tisdag 2 februari 2016

Bra riktning i tiggeriutredningen


I går släpptes den statliga tiggeriutredningens rapport och utredaren Martin Valfridsson presenterade resultaten på en presskonferens.

Han tror inte att en peng i en mugg hjälper långsiktigt. Tiggeriet, påpekade Valfridsson, går i arv från förälder till barn. Det blir ett "yrke". Han uppmanar därför folk att inte ge pengar här utan i stället skänka till organisationer på plats i hemländerna. Endast så kan en verklig förändring för dessa människor komma till stånd. Han konstaterar också att de kommuner som erbjuder boende även för EU-migranters barn är de kommuner som också har barn permanent boende. Inte så komplicerat, kan man tycka.

Samhället måste ha en strikt attityd mot bosättningar på annans mark, fastslår Valfridsson. "Det går inte att ha en lagstiftning vi inte tillämpar". EU-migranters barn ska inte erbjudas skola annat än i särskilda fall. EU-migranter ska ej heller kunna få försörjningsstöd, men nödhjälp ska kunnas ge i akuta fall.

Inriktningen är överlag bra. Att svenska medier beskriver den som "kärv" är ett tecken på att utredaren tar ställning för något bra. Polis bör ta ett steg fram när äganderätten kränks, anser Valfridsson. Men det hade varit önskvärt att utredaren även öppnat för att ge kommuner rätten att införa lokala förbud där så önskas. Något nationellt tiggeriförbud tror jag inte på, men kommuner bör få rätt att själva besluta om och när det är rimligt med ett förbud.

Det finns uppskattningsvis 5 000 tiggande EU-migranter i Sverige. De flesta romer från Rumänien. Ju lättare det är att bosätta sig illegalt på annans mark, att få gratis boende betalt av den lokala befolkningen, att planka i tunnelbanan och bedriva försäljning inne i tunnelbanevagnar trots ett förbud mot detta, desto fler kommer att komma. Problemet växer, och därmed även irritationen.

Kritik framförs nu mot utredningens rekommendationer. Föga förvånande från tiggare själva men också från personer som anser att fattiga människor står över lagen. Detta handlar inte om inkludering. Det handlar om att en grupp som vill ha särskilda rättigheter och leva efter helt egna lagar och regler. Det är inte acceptabelt. Att även EU-migranter ska följa svensk lag beskrivs i flera medier som "hårdare tag" mot tiggare.

Tiggare som intervjuades under gårdagen var alla kritiska. Detta är deras levebröd, hävdade de. Nå, det är inte svenska folkets ansvar att ge rumänska romer pengar till deras försörjning.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Vi skall alla hjälpas åt och stödja zigenarnas krav på att få ett eget land.

Med ett eget land så kan de tillsammans framleva på det vis som de önskar och riskerar inte att komma i konflikt med sin omgivning.

Anonym sa...

Hej.

Det finns inget som förbjuder den som vill försörja en rumän eller bulgar eller annan hit inrest utan egna medel för sin försörjning, från att göra just detta; försörja en annan vuxen utan krav på motprestation. Sätt igång, alla goda. Nog är ni väl fler än femtusen?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Om alla rätt tyckande ska med på tåget måste vi börja se över undantagen.
MP kommer snart att storkna och S vill inte verka så hårda mot de mest utsatta.

Fd moderat sa...

Jag funderade på hur grönhögern skulle reagera.
Inte alls förvänande framträder en av grönhögen i Götebogrgsposten och tycker att det är inhumant att avhysa dem. Inte ett ord om att lagen skall gälla även för dem. Om man inte applicerar lagen även på dem kommer de aldrig någonsin att bli en del av samhället.

Noterade f ö häromdagen att en annan i grönhögern anser att det inte är något brott att stanna i Sverige om man fått avslag på sin asylansökan. Jag vet att personen i fråga dessutom anser att de som fått avslag även skall ha rätt till vård.

De verkar inte bry sig ett dyft om att Sverige i förlängningen blir mer eller mindre laglöst. Det enda de bryr sig om är alla andras välbefinnande men inte ett dyft om oss som bor här. Men vi skall väl bara bita ihop som den förre ordföranden i LUF Frida Johansson Metso sa till en kommunordförande i en kommun som inte lägre klarade av att ta emot fler flyktingar.

Dr Mabuse sa...

Som väntat får dock utredningen kritik av personer och organisationer som får sin egen försörjning och/eller bekräftelse av olika "Mänskliga Rättigheter-kluster". Jag skall inte ondgöra mig över personer som tror på sin sak, men det är så förutsägbart och uppenbart att det bara SKALL gnällas på detta. Och våra vanligaste media speglar mer än gärna kritiken så att man kan tro att det föreligger en folkstorm mot utredningens slutsatser.

Såväl Rumänien som Bulgarien får hisnande bidrag av EU som borde kunna ta i med hårdhandskarna för att dessa länder skall lyfta ett finger i frågan. Minns den episka presskonferensen när Morgan Johansson höll på att svälja såväl tunga som mikrofon när han fick klart för sig att det var XX MILJARDER dessa länder fick i riktat bidrag - inte miljoner!

Statsvetaren och TV4-kommentatorn Marcus Oscarsson har dock en befriande rak analys av sakernas tillstånd - finns att läsa på hans facebookvägg men slutklämmen tål att citeras: " I media ikväll lägger såväl TV som de största tidningarna fokus på organisationer som är negativa och anser att regeringens punkter är för hårda. Samtidigt kan jag slå vad om att en stor majoritet av väljarna tycker precis tvärtom, vilket även stöds av opinionsmätningar.

Alltihopa är ett lysande exempel på att regeringen går i otakt med väljarna. Rejält i otakt dessutom." Slut citat.

Dr Mabuse sa...

Tillägg till den förra kommentaren: 31 miljarder Euro var det ( Miljoner??! nä, miljarder! Åh Gud alltså!! Ja, det är mycket pengar..(hi hi hi) )

Hela klippet är intressant som en samtida betraktelse över en Moralisk stormakts Anvarsvurm och Kärlek till precis alla människor (utom nödvändigtvis den egna befolkningen a k a skattebetalarna). Den som inte står ut...gå åtminstone in till ca 6 minuter 30 sekunder och lyssna.

https://www.youtube.com/watch?v=fqOUme5uIyc

Anonym sa...

AKB slår i dag frenetiskt ifrån sig alla krav på att göra någonting.Precis som väntat.
Ja sen är hon arg på Jimmie också.Han vill ha uppmärksamhet och gullar med AKB:s kommunalråd.Ser inte Jimmie upp så blir han nog KU-anmäld innan veckan är över.
Visste man inte bättre så kunde man tro att AKB hellre ser Löfven regera än talar med Lööf.Och det kan man ju förstå.

Anonym sa...

@Dr Mabuse:
Ja, det är fantastiskt. Tack för tipset att börja just där, vet inte om jag skulle stå ut med hela.

Visst var det snällt att dem att låta Alice vara med. Gulligt.

Anonym sa...

Nu när Storbrittanien slipper betala bidrag till andra EU-medborgare undrar jag om det inte finns någon humanitär stormakt som kan ta mellanskillnaden?

Anonym sa...

Det är ni som är idioter och jag som är normal.
Expressen är de enda som vet och förstår.Hur skulle det annars se ut?

http://www.expressen.se/gt/ledare/daily-mail-blev-svensk-rasist-media/

utlandssvensk sa...

@ Anonym 07.33

"Det är ni som är idioter och jag som är normal."

Självklart är det så om man representerar den enda moraliska stormakten på planetens yta!

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson konstaterade redan i mars förra året att så utan tvekan är fallet. Han sa då:

“När jag träffar utländska kolleger säger de att Sverige är ett udda land i asylfrågor”, sade han. “Nej, säger jag då, det är ni som är udda. Ni alla.”

För övrigt har merparten av utländsk media varit "hatsajter" i åratal om man skulle bedöma dem med en svensk måttstock.

Ett väldigt bra exempel är Bruce Bawer. Har har skrivit MASSOR om Sverige i flera böcker som har legat länge på NYTs topplista samt har haft artiklar i de flesta riktigt stora amerikanska tidningarna. Det finns nog ingen etablerad internationell journalist och författare som har skrivit mer om Sverige än Bawer. Han bor sen länge i Norge och följer svensk debatt på svenska. Men trots att han är både homosexuell och började sin karriär med att kritisera frikyrkor i USA är han en icke-person i svensk media. Någon som kan gissa varför?????

Lite länkar:

En book review om "Christina, Queen of Sweden" i NYT (uppenbar hatsajt, eller hur!)

http://www.nytimes.com/2004/11/07/books/review/christina-queen-of-sweden-a-royal-mess.html?_r=0

Från en annan väletablerad "hatsajt", nämligen WSJ:

http://www.wsj.com/articles/SB10001424053111903999904576465801154130960

En någorlunda färsk artikel från slutet av 2013 om Sverige:

http://www.frontpagemag.com/fpm/213603/swedens-march-oblivion-bruce-bawer

Hans första stora bok var "While Europe Slept". Mycket läsvärd och hett omdebatterad runt hela världen:

https://en.wikipedia.org/wiki/While_Europe_Slept

Det var en flod av artiklar i de flesta stora och seriösa tidningarna på planeten kring denna bok. Jag har läst den och Sverige upptar en mycket framträdande roll i den.

Men i svensk debatt var det som att boken inte existerade....