tisdag 5 maj 2015

När släpps SD in i värmen?


Att behandla Sverigedemokraterna som luft var länge ett sätt som företräddes framför allt av vänstern. Vänsterpartiet sade sig vara stolt över att våga vägra debatten med partiet. Tesen var att om SD inte fick uppmärksamhet, skulle de heller inte växa i popularitet.

Försöken att tiga ihjäl SD misslyckades. Då vidtog nästa strategi: ta debatten. Problemet här var att medan SD:s företrädare var lugna, lät motståndarna alltför ofta känslorna ta överhanden. Såväl Erik Ullenhag som Maud Olofsson blev tilltufsade i debatter med SD. Och partiet fortsatte växa. Hela det politiska etablissemanget lyckades på något outgrundligt vis missa symptomen till SD:s tillväxt två val i rad.

Svaret på den sverigedemokratiska framgången i senaste valet blev i stället en panikuppgörelse, den så kallade Decemberöverenskommelsen. Den signalerar en fortsatt vägran att inse att det politiska landskapet har förändrats och förmodligen inte kommer bli vad det en gång var. Oförmågan att se detta resulterade i en uppgörelse som gör de borgerligas egna väljare fly förbannade.

Det mullrar nämligen i de borgerliga leden. DÖ blir alltmer impopulär, och det finns nu en öppen opposition mot den inom Moderaterna. Denna uppstudsighet är ovanlig i den annars så lydiga och välkammade partipolitiken. Risken för alliansledarna är att den sprids. Inte bara borgerliga kärnväljare är förbannade, näringslivet rasar också. Sju av tio näringslivstoppar vill skrota DÖ.

Som grädde på moset rämnar väljarstödet för att isolera SD i riksdagen. Bland de borgerliga väljarna vill 6 av 10 KD-väljare, 5 av 10 C-väljare och 5,5 av 10 M-väljare samarbeta med SD i frågor där partierna har liknande uppfattningar. Endast folkpartister är klart mer negativa.

Vi börjar således närma oss något slags kritiskt läge när politikerna måste börja lyssna, när oppositionen måste börja agera som en opposition och när SD måste bli en del av ett förhandlings- och sedan regeringsunderlag.

Ty om SD fortsätter att växa, vilket finns skäl att anta att de kommer göra eftersom de frågor som lockar väljare till partiet misskötts så fruktansvärt, har en blivande moderat statsminister bara två alternativ: bygg en regering med stöd av SD eller bilda en blocköverskridande regering med MP och passivt stöd av S. En sådan vänstergir är inte trolig. Å andra sidan blir det svårt att få in FP i en SD-stödd regering.

En alliansregering med stöd av SD är ett mardrömsscenario för de rödgröna. De kommer att skrika sig hesa över vilket svek Alliansen gjort sig skyldig till. Men politiska partier har först och främst ett ansvar gentemot sina egna väljare.

Inte ens en robotlik Anna Kinberg Batra kan rimligen ignorera sina väljare hur länge som helst. Först ut att dö, måste vara DÖ.

13 kommentarer:

Amnexis sa...

7-partiet har inte "missat" varför SD gått fram. De ser, men de har uppenbarligen order från högre ort att genomföra massinvandrings-experimentet oavsett. Det börjar bli ganska uppenbart nu, att det inte är ett misstag att vi hamnat där vi är..

Googla Rickard Nikolaus Coudenhove-Kalergi, Pan-europeiska unionens (senare EU) ideologiske fader.

Ådärkomdenja sa...

En randkommentar.Om "liberala" folkpartiet - tydligen mest SD-kritiska i nuläget - lämnas utanför ev kommande regeringskonstellationer, så är detta en lättnad att emotse. Förhoppningsvis ges dom inte ens chansen, under 4%-spärren 2018 att hoppas på. Det kroniskt opålitligaste partiet av alla... "lita aldrig på en folkpartist". Korköppnaren till den massiva, okontrollerade invandringen, var som bekant den iskallt agerande Sverigefienden Bengt Westerberg. Må (fp) för alltid vara utanför maktcentra, illa nog med deras EU-fruntimmer 'Ceciliorna'. Som envist fortsätter driver sin bisarra gränsupplösningsargumentation.

Anonym sa...

Bra bloggat Hans!

Folkpartiet behövs inte. Inte KD heller. De åker förmodligen ut inom en till två mandatperioder. SD har goda chanser att bli största parti i valet 2018. I det läget kommer den verkliga paniken bland sjuklöverns politiker, men då är det för sent.

Om Moderaterna mot förmodan släpper relativism, identitetspolitik och kulturmarxism, så skulle M + SD kunna vara ett alternativ 2018. Under förutsättning att M är beredda att åtminstone halvera invandringen.

Anonym sa...

Eller: "När åker de på bilden ut i kylan?"

Har inte feminismen kulminerat i Sverige redan? Ånglokens tid är förbi. Nyare vassare saker kommer.

Anonym sa...

Reinfeldts vålnad regerar fortfarande moderaterna.Man kommer hellre dö än att överge DÖ.
Därför kommer det sitta några nyliberala nymoderater i Ståckhålm och grina över fornstora dagar när resten av partiet blivit gammelmoderater.
Det är det garanterade resultatet av de senaste årens triangulerade doktrin.

Anonym sa...

GT/Expressens rubriker i dag:
Min kommun Mölndal betlar en fastighetshaj 46 500 kr7mån för att härbärgera "ensmkommande flyktingbarn". Jag trodde att det var en nolla för mycket men den sitter tydligen på en tjänstemannastol i Mölndals kommun.
I fastighetshajens bolag är Christina Rogestam (c) ordförande.
Hon har nu tjänat 10 mnkr där.
Hon är tidigare GD för Invandrarverket.
Fastighetshajen Erik Selins framlidna mor var tidigare riksdagsledamot för centern.
Så går trådarna samman hos de som propagerar för fri invandring.
Sverige och svenskarna sugs ut!
Civilingenjör Bo Adolfsson

Analytikern sa...

Kommentar till Amnexis...
Visst är invandringen ett set-up.
Löfven var hos Bilderberg innan valet, fick instruktioner.
Intressant att sossarna för en politik som skapar ett trasproletariat och säljer sossarnas stuk med höga skatter och jämlikhet.
Vänstern funkar som s.k. nyttiga idioter.

Anonym sa...

Det vi ser framför oss i nuet är den sk normaliseringen.
Dvs allt som sopats under mattan eller gömts i mörka hörn dyker upp i ljuset.
Vi får se hur länge indoktrinerade väljare köpaer farsen!

Anonym sa...

SDs bakgrund må vara, jag är en av dem som tror folk kan ändra sig, växa upp, mer eller mindre.

Saken är att åtminstone jag tycker SD har en bättre verklighetsbeskrivning av svåra problem ("utmaningar"), och lösningar, än vad övriga sju har. Från 2010 och en bit framåt ansåg jag SD vara ett för omoget parti, för många okända osv, för att rösta på.

Ändrade mig rätt fort då de så kallade mogna partierna drog upp sina floskelgeneratorer på högvarv, kryddat med en hel massa mobbning och "vägra ta debatten".

Sådana kan jag omöjligt rösta på då de allihopa är skyldiga till dagens icke-försvar, skolans nedgång, gräsligt stora migration och ännu värre integration, arbetslösheten och bostadsbristen.

Och allt de kläcker ur sig är floskler som inte förbättrar ett piss och ett fåtal vettigheter som sällan blir av.

Anonym sa...

När lämnar borgerligheten och möjligtvis Socialdemokraterna (MP och V är körda. Dit hör de verklighetsfrånvända) det rosa molnet som de svävar på och börjar befinna sig i samhället, dvs. verkligheten? Blir det när DÖ spricker. Vaknar de inte upp alls? Får vi ett samarbete mellan Alliansen och sossarna? Jag vet inte. Det kan bli vilket som inom kommande år. Klart är iaf. att efter valet 2018 måste Alliansen och Socialdemokraterna samarbeta eller måste någon söka stöd hos SD. Enligt mig ska SD stoppa all invandring som inte gynnar Sverige, de ska därmed inte köra någon "halvera nuvarande nivå så samarbetar vi". Det är absolut uteslutet.

/ Magne

Anonym sa...

Egentligen behöver SD inte gör någonting mer än att luta sig tillbaka bekvämt och tacka DÖ för alla nya väljare.
Så kan det gå när PR-strategerna bakom politrukerna misslyckas i planeringen.

Anonym sa...

En ytterligare punkt. Inte behöver borgerligheten lyssna på svenskar som nu vill minska invandringen. Det är ju därför de vill föra in ytterligare en miljon eller två valboskap inom två eller tre mandatperioder.

Ungefär så här kan det se ut i de flesta valdistrikt kommande val:

Herrgården i Rosengård: http://www.val.se/val/val2014/slutresultat/R/valdistrikt/12/80/0809/index.html, där 78,67 % röstade på Socialdemokraterna och 11,64 % på Vänstern. SD röstade 1,09 % på.

Almgården som ligger precis intill Rosengård: http://www.val.se/val/val2014/slutresultat/R/valdistrikt/12/80/0912/index.html, där 41,39 % röstade på Socialdemokraterna och 4,32 på Vänstern. SD röstade 35,57 % på.

Röstboskapen som sossarna och vänstern nu får in är värdefulla. Jag undrar om en borgerlighet eller en invandringskritisk röst i framtiden kan göra sig hörd i Sverige.

/ Leonidas I

Anonym sa...

Äntligen får våra ledare sitta vid köttgrytorna och slafsa i sig tillsammans med det övriga packet.