tisdag 15 december 2015

Löfvens fromma förhoppningar


DN har träffat statsminister Stefan Löfven för att diskutera året som varit och det nya år som snart tar vid. Det är en optimistisk statsminister som möter tidningen. Trots det kaos som hans regering haft att hantera ser Löfven positivt på året som kommer.

Ett skäl till statsministerns optimism är att antalet asylsökande som tar sig till Sverige minskar. Efter ett antal veckor med upp till 10 000 asylsökande i veckan kommer nu "bara" runt 4 000. Regeringen intalar sig att det är dess egna förslag, varav flertalet ännu inte ens behandlats i riksdagen, som är förklaringen. Andra skulle säga att snö och kyla spelar en viss roll för hur många som rör sig genom Europa och ända upp till Sverige i norr.

En avmattning under vinterhalvåret är väntad. Sannolikt kommer regeringen ändå tolka ett lägre antal asylsökande under de kommande månaderna som bevis för att de "förskräckliga skitåtgärder", för att citera Miljöpartiets två språkrör, gett avsedd effekt. Regeringen kan komma att bli så där pinsamt överrumplad igen redan till våren.

Det ska dessutom påpekas att även dagens inflöde är extremt. På årsbasis innebär 4 000 asylsökande i veckan över 200 000 personer, alltså mer än dubbelt så många som under 2014. Det är inte och har aldrig varit ett normalläge.

"Tanken är att vi ska gå ur en krissituation och in i en etableringsfas", säger Löfven förhoppningsfullt. Statsministern vill alltså vända blad och börja ägna sina dagar åt sådant som är roligt igen. Det finns inte så mycket som tyder på att han kommer tillåtas göra det. Ty Migrationsverkets prognos, som trots dess osäkerhet är vad regeringen har att planera utifrån, är att det ska komma runt 135 000 asylsökande under 2016.

Det är 50 procent fler än under 2014. Märk väl att dessa människor kommer att mötas av ett mottagningssystem som kapsejsat, en arbetsförmedling som inte klarar sitt uppdrag, skolor som inte har plats för barnen längre, en tandvård med väntetider upp till två år på sina håll och en socialtjänst som runt om i landet går fullständigt på knäna.

Löfven vill väldigt gärna vända blad, men det går inte att dra med suddgummit över det år som har gått och börja på ny kula i januari. Kartan har redan ritats om, och det finns ingen väg tillbaka till ett välordnat asylmottagande redan nästa år. De "utmaningar" som vi sett under 2015 kommer att bestå under överskådlig tid.

Ty faktum är att regeringen inte har någon politik för att komma tillrätta med de problem som den nu har att hantera. Den vill inte reformera arbetsmarknaden. Den vill inte öppna upp bostadsmarknaden. Det enda Socialdemokraterna kan prestera är mer av samma politik. Mer bidragslösningar. Högre skatter. Mer vuxenutbildning och praktik.

Det är pinsamt, ja nästan lite skakande, att se en svensk statsminister vara så här långt utanför banan. Så kraftlös, initiativlös, hjälplös.

"Vi har en jättefin möjlighet att bygga Sverige ännu starkare", säger Löfven optimistiskt. Hand upp den som tror på detta.

9 kommentarer:

Anonym sa...

SÅ modernt.Och så svenskt.
Alltid beredda på att bli överraskade,överrumplade och chockade igen.
Alltid beredda med skuldens pekande finger.

Som den här som anklagar guldsmedsbutiken för bristande säkerhet när någon springer in och rånar den med automatkarbin.Det är självklart guldsmedsbutikens fel.Vem annars?

http://www.expressen.se/gt/11-aringen-blev-vittne-till-valdsamma-ranet/

Anonym sa...

(Båda händerna bakom ryggen.)

Larsa sa...

På sätt och vis är det ganska bra för världen att det här experimentet utförs i ett ganska litet och avlägset land som Sverige. Andra sociala experiment i nutidshistorien har ju utförts i stora länder som Ryssland och Kina, där hundratals miljoner fick lida. Nu kanske vi en gång för alla kan visa världen hur det går när man försöker kombinera ett renodlat bidragssamhälle (där i princip alla riksdagspartier inklusive Sverigedemokraterna är socialdemokratiska) med en mycket liberal invandringspolitik.

Anonym sa...

Landet körs nu i botten. Hela situationen har skapats av politikerna själva (pådrivet av ett sjukt medie- och debattklimat) Tags: #verklighetsfrånvändhet #väljarförakt #demokratiförakt #idioti

Anonym sa...

Hej.

'Hand upp' ger mig tyska associationer - jag vill inte se en nationalistisk socialdemokrati i Sverige. Det är illa nog att partiet inte kan hålla rent varken internt från islamister, eller från sin extremvänster och rasister inom EXPO och Rättviseförmedlingen. Inte för att jag tror att någon aktivt arbetar för reformer efter nationalsocialistisk förebild, utan för att jag tror att man inte kan känna igen likheterna då man bara lyssnar efter kodord och spanar efter symboler.

Exempel: vissa verksamheter i offentlig regi, eller som anlitas av myndigheter, kräver nu att personal och deltagare skall skriva under en försäkran på heder och samvete att man följer värdegrunden. Eftersom värdegrunden är en ideologisk produkt (det som tidigare i kommunistisk instruktion kallades politisk korrekthet) avkrävs man alltså en försäkran om att man har rätt politisk-ideologisk uppfattning.

Ruggigt. Särskilt med tanke på hur de elektroniska kommunikationsföretagen alltmer går de totalitära korporativa strävandena till mötes, med algoritmer som skall eliminera 'kränkande och stötande innehåll'.

När kommer kravet på att all datatrafik skall passera genom värdegrundsfilter?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Hans Li Engnell sa...

" 'Hand upp' ger mig tyska associationer"

Du menar inte arm upp nu?

Vax sa...

Rickard
vissa verksamheter i offentlig regi, eller som anlitas av myndigheter, kräver nu att personal och deltagare skall skriva under en försäkran på heder och samvete att man följer värdegrunden.

Det låter oroväckande, vill du ge exempel....så stt man vet vad man protesterar emot.

Dr Mabuse sa...

Såg en intressant kommentar i en tråd i aktad kommentators fb-flöde: "Sverige är det enda land jag vet som gett sig fan på att bli fattigt".

En relevant kommentar, otroligt nog. Det ironiska är att många fortsatt tror att den närmast okontrollerade invandringen stärker landet, tryggar nativiteten och borgar för vår fortsatta, blomstrande välfärd. Plus att det ger en stjärna i Moral- och Godhetshimlen, givetvis. Om det bara vore okunniga "svenssons" med allmänt luddig vänster- och miljörörelsevurm som inbillade sig detta vore en sak. Men det märkliga är att höga, välbetalda tjänstemän i offentlig tjänst är lika okunniga.

I mitt hemlän uttalar sig strategen i migrationsfrågor ( det heter så faktiskt ) förhoppningsfullt inför framtiden då vi behöver fler människor hit med god utbildning. Vdb är f ö S-märkt och trogen partiets ståndpunkt. Förhoppningsvis känner sig vdb lite vilsen i dagsläget då ju såväl regering som SVT/SR helt plötsligt börjat börjat erkänna en viss naivitet i frågan.

Det sorgliga är att förfall och fattigdom måste bryta ut - och det gör det - innan det går upp för dessa låginformerade att de bara litade till sina känslor och lät sig duperas av välavlönade kändisar och fega politiker. Virtanen, Schyffert, Reinfeldt et al kommer dock att kunna förskansa sig i sina gentrifierade boningar och njuta av sina privata sjukvårds-och pensionsförsäkringar och välfyllda fonder när det s k välfärdsbygget rämnar. En trygg tillvaro som deras oreflekterande "fans" bildade grunden till. Men vi ska inte förvänta oss att de som försökte beskriva konsekvenserna och varna INNAN det frivilliga förfallet kommer att möta någon sorts retroaktiv vördnad.

Anonym sa...

Är inte så säker på att Virtanen, Schyffert, Reinfeldt et al kommer kunna förskansa sig och njuta längre.Inte om de inte lagt undan lite privat välfärd att ta med sig när det är dags att fly landet.Med örat mot marken hör jag ett tåg som närmar sig.