torsdag 11 februari 2016

Löfvens Wunderwaffen


Socialdemokraterna och regeringen går dåligt i opinionen. Så har det varit sedan Stefan Löfven tillträdde som statsminister. Nu är inte frågan när S ska nå 30 procent igen utan snarare när partiet landar under 20.

Löfven har en krisplan, berättar Expressen. Denna består enligt uppgifter till tidningen i digitala insamlingskampanjer, "kreativa utredare" och nya stora politiska reformer. Det hela "andas bristande självförtroende", anser statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors. Ja, det är ett snällt sätt att uttrycka saken på.

Jag hade trott att landets största politiska parti inte direkt var i behov av mer pengar från sina medlemmar. Problemet är brist på idéer. Detta verkar partiet plötsligt ha insett ty nu ska det tillsättas arbetsgrupper för att förnya politiken. Dessa grupper, bestående av ministrar, riksdagsledamöter och kommunalråd, ska bland annat titta på integrationen, skolan och arbetsmarknaden. Idéerna ska ligga till grund för en valseger 2018, menar partisekreteraren Carin Jämtin.

Jag vet inte om jag har sett ett regeringsparti göra något dylikt efter bara ett och ett halvt år vid makten. Vad gjorde Socialdemokraterna under sina åtta långa år i opposition? Det är i opposition som förnyelsearbetet ska ske. Inte när regeringsmakten väl har erövrats. Då ska de idéer som mejslats fram omsättas i praktisk politik. Detta blir förstås svårt när inga idéer finns, när ett parti kommer till regeringstaburetterna utan mer än en dimmig bild av vad det vill åstadkomma.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson sade i Ekots lördagsintervju att "vi" håller på att knäcka ungdomsarbetslösheten. Det är fantastiskt vad regeringen har lyckats med efter att ha regerat på en alliansbudget under sitt första halvår. På andra områden går det däremot inte lika bra.

Genom att tillsätta arbetsgrupper för att utveckla en politik på tre så grundläggande områden som integrationen, skolan och arbetsmarknaden ger S alla väljare ett tydligt kvitto på att partiet inte har någon politik att tala om i dag. Allt Löfven kan göra i nuläget är egentligen att knäppa sina händer och be.

Det ska bli spännande att följa utvecklingsarbetet. Och ja, det var skadeglatt menat.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Integration och kriminalvård vore kanske något att politikutveckla?
Någon skulle ju kunna få för sig att vissa har grönt kort att vara kriminella?
Det skulle annars kunna leda till att folk sluter sig samman i högerextrema medborgargarden som måste avslöjas av kvällstidningarna.


http://www.expressen.se/gt/pojken-slog-ner-aldre-man--anhallen-igen/

Anonym sa...

Hej.

Vergeltungswaffen, snarare. Inte tror väl någon att S/Mp-bastarden kommer att lämna över någon sorts funktionalitet till en eventuell borgerlig opposition?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

J.G sa...

Lustigt hur det kan bli :)

"Vinn valet 2014 och lös automatiskt ungdomsarbetslösheten!"

http://cornucopia.cornubot.se/2013/01/vinn-valet-2014-och-los-automatiskt.html?m=1

Anonym sa...

Snart spricker MP under trycket.Fridolins allt märkligare utspel kan ingenting rädda.
Frågan är väl egentligen vad AKB ska ta sig till då?

Anonym sa...

Att knäcka ungdomsarbetslösheten är inte så svårt. Ungdomskullarna minskar nämligen av sig själv framöver nu när bayboomen börjar bli 25år gamla och inte räknas som ungdomar längre. Inte mycket att skryta om, fantastiskt bara att journalisterna köper påståendet.

utlandssvensk sa...


"Snart spricker MP under trycket.Fridolins allt märkligare utspel kan ingenting rädda.
Frågan är väl egentligen vad AKB ska ta sig till då?"

Jag är ganska övertygad om att hon redan har gjort upp med Löfven.

Det är den enda rimliga förklaringen till hennes nuvarande agerande och även helt i linje med att hon öppet har deklarerat att hon vill ha någon form av DÖ 2.0.

Den uppgörelse som jag tror finns går troligen ut på att:

1. M lovar att stödja Löfven till 2018
2. Löfven lovar att stödja M efter 2018
3. Man ska gemensamt eliminera SD som politik kraft innan valet 2018.

Om MP lämnar regeringen tror jag att enda effekten blir att punkterna 1. och 2. blir publika. Sen fortsätter allt som vanligt. Vad punkt 3. innebär i praktiken lär vi få se om något år.

Anonym sa...

Under 8 år i opposition satt sossarna och spelade mental fickpingis, vad trodde ni när de haft Mååna Fååna som som stöttepelare?

Dr Mabuse sa...

Att Carin Jämtin verkar kunna hålla anletsdragen i schack är en bedrift. Fast egentligen - vad vet vi om det? Det var länge sedan jag såg henne i en intervju. Hon har ju nöjt sig med olika pressmeddelanden från sin hukande position.

Redan när hon efterträdde Lars Stjernkvist anade man en anmarsch åt det mer surrealistiska hållet. Hand i hand med Mona. Minns förslaget om en butler på tunnelbanan! Där tror jag vi har nivån för mycket av det strategiska tänkandet rörelsen förmår idag. Då är det rimligt att väljarna flyr och marschen mot nollpunkten fortsätter.

Skulle tro att S kan ha sjunkit under 20%-vallen vid midsommar. En högtid f ö som är mycket töntig i jämförelse med de spännanade kulturyttringar som våra olika invandrare bidrar med. Som Mona sade för några år sedan.

Eller hur var det nu? Det fanns väl inga kulturer enligt Löfvens väckelsemöte på Münchenbryggeriet? Jo men Saudiarabien stod ju för en medeltida, kvinnoförtryckande kultur sade den feministiske utrikesministern. Fast egentligen var allt en fråga om KÖN - manlig kåthet närmare bestämt - fastslog ju olika tänkare när de skojiga gossebarnen från MENA roade sig med att tafsa innanför unga flickors trosor i somras.

Nej jag ger upp. Och det verkar sossarnas ThinkTanks ha gjort också. Och Löfven har nog gett upp mest av alla.

Anonym sa...

@utlandssvensk
Det finns ett och annat som indikerar att du kan ha rätt.Men det finns också ett och annat som indikerar att det vägvalet kan vara extremt farligt.Vare sig Löfven eller AKB verkar vara den sortens gamblers som tar risk för egen del.

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 12.06

"Det finns ett och annat som indikerar att du kan ha rätt.Men det finns också ett och annat som indikerar att det vägvalet kan vara extremt farligt. Vare sig Löfven eller AKB verkar vara den sortens gamblers som tar risk för egen del."

Visst, det är självklart bara rena spekulationer i nuläget.

Men som jag ser det är det alternativ jag presenterade just det som ger i särklass lägst personlig risk för AKB och Löfven och även den största möjligheten till maximal personlig berikning innan skutan sjunker. Att låta SD ta makten skulle nästan säkert innebära ett antal otrevligheter för dem och det är jag övertygad om att de begriper.

Nästan alla andra sjuklöverpartier riskerar dessutom att utplånas om SD tillåts ställa upp i ett val, så de lär nog mer än gärna spela med om S och M gör något i stil med det scenariot jag presenterade ovan.

Björn i Bromma sa...

Visst är det onekligen ett väldigt märkligt beteende, föga förtroendegivande.
Det går ej att påminna sig en sådan inkompetent regering, någonstans.

Anonym sa...

På senare år har flera politiska bedömare menat att sossarna har varit vana vid att inneha regeringsmakten och vana att utveckla sin politik i regeringsställning. Politikutvecklingen har då varit ganska pragmatisk och orienterad mot mitten. Under 61 år från 1945 till 2006 var sossarna i opposition endast 9 år: 1976-1982 och 1991-1994. De fick väl aldrig in någon vana i att utveckla politik i oppositionsställning.

Vid nästa valförlust 2006 hade ytterligare ett par faktorer tillkommit: brist på kompetent folk i partiet och en postmodernistisk identitetspolitisk falang som flyttat fram sina positioner. Detta gjorde partiet än mer handfallet och än mindre relevant för vanligt folk.

Efter att Löfven tillträdde som partiledare i januari 2012 väntade jag länge på en nyorientering från sossarnas sida. Han lät meddela att politikutveckling pågick och att besked i olika frågor skulle komma ”efter sommaren”, 2012 alltså. Några egentliga besked av någon tyngd märkte jag aldrig av och sedan gick hela 2013 också i lågmäldhetens tecken. Jag började inse att Löven kanske aldrig skulle ta Bladen från munnen. (Ordvits. Tillåtet att skratta.) Så kom valåret 2014 och sossarna verkade fortfarande inte ha någon vision. Således vann sossarna inte valet, utan det var Alliansen som förlorade det. Sossarna var de som förlorade minst.

Jag minns att media gisslade Olof Johansson för att Centerpartiet hade otydlig politik och att Johansson sällan svarade konkret på frågor. Ja, det var tider det! I dag kan väl ingen tvivla på vad Centerpartiet har för politik. Annie Lööf upprepar samma extrema budskap oavsett hur omvärlden ser ut. Nu är det snarare Löfven och sossarna som liknar Olof Johansson och Centerpartiet. Jag kan verkligen föreställa mig Johansson spela upp Löfvens roll: "Jag vill vara tydlig med att ..."

Anders Eriksson