tisdag 19 maj 2015

Stockholmsmodellen: jobb, bostad och stöd till folkmördare


Uppgiften att Stockholms stads rödgrönrosa majoritet har klubbat ett strategidokument i arbetet mot våldsbejakande extremism som får Mona Sahlin att framstå som brutal och tuff har spridits i sociala medier under dagen.

Kritiken gäller utvalda passager av dokumentet som rör att personer som återvänder hem från strider utomlands ska få inkluderande insatser. I detta syfte behövs samarbete mellan försörjningsstödsenheter, stadens Jobbtorg, Arbetsförmedlingen samt bostadsbolagen. Tolkningen blev att terrorister ska få jobb och bostad.

Jag tänkte att det måste vara en feltolkning alternativt urplockade unkna russin ur kakan. Men en närmare titt på dokumentet visar faktiskt att det nog är precis så här den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm resonerar. Den som kommer hem från strider i Syrien är i behov av "hälsoinsatser", ska få stöd av stadens Jobbtorg för att komma i arbete, länkas till Arbetsförmedlingen och tydligen även få något slags genväg till en bostad.

Den sistnämnda frågan kan tyckas särskilt uppseendeväckande. I kategorin "efterperspektiv" ingår personer som vill lämna en våldsbejakande extremistisk gruppering och personer som kommer hem från strider utomlands. Det är i detta sammanhang som boendefrågan nämns. Den anses nämligen vara "en förutsättning som behöver fungera och därför bör även bostadsbolagen ingå i en samverkan under efterperspektivet". Bostadsbolagen ska alltså samverka med övriga aktörer i syfte att hjälpa den grupp IS-soldater som återvänder till Sverige.

Detta resonemang är, trots att det är väldigt kortfattat, onekligen anmärkningsvärt. Det framgår inte på vilket sätt (de allmännyttiga) bostadsbolagen ska bidra. Tänker sig Stockholms politiska majoritet ett slags förturssystem? Ska en viss andel lägenheter öronmärkas till jihadister? Det kan knappast finnas något som helst väljarstöd för något dylikt.

Oppositionen har kritiserat förslagen och hävdat att misstänkta folkmördare inte ska ges jobb och bostad när de återvänder utan ställas inför rätta. Ett uppenbart obekvämt socialborgarråd, Ewa Larsson (MP), kallar strategin för "Stockholmsmodellen" och svarar SVT att det är en polisiär uppgift att beivra brott. Stockholms stad ska arbeta med sociala och förebyggande insatser.

Det är förvisso sant, men det är sammanblandningen av de två grupperna "personer som vill lämna våldsbejakande grupper" och "personer som kommer hem från strider utomlands" som upprör mig. Den ena gruppen har jag inga invändningar mot att socialtjänsten arbetar med. Varje person som förmås hoppa av jihadistvänliga organisationer är en vinst för den enskilde, dess familj och hela samhället.

Men att öppna famnen för den som valt att åka till Syrien för att slåss för en av historiens grymmaste terrorgrupper, är fullständigt oacceptabelt. Detta sänder signalen att Sverige och Stockholm i praktiken är ett retreat för terrorister, precis som SVT:s Uppdrag granskning kunde visa i februari.

Är det verkligen så här vi vill ha det?

Tidigare bloggat:
Skär halsen av en kristen - få ett jobb!
Det naiva Sverige

Läs även:
Fnordspotting, Maria Ludvigsson (SvD)

10 kommentarer:

Amnexis sa...

Om man vill ha förtur och gräddfil till alla dessa saker, räcker det med att döda kurder i Sverige eller måste man åka utomlands?

Anonym sa...

Hans, notera även detta:

https://www.advokatsamfundet.se/Advokaten/Tidningsnummer/2014/Nr-7-2014-Argang-80/Snaran-dras-at-om-krigsforbrytarna/

"Om en person som misstänks ha begått folkmord, krigsförbrytelser eller brott mot mänskligheten befinner sig i Sverige ansvarar kommissionen för att ärendet utreds. Utredningarna bedrivs i samarbete med Internationella åklagarkammaren i Stockholm, där en särskild grupp åklagare är utsedda att hantera folkmord och folkrättsbrott. "

Stadshustänkarna utelämnat just denna skyldighet att agera mot misstänkt brottslighet i sitt strategidokument.

Christer sa...

I många länder renderar hjälp till terrorister tvåsiffriga fängelseår. Antar att batikhäxorna på socialförvaltningen kommer att häktas vid inpassage till USA.

Anonym sa...

Alltså det här är när vi ogillar en företeelse...
Tänk en stund på hur det är när vi gillar den!

Trash sa...

Jag har funderat på vad Breivik ska göra när han släpps (senast) 2032, men nu vet jag. Han ska tas om hand i Stockholmsmodellen.

Anonym sa...

Innefattar "personer som kommer hem från strider utomlands" svenska soldater som varit på utlandsmission? I sådana fall är det ju ett fall framåt för omhändertagandet av de som har tjänstgjort i svensk uniform i konfliktområden där det finns ett politiskt mandat att vara.

Hans Li Engnell sa...

Det måste komma någon sorts pudel snart. Det bara måste. Vi kan inte ha det så här.

Annars: Extra val i Stockholm, tack!

Anonym sa...

Så här blir det när de snällaste av cykloper tagit över.
Något att tänka på när det är dags att rösta?

Anonym sa...

Som jag förstår det representerar politikerna det svenska folket och då måste det ju vara exakt så här Svenne Banan vill ha det?
Vi bygger nya gräddhyllor till mördare som döps om till hemvändare.
Allt det medans det svenska samhället och den svenska modellen rasar ihop.
Bortsett de onämnbara är ju de riktiga politikerna helt överens med sitt folk om att detta är den enda sanna vägen?

Anonym sa...

Hjärnblödning!