lördag 9 maj 2015

Miljöpartistisk bakvärk


Miljöpartiet ger upp kampen om Fi-väljarna och siktar i stället på att locka äldre väljare i nästa val. Partiet ska, som det heter, bli mer "moget".

MP, som satsade på att bli tredje största parti, backade i senaste valet. Månne drabbades partiet av hybris efter succévalet till Europaparlamentet i maj. MP profilerade sig som ett grönt Fi med jämställdhetsfrågor och feminism högt på agendan, och hade en ganska dyster framtoning med hotande klimatkatastrofer i sin valreklam. Detta, hävdar partisekreteraren, kommer inte att upprepas i nästa valrörelse.

Nej, då ska MP bli ett mer positivt parti. Detta ska locka äldre och lite mer mogna väljare, är tanken. Jag skulle inte ge MP särskilt goda odds att lyckas.

Dels sitter de i en historiskt svag regering som har svårt att få igenom de politiska förslag som inte bakas in i budgeten. Koalitionsregeringens natur gör att MP tvingats till eftergifter i viktiga profilfrågor som övervakningsfrågorna och försvaret, vilket inte lär bli så lätt att förklara för idealistiska väljare 2018.

Dels har MP förutom finansmarknadsministerposten även politiskt tuffa poster som utbildningsministern och bostadsministern, vilket gör att de kommer att granskas utifrån hur skolan och bostadsbristen har hanterats. Och där finns väldigt lite att hoppas på just nu.

Gustav Fridolins senaste bud är att resultaten i svensk skola ska vändas på sex år. Frågan är således om han ens själv tror att vi kommer hinna se några resultat om drygt tre år när nästa valrörelse drar igång. Efter så många år med sjunkande skolresultat och lärarbrist kommer väljarna bry sig ganska lite om att Fridolin vill ha ytterligare några år på sig.

Mehmet Kaplan har hittills inte lyckats komma med något som helst konkret i bostadspolitiken. Han famlar, vänder på sina berömda stenar och ser ut att vara helt fel person på jobbet. Det är lite besynnerligt att MP, som inte har någon bostadspolitik att tala om och saknar erfarenhet på området, fick just den ministerposten.

Slutligen har partiet vid Fridolins sida den mest impopulära partiledaren av alla i Åsa Romson. Hon höll ett famöst hetstal mot vita medelålders män på fjolårets Almedalen, och mottog hyllningar från vänsterhåll som i dag ter sig minst sagt komiska. Det giftfärgsmålande språkröret drar knappast väljare till MP.

Det sliter att regera, brukar det hävdas. Miljöpartiet kommer varse detta på valnatten 2018, om inte förr. Väljarnas svala intresse för partiet i höstas lär bli en västanfläkt i jämförelse med den bakvärk som väntar MP efter nästa val.

8 kommentarer:

Gumman Gummander sa...

Tack för länken till Dagens Arena! Vansinnigt kul! Så skriver en människa som totalt saknar verklighetsförankring.

Anonym sa...

Ett parti som MP kräver ett land som är fyllt med PISA-barn för att hitta några väljare.
Därför är Fridolins post absolut nödvändig för partiets överlevnad.
Och därför är det logiskt att hans bud på hur lång tid Sverige behöver för att få en skola värd namnet dras ut i oändligheten.
Han har naturligvis inte en tanke på att leverera.Hur skulle det se ut?
Miljön och partiet skulle ju ta skada.

Amnexis sa...

Kaplan har ju under sitt stenvändande kommit på att det behövs byggas fler moskéer i Sverige. Kanske är det i dessa som det är tänkt att de bostadslösa ska bo?

Anonym sa...

Amnexis:

Inte ska de bostadslösa bo i moskéerna. Att offra en moské, där folk ropar i tungor om Allahs storhet, kommer aldrig på tal. Däremot kan de bo i kyrkorna, där Jesus har sin plats. Jesus välkomnar de mindre beställda medan moskéns profeten Muhammed hugger av huvudet på de otrogna som äntrar moskén.

/ Leonidas I

Ådärkomdenja sa...

Mp får nog döpa om sig till 'Journalistpartiet' efter nästa val, då dom åker ur riksdagen. Det är väl den enda s k "yrkesgrupp", som är korkade nog att rösta på detta verklighetsfrämmande stolleparti.

Anonym sa...

Det finns just inga journalister kvar längre i landet nu när dom ersätts med robotar.
Journalistfacket gråter sig till sömns över gamla tider men får trösta sig med att Stefan säger att forskarna säger att de kan bli robotskötare istället.
Och krönikorna i de flesta tidningar kan ju enkelt skötas av en robot.De handlar ändå mest om upprepningar av redan upprepade upprepningar.
Nyheterna köps på bulk från TT och det kan väl en liten robot klara att klistra in på lämplig plats?
Så mitt namnförslag blir Nya RobotPartiet - de gröna!

Ådärkomdenja sa...

Miljöpartiet är redan övermogna, jäsningsprocess mot ruttenhet pågår. Plats: den politiska komposthögen.

Anonym sa...

Journalisterna börjar skaffa sig självinsikt nu när det välbetalda tyckeriet från Söder hotas.

Det går liksom inte att tänka sig att en robot kan göra VÅRT jobb.

http://www.dn.se/kultur-noje/jakten-pa-kronikekoden/