måndag 4 maj 2015

Vattenhålet Berlin

På hemväg igen efter några dagars visit i Berlin med överdosering av öl, tysk korv och stora cappuchinos.

Varje gång jag besöker Berlin inser jag vad som saknas i Stockholm. Och vad jag gärna skulle vilja vara utan. Det som saknas är bland annat alla små hål i väggen-matställen som serverar bra mat för långt under hundralappen och små spätkaufen som säljer det där allra nödvändigaste (inklusive vin, sprit och öl).

Det jag gärna skulle slippa i Stockholm är snobbigheten och den skeva självbilden, tron att staden är "Nordens New York" och en prisbild på boende som är helt åt helvete.

Jag räknade för övrigt till noll romska tiggare under denna vistelse. Berlin har såvitt mig bekant inget tiggeriförbud, däremot kan jag tänka mig att den som slår upp läger i parker och på ödetomter (som det faktiskt finns en del av i staden), blir bortkörda. Och då är det förstås ingen mening att åka hit och tigga.

Att Tyskland är som Sverige fast för vuxna blir mer sant för varje besök. Och ja, det är klart att man borde bo här. Egentligen.

En halv meter korv. Storleken har betydelse.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag såg heller inga tiggare vid mitt besök i Berlin i höstas. De var inte i Prag, Budapest, Salzburg eller Munchen.
Vi var i Palma de Mallorca i förra veckan. Dess innerstad är tre gånger större än Stockholms med massor av butiker och restauranger, Jag såg sex tiggare som satt utanför kyrkor.Inga tiggare utanför butikerna.
Jag tror att Stockholms och Sveriges renommé eom turistland är i snabbt sjunkande. Min shopping gör jag i utlandet eler på nätet.
Civilingenjör Bo Adolfsson

Ådärkomdenja sa...

Jag bor/vistas i asiatiska länder, Filippinerna, HongKong/Kina, och Turkiet, ibland nåt besök i Thailand. I dessa länder finns tiggare, men det handlar om inhemska fattiglappar, befolkningspillror på samhällets botten. I samhällen med noll socialbidrag. I Turkiet kan man identifiera en spillra ziggisar, men dom hålls undan av lokalpolisen, om dom stör allmänheten och gatufriden (via att sitta på 'fel' plats) blir det en knackning med batong på axeln och dom masar sig iväg direkt. Dom ses aldrig utanför köpcentra, mest kring temporära marknadsplatser.

Betr Berlin delar jag superlativerna, en av mina favvo-städer genom tiden. Kurrywurst-tallrik, stark senap, och STOR stark är ett måste. Även de "hål-i-väggen"-serveringarna, där man bl a ser tjänstemän i kostym på hemväg från jobbet, stanna till på gatan, ta en liten sup eller två, med nåt enkelt tilltugg, sen fortsätta vidare med tjänsteportföljen under armen. Kultur!

Amnexis sa...

Sverige har ju som bekant installerat kraftiga sugpumpar för att suga åt oss Europas kringflackande romer, asfaltsläggare, religiösa extremister och andra kriminella avarter.

Stäng av sugpumparna!

Anonym sa...

Det förhåller sig naturligtvis så att allas rätt till Sverige inte är något som kan översättas till utrikiska!

Anonym sa...

Var också i Berlin i höstas och kunde förvånat notera att det inte fanns några tiggare.

Petter sa...

När jag var i Berlin i somras så hade "EU-migranter" totalt tagit över hippielägret på Cuvry-Brache i Kreuzberg. Så visst finns de.

Alf sa...

Även vi, min fru och jag, konstaterade i förra veckan att Berlin var tiggarfritt!