala om man vill hyra något NU, kan det nog vara billigare i Zurich.

En kille jag känner bor i en normal 1:a, cirka 35 kvm, i ett OK område mitt i staden Zurich. Ungefär motsvarande Vasastaden. Han betalar 1.100 CHF i månaden. Nu är det äldre standard, men likväl. Vad kostar det i Stockholm? Och hur bökigt är det?

"man finner många bostäder för 2 000 000 - 3 000 000"

Det skulle jag säga är normalpris för en fristående villa på många ställen. Men standarden och kvalitén är extremt hög. Om man verkligen ska bygga likvärdigt är det nog nästan lika dyrt att göra det i Sverige, men nästan ingen gör det där. Sen har marken ett helt annat värde här. 2.000 CHF per kvm för mark i ett vettigt läge med bygglov är absolut inget ovanligt.

"Jag har aldrig varit i Schweiz. Det får jag ta och göra en dag."

Åk på sommaren!

Anonym sa...

Stort tack för dina tips, Utlandssvensk! Och tack till Magne för statistiken och Hans för tålamodet! :-)

Anders Eriksson

Utlandssvensk sa...

@ Anders Eriksson,

"Stort tack för dina tips, Utlandssvensk!"

Varsågod! Mycket roligt om jag kan vara till någon liten hjälp.

Blogginnehavaren kunde kanske tjäna en hacka på att ordna temaresor! Nästan alla här verkar ha flyttplaner!

Kunde för övrigt vara kul med en busslast med debattglada svenskar som samlas på ett hotell i Alperna för att planera sin exit från det kollapsande folkhemmet!

Från monokultur till mångkultur and back again!

Anonym sa...

Utlandssvensk:

En text med massa uträkningar och dylikt, men häng med!

Hyresmarknaden fungerar i stort sett med problem i hela Sverige. I Stockholm förmedlar bostadsförmedlingen bostäder enligt bostadskö, och bostadsbolagen förmedlar sina lägenheter enligt bostadskö. (Fastighetsägarna/bostadsbolagen tilldelar normalt 50 % av lägenheterna till Stockholms bostadsförmedling.) I Stockholm väntar du i genomsnitt 10 år på en bostad, och mig veterligen är kön i övriga Sverige på några år. Det säljs en del svart och då betalar man 200 000 - 300 000 kronor för att få ett kontrakt i Stockholm och svartmäklaren tar 10 - 15 % av värdet, man betalar även en hyra (vet inte vad den ligger på), och man mister antingen den summan vid vidareförsäljning eller hela summan eftersom man inte har något avtal alls. (Jag tror det är så svartmarknaden fungerar. Men den är ju svart så vem kan riktigt hålla koll på den?)

Vissa lägenheter kan hyras utan kötid då bostadsbolag hyr ut nyproducerade lägenheter eller tilldelar dem enligt lottning. Men det är ett litet antal och mycket svårt för gemene svensk att få tag på. Hyrorna blir dessutom högre.

2010 låg kvm-priset per år på cirka 1 000 kronor i Stockholm. För en 35 kvm lägenhet blir det 35 kvm * 1 000 kronor = 35 000 kronor per år totalt att betala för lägenheten i hyra. 35 000 kronor / 12 månader = 2 916 kronor per månad. Detta är då man hyr en lägenhet enligt bruksvärdessystemet. Dvs. när man hyr av Stockholms bostadsförmedling och av privata hyresvärdar, i Stockholm så som i andra delar av Sverige.

Kan ge dig en annan bild av det hela, nämligen andrahandsmarknaden. Här har vi en lägenhet i Hägersten (precis söder om Stockholm, http://www.andrahand.se/annons/23301) som kostar 14 500 kronor per månad. Omräknat kvm per år (14 500 kronor * 12 månader) / 59 kvm = 2 949 kronor kvm-priset per år.

Här är en lägenhet i Vasastan på andrahandsmarknaden (http://www.andrahand.se/annons/23313): Pris: 11 000 kr/månad. Det hela landar kvm-priset på (11 000 kronor * 12 månader) / 32 kvm = 4 125 kronor kvm per år.

Den lägenheten (35 kvm i ett OK område i Zurich) kostar (omräknat till svenska kronor) (1 100 CHF * 8.5 (svenska kronor) * 12 månader) / 35 kvm = 3 206 kronor är kvm-priset per år.

Det blir betydligt billigare att hyra i Stockholm ifall man väntar 10-15 år, men räknar man med att man har 60-70 % (eller mer) i lön i Schweiz så blir det faktiskt knappt någon skillnad, men det blir minst samma pris eller dyrare att hyra i andrahand i Stockholm (4 125 kronor + 2 949 kronor) / 2 = 3 537 kronor kvm-priset per år är genomsnittet för lägenheterna i Hägersten och Vasastan mot 3 206 kvm-priset per år för den i Zurich. Och väntar man 10-15 år på en lägenhet? Vem vet vad man gör om 10-15 år och var ska man bo under tiden? På vandrarhem? Hoppa mellan andrahandshyresrätter från 3-9 månader under 10-15 år? Dessutom betala ett pris som är högt i förhållande till en genomsnittlig svensk månadslön. Det är en fullständigt havererad hyresmarknad.

Bostadsrättsmarknaden i Stockholm (och Sverige) kan jag göra en mer detaljerad förklaring kring ifall intresse finns. Man kan väl sammanfatta den som att prisstegringarna inte följer löneutvecklingen, och därmed ökar skuldkvoten.

Eriksson:
Jag gör själv research, så det är glädjande att andra har nytta av den!

Magne

Hans Li Engnell sa...

OK, hörni. Ni sätter vi punkt i offtopic-diskussionen.

Get a room! ;-)

Anonym sa...

Är Sverige något annat än en slavstat? Vi har ett grundlagsfäst kommunalt självstyre, men sedan tvingar riksdag och regering våra kommuner att sköta alla "flyktingar" och "barn" som lockats hit. Det är väl knappast något självstyre om staten skall bestämma vilka utgifter som skall påtvingas kommunerna? Sedan får det som konsekvens att kommunala avgifter höjs och då får kommuninvånarna betala för flyktingmottagandet både via skatt och via avgifter. Som exempel kan jag nämna att den höjning min mor fick i pension i år med råge åts upp av höjda kommunala avgifter.
Våra barnläkare vill inte ålderstesta skäggbarnen. OK, det må vara så. Men då kan vi köpa in ålderstestningen av utländska läkare som lär vara bra på detta. Låt exempelvis migrationsverket hyra in några danska läkare för ålderstestning av de "barn" som kommer till Skåne? Samhället borde tjäna mycket på en sådan initial testning av de som säger sig vara barn.
Sedan saknas personal i kommunerna, exempelvis socionomer och lärare. Det är väl inte så konstigt. Vi har ju dimensionerat bemanning och utbildning efter vår befintliga befolkning för ett decennium sedan. Det tar minst fem år från beslut till utbildad personal och sedan kanske ett par år till för att ge de utbildade rimlig erfarenhet. Om nu våra politiker vill att vi skall ta emot 150000 flyktingar per år då borde de dimensionerat socialhögskolor och lärarhögskolor för detta i början av 2000-talet. Förr, då vårt flyktingmottagande innebar att skolklasser utökades med ett eller ett par barn var inte problematiken så uppenbar. Några föräldrar klagade och då blev de bortmotade med rasistkortet. Idag när det krävs att kommunerna bygger en eller flera skolor syns problematiken för alla. Det är ju inte bara byggnader som krävs. Det behövs skolskjutsar, bibliotek, lärare, kuratorer, skolledare och framförallt lämplig mark att bygga på. Var skall vi hitta detta och vem skall betala? Beträffande socionomer har jag träffat på socionomer som sagt upp sina anställningar för att därefter bli inhyrda av kommunerna. De säger att detta förutom högre lön innebär att de kan välja vilka uppdrag de skall ha. Detta har blivit en lönsam modell för de socionomer som inte vill involveras i Sveriges flyktingmottagande. Men hur går det för de som inte startar eget? Innebär detta att unga och oerfarna socionomer som behöver anställningar för att få rätt praktik tvingas att arbeta med flyktingar som våra rikspolitiker lockat hit? Jag tycker att det skall skall läggga till ett kryssningsfartyg och ett par pråmar med modulbostäder för flyktingar längs Blasieholmskajen så att våra riksdagspolitiker kan beskåda det hela.