söndag 20 september 2015

Dags för krissamling


"Det här har vi aldrig sett eller upplevt tidigare." Migrationsverkets ställföreträdande generaldirektör Mikael Ribbenvik är tydlig i kvällens Rapport. Det asyltryck som Sverige just nu upplever är unikt.

Det historiskt höga asyltrycket mot Sverige ställer enorma krav på kommunerna. I fredags fick jag via jobbet veta att Stockholms stad har samlat sin krisledning för att hantera trycket från det växande antalet ensamkommande barn/ungdomar som kommer och som kommunen ansvarar för (olikt de vuxna vars ansvar är Migrationsverkets initialt). Tidigare kom ungefär tio ensamkommande i veckan. Nu kommer 50 - om dagen. Staden uppmanar anställda att jobba extra för att hjälpa till. Man löser bemanningen åtta timmar i taget.

Det råder således lätt panik ute i kommunerna. I regeringen hägrar däremot lugnet. I regeringsförklaringen utfärdades försäkringar om att allt är under kontroll och att mycket görs för att situationen ska bli ännu bättre. Det är svårt att ta detta på allvar. Frågan är om regeringen är så lugn som den verkar, eller om det är rena hönsgården på insidan.

Medierna spelar sin roll. Basala frågor som "var ska de bo?" och "vilka jobb ska de kunna få?" begravs i kampanjartade reportage om människors hjälpvilja. Under klämkäcka rubriker som "Stockholm hjälper" i DN berättas om hur människor hjälper asylsökande. Det är klart att det är fint att folk ställer upp med mat, kläder och leksaker till barnen. Men det är här och nu. Vi behöver prata om morgondagen.

Det enda vi ser just nu är akuta lösningar i en akut situation. Inga tecken på långsiktiga strategier. Inga hållbara förslag på hur mottagandet ska fungera ens på halvlång sikt. Och noll trovärdighet i hur alla dessa människor ska kunna bli positiva tillskott till Sverige på längre sikt. Det bådar väldigt illa att svenska politiker står så handfallna och att medierna verkar så ointresserade av de stora frågorna.

Nu kommer det nästan tusen asylsökande om dagen till Sverige. Det är enligt Migrationsverket historiskt höga siffror. Jämförelsen med 1992 börjar bli lite tjatig - det vi såg då var en topp som kunde hanteras eftersom det fanns bostäder och inflödet snabbt avtog. Nu upplever vi en stadig eskalering av en ökning som pågått sedan 2011, just det år då Migrationsverket fick slut på bostäder och började använda asylboenden som permanenta lösningar.

Ett tecken på hur stor migrationsfrågan har blivit är att Sveriges Radio tillsätter en specifik migrationskorrespondent. Denne ska, får vi förmoda, åka runt och följa migranterna från hemlandet till strejkerna på de överfulla asylboendena här i Sverige.

Det är de som vill fortsätta dagens urspårade politik som måste svara på de stora frågorna: var ska de asylsökande bo och hur ska de komma i arbete och rädda den åldrande svenska befolkningen? Vi väntar ivrigt på svaren.

Läs även:
Anna Dahlberg, Fnordspotting, Magnus Nilsson

Asylsökande då och nu.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Rikets ledning förefaller förlamad.

Är det naivitet (det senaste modeordet som används av korkade politiker när de inte insett det självklara), vanlig politisk arrogans eller helt ordinär faktaresistens som är orsaken?

Den (sjuka) politiska strukturen i Sverige med partier som i sin organisation filtrerar och lyfter fram dem som i tillräcklig grad uppskattas av den befintliga partiledningen är helt förödande. Partiledningarna regenererar sig själva och inget nytt blod tillförs.

Carl Bildt införde begreppet "humanitär stormakt" i utrikesdeklarationen 2013 och den nuvarande regeringen är lika intresserade av poserandet som alliansregeringen var.

Vem är det då man poserar för?

Knappast det svenska folket som har att se fram mot en situation som i förlängningen innebär inbördeskrig.

Knappast det övriga Europa som med häpnad betraktar den svenska färden mot undergång för ett av de mest anständiga och framgångsrika länderna vi sett.

Är det månne vit skuld som driver galenskaperna? Att vi skall skämmas för vår anständighet och framgång eftersom så många andra länder i världen inte lyckats?

Anonym sa...

Klart är att det ska gå åt helvete. Det är det enda som finns på deras agenda.

Anonym sa...

Här sätter du fingret på någonting viktigt, och det börjar nu blir uppenbart för den mest naive människan: Var ska alla som kommer bo? Och frågan borde naturligtvis också vara den omvända: Var ska vi bo? Jag läste en kommentar på Cornucopia? där en person resonerade: Anledningen till att vi länge har kunnat ta in invandrargrupper är för miljonprogrammen stod tomma efter att svenskar bytte upp sig under 70- och 80-talen. Nu är också de proppfulla, och ofta med 10 st. barn som vissa invandrargrupper har. Jag tror följande scenarier kommer utspela sig de kommande 5-10 åren: (1) staten börjar bygga Kaplanslummen; (2) inse att antalet migranter måste sänkas betydligt; (3) SD får inflytande och regeringen tar därmed endast in kvotflyktingar som SD nu förespråkar.

Magne

Anonym sa...

Var är oppositionen? fortfarande semester? inget intresse alls för hur Sverige sköts? vad gör de om dagarna, går de öht till jobbet?

Anonym sa...

Som påstått frihetlig/liberal, varför driver du den kollektivistiska/socialistiska myten om nollsummespelet?

"Vi har bara en kaka att dela på och ju fler som delar, desto mindre åt var och en".

Vilket förnekar marknadsekonomins kapacitet och styrka.

Istället för att begränsa systemen, när de krockar med människorna, som t.ex. världens största radiosända talkshowprogram Free Talk Live, föreslog:

"Skapa en ny invandrings-klassificering, ett blått kort.

Dem med ett blått kort skulle inte vara kvalificerade för statligt stöd, minimilöner skulle inte gälla för dem och de skulle inte kunna rösta."

https://www.facebook.com/freetalklive/photos/a.84058224071.87982.65192954071/10153152728919072/?type=1&theater

https://www.youtube.com/watch?v=n89xPrLPfPQ

Varför envisas du med att posera som frihetlig/liberal, istället för konservativ?

Hans Li Engnell sa...

Anonym:

Du missförstår. Jag driver inte tesen om ett nollsummespel där det bara finns ett visst antal jobb att dela på. Jag frågar hur lågutbildade personer ska kunna bli självförsörjande på en av västvärldens mest specialiserade arbetsmarknader, en marknad där låglöne- och s.k. "enkla" jobb knappt längre finns.

Det finns en rad saker man skulle kunna göra, du pekar på några av dem. Men dessa förslag måste komma från de som driver dagens migrationspolitik. Det är det jag efterlyser.

Anonym sa...

Anonym 21 september 2015 01:38
Kan du förklara var du ser den eviga tillväxten i verkligheten?

Anonym sa...

Varför sågar liberale Ullenhag något han vet att han ändå kommer att hålla med om så som bra för Sverige?

Hans Li Engnell sa...

Och varför går han inte och klipper sig någon gång?

Anonym sa...

"Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson hävdar att regeringen radar upp det ena skadliga förslaget efter det andra i budgeten. Och inget görs för att hejda kraftigt ökande kostnader för sjukförsäkring och integration och migration."


http://www.di.se/artiklar/2015/9/21/moderaterna-budgeten-ar-skadlig/

Hans Li Engnell sa...

"Budgeten är skadlig. Så vi släpper igenom den."

Anonym sa...

Hur i hela fridens namn kan någon fortsätta vara moderat?

Björn i Bromma sa...

Man måste fullt inse att vi har en kontinuerlig automatisering, datorisering och robotisering. Denna utveckling kommer att fortsätta och förstärkas. Ledande robotforskare och robotutvecklare säger att inom ca 20 år så har vi fullt ut intelligenta robotar på banan, vilka kommer att kunna utföra det mesta av "enkla jobb" dessutom dygnet runt om man så vill.
Allt färre producerar således allt mer helt enkelt, vilket betyder att det behövs allt mindre antal människor för att ratta runt det hela.
Det allvarliga är att ansvariga politiker inte har tillräckligt med bildningsförmåga gällande de grundläggande förutsättningarna.

Anonym sa...

Enligt finskt media så förstärker finnarna gränsen vid Torneå med militärpoliser from ti 22.9. På grund av att Sverige/SJ fraktar så pass mycket migranter till finska gränsen har finnarna beslutat att sätta in militärpolis då polisen begärt hjälp från finska försvarsmakten.

Finnarna sätter upp sk slussar där alla migranter skall kontrolleras samt registreras. Ingen kommer att släppas vidare från slussarna förrän de har fått antingen uppehållstillstånd eller beslut om att avvisas och i det senare fallet skall de avvisas omgående, dvs ut ur landet.

Att finnarna kontrollerar samt registrerar alla migranter har orsakat att flere busslaster dagligen under de senaste dagarna vänt vid gränsen och återvänt till Luleå eftersom migranterna inte velat registrearsa samt kontrolleras av finnarna.

Intressant skillnad jämfört med Sverige som låter vem som helst och vad som helst fritt komma in i landet utan att myndigheterna har en aning vem det är ....

För övrigt kan finskt media berätta om migranter som vill tillbaka hem från Finland pga att de inte fick någon räckmacka typ Sverige och dess migranter gillar inte detta att Finalnd är så mycket striktare i allt .....