onsdag 16 september 2015

Bostadsdepression


En halv miljon människor står i Stockholms stads bostadskö. Även om Bostadsförmedlingen uppger att endast runt 15 procent är aktivt sökande, betyder det att över 65 000 personer i Stockholm är i mer eller mindre akut behov av en bostad. I dag, inte om sju år. Och många fler bostadslösa står inte ens i kön.

Boverket uppskattar att det behöver byggas 430 000 bostäder till och med 2020 (det år då Sverige även ska ha EU:s lägsta arbetslöshet, för övrigt). Regeringen har satt som mål att bygga 250 000, vilket alltså är helt otillräckligt. Ändå är det osannolikt att ens detta mål kommer att nås.

Antalet barnfamiljer utan egen bostad växer i Stockholm. Majoriteten har utomeuropeiskt ursprung och lever på försörjningsstöd. Detta bekräftar den bild som många inom Socialtjänsten länge har haft. Andelen som kommit till Sverige utifrån en anknytning till en flykting som själv saknar bostad ökar, enligt statistik från Socialförvaltningen. Här ser vi således en direkt effekt av att regering och riksdag valt att ignorera försörjningsansvaret för den som vill ha hit sina anhöriga. 6 av 10 har saknat ett fast boende under mer än ett års tid.

Som jag skrivit om många gånger tidigare kommer sociala kontrakt via Socialtjänsten att bli allt vanligare. Det finns helt enkelt ingen annan väg för det växande antalet barnfamiljer och unga som saknar tillräcklig inkomst, inte är kreditvärdiga, har hyresskulder eller otillräcklig kötid. Till detta växande tryck på Socialtjänsten att lösa människors boendeproblematik adderas de ensamkommande flyktingbarnen som i dag placeras på hiskeligt dyra boenden eftersom det saknas bättre alternativ.

Bostadssituationen i Stockholm är oerhört oroväckande, och det finns dessvärre ingen ljusning i sikte. En liten indikation på hur svårt det är att få fram tillräckligt med bostäder är att Stadsbyggnadsnämnden i Stockholm hittills under 2015 har godkänt detaljplaner för 1 127 bostäder. Det ska ställas i relation till de 6 000 som planeras för hela året. Orsaken uppges vara att detaljplanerna varit "mer komplexa" än väntat. Än har vi heller inte sett den revolution som Mehmet Kaplans modulhus ska erbjuda.

Effekten av allt detta är att skattebetalarna får dra ett allt tyngre lass för den växande grupp som saknar bostad och arbete. Sociala boendelösningar via SHIS är ett alternativ till dyra hotellplaceringar, men hyran kommer skattebetalarna oftast behöva stå för även där. Liksom inkomsten. Bevisligen är det väldigt svårt för utomeuropeiska invandrare som hamnat i utanförskap på både bostads- och arbetsmarknaden att ta sig ur sin situation.

Tidigare har jag konstaterat att det kommer bli värre innan det blir bättre. I dagsläget har jag svårt att se när vändningen ens ska kunna komma.  

Tidigare bloggat:
Regeringen bjuder på fromma förhoppningar
Bostadskris på riktigt
Bostadspolitiskt sprängstoff

14 kommentarer:

Anonym sa...

Det kommer att bli värre innan det blir värre.
Jag såg nyss på huliganerna som slogs med den ungerska polisen vid gränsstaketet.
Huvaligen! är detta flyktingar? Det ser snarare ut som en muslimsk invasion.
De KRÄVER alltså att få komma in i Europa för att leva efter sina regler och försörjas av oss.
Civilingenjör Bo Adolfsson

Anonym sa...

Ja, skattebetalarna får dra ett allt tyngre lass för politikernas utsvävningar.

Mina tankar går särskilt till de skattebetalare som jobbar inom sektorer som drabbas extra hårt av politikernas "Välkomna till Sverige kära resurser". Snacka om att politikerna pekar med hela handen och dumpar ansvaret på andra. Inte konstigt att sjuktalen stiger!

En god ledare kräver inte mer av andra än de kräver av sig själva.

Anonym sa...

" Än har vi heller inte sett den revolution som Mehmet Kaplans modulhus ska erbjuda."

Haha den var bra!

Anonym sa...

Problemet för våra storstäder är att det blir svårt att rekrytera till icke-höglönejobb. Vanligt folk har inte råd att betala de hutlösa boendekostnader som är en realitet i våra storstäder. Då uppstår frågan om det är möjligt att hitta poliser, sjuksköterskor, dagistanter och många andra som stannar på jobbet. Troligen söker de sig till andra orter och storstäderna kan inte hitta erfaren personal. Kanske kommunerna skulle överväga att bygga tjänstebostäder...

Anonym sa...

De'e lugnt! Miljö-Kaplanen fixar iskallt 400k+ billiga bostäder i centrala Sthlm-Gbg-Malmö (Mångkulturens skyltfönster!). Tänk så berikande det blir med elnät, avlopp och kommunikationer som är anpassade för 1970-talets nivåer, och en bonusfolkökning på 100k+/år! Med fem till sju barn för första generationen, och två till tre i nästa.

Med lite allvar: tror någon att SVMp:en inser att fler människor betyder ökad belastning på samtliga system oavsett namnet? Logistik är väl lika rasistiskt som logik numera. Sen finns det olika lösningar på olika situationer men då måste man dels bestämma sig för vilken verklighet man vill skapa, dels välja metod därefter, och vara beredd att betala priset, oavsett vilket. Går efter värdegrunden istället, så går det som när man går efter karta och inte terrängen.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Samtidigt står metalls Ferbe i TV och yrar om allas lika värde,detsamma som att de 5000 i veckan som söker asyl,enligt värdegrunden skall få jobb och bostad betald av skattebetalarna,allt annat ar rasism!

Anonym sa...

Ja, dessa utomeuropeiska invandrare... Är de anpassade för att leva i ett europeiskt land? Tar man en titt på länderna som utomeuropéerna kommer ifrån ser det inte särskilt lovande ut för dem på vare sig på arbetsmarknaden eller för deras boendesituation. För jag antar att vi inte snackar om kineser och japaner, när vi snackar om utomeuropeiska invandrare? Kan möjligtvis somalierna dölja sig bland den där gruppen "utomeuropeiska invandrare"?

Anonym sa...

Och siffrorna som opinionsinstituten levererar talar sitt tydliga språk, som ingen kan missuppfatta. 27,3% för SD och stadigt stigande... //tompas11

Anonym sa...

-Sitaschonen är allvarlig men vi har den under kontroll,sa stasministern.

Anonym sa...

"SD-väljare litar inte på medierna" - som ju dessutom bara blir fler och fler

http://www.svd.se/sd-valjare-litar-inte-pa-medierna

Anonym sa...

Ibland dyker det upp uttalanden som borde få varje svensk att tänka lite extra (SvD, d. 17/9-2015):

"Den polska oppositionen är samtidigt starkt emot och håller upp Sverige som ett varnade exempel.

– Det kan bli som Sverige där det finns 54 områden där sharialagar har blivit obligatoriska, påstod Jaroslaw Kaczynski, tidigare premiärminister och partiledare för Lag och rättvisa (PiS) i parlamentsdebatten, enligt nättidningen EU Observer.

Svenska ambassaden i Warszawa svarade emellertid snabbt via Twitter:

'I Sverige gäller svensk lag'."


Magne

Anonym sa...

Glömde länk: http://www.svd.se/danmark-tar-frivilligt-emot-1-000-asylsokande/om/flyktingkrisen-i-europa.

Magne

Anonym sa...

Demokrati - the new moderat AKB way!

"– Partistyrelsen väljer att avslå de sju motionerna som behandlar decemberöverenskommelsen, konstaterar partisekreteraren Tomas Tobé."


http://www.expressen.se/nyheter/m-politikernas-krav-pa-partiet-skrota-do/

Anonym sa...

Haha "Volontärer lämnar Malmö C
Från och med onsdagskvällen drar nätverket "Allt åt alla Malmö" kraftigt ner sina frivilliginsatser åt flyktingarna som kommer till Malmö central.
– Våra resurser är slut, både vad gäller aktivister och ekonomiskt, säger talespersonen Kalle Jonzon"


http://www.sydsvenskan.se/malmo/volontarer-lamnar-malmo-c/