fredag 8 maj 2015

Moderat integrationspanik


Moderaterna har hållit presskonferens om integrations- och migrationspolitiken. För den som råkade somna till Anna Kinberg Batras sövande röst kommer här en snabb återblick.

Moderaterna medger att många nyanlända endast har förgymnasial utbildning. Det är i alla fall ett erkännande av verkligheten, och därmed något positivt (Stefan Löfven fortsätter som bekant att mörka detta genom att fokusera på att hjälpa högskoleutbildade att validera sina utbildningar, och Arbetsförmedlingen fifflar om etableringen av nyanlända i syfte att skapa något slags parallell verklighetsbeskrivning).

Moderaterna önskar treåriga tillfälliga uppehållstillstånd (TUT) i normalfallet, ett avsteg från Reinfeldtlinjen med permanenta uppehållstillstånd (PUT). Arbetstillstånd efter tre år ska kunna ge PUT, fortsatt skyddsskäl fortsatt TUT.

Ett annat förslag är "Mer insatser för att arbeta med återvändande", något som nämndes väldigt kort av Elisabeth Svantesson. Det handlar om att den som fått avslag på sina asylansökan ska utvisas. En självklarhet, kan tyckas, men Moderaterna vill i alla fall satsa på detta. På något sätt. Hur fick vi inte veta av den muntliga dragningen, men vi kan anta att partiet plötsligt tycker att svensk lag ska efterlevas.

TUT kritiseras av Muf (som anser att "gränsen är nådd"), Centerpartiet samt partierna på vänsterkanten. Det argument som anförs mot TUT i stället för PUT är att det "försvårar integrationen". Sällan får vi emellertid några konkreta bevis för detta.

Att Sverige, med den utforskade världens mest generösa asylpolitik, samtidigt är sämst i hela OECD på integration av utlandsfödda är svårt att förklara med att PUT skulle vara bra för flyktingars integration i samhället. Det finns helt enkelt inget stöd för ett sådant påstående.

Överlag får jag en känsla av att allt som Moderaterna nu presenterar på integrationsområdet är halvhjärtat och framtvingat. Det känns inte ärligt eller äkta. Ett skäl till det är att Anna Kinberg Batra och hennes partikollegor hela tiden är noggranna med att markera för rätten till asyl - som om den skulle inskränkas av att en flykting ges TUT i stället för omedelbart PUT.

De tycks vara väldigt rädda för att sända fel signaler, att utmålas som att de ger efter för en opinion som är alltmer skeptisk till nivåerna på asylinvandringen. Ty nivåer eller gränser för kapaciteten i mottagandet vill Moderaterna än så länge inte prata om.

Det ska onekligen bli intressant att se Centerpartiet, som står nära Miljöpartiet i migrationsfrågan, enas med Moderaterna och det eventuellt återuppståndna Kristdemokraterna om migrations- och integrationspolitiken framöver. De vill ju bilda regering ihop. Förbered popcorn.

8 kommentarer:

Analytikern sa...

Det kommer bli lite mer fart på AKB&Co när SD går om i väljaropinionen.
Tills dess förnekelse.

Amnexis sa...

Vad som På Riktigt försvårar integrationen är att hat-predikande moskéer får ekonomiska bidrag från staten. Så de bl.a. kan hyra in antisemitiska talare som stödjer IS till sina moskéer och till exempelvis Muslimska Familjedagarna. De sistnämnda annonserade med "hemlig gäst" på affischerna i år...

Samt att imamerna verkar ofta predika om att hålla avstånd till oss "kuffars" (otrogna), muslimer ska inte umgås med dekadenta svenskar. Svenskars bidrag ser de som en form av Jizya. Sånt är vad som lärs ut i moskén bland mycket annat oroväckande.

Anonym sa...

Så nu ligger ledningen på kollisionskurs med de unga moderaterna.
Och med de gamla moderaterna.
Och med de nya moderaterna.
Och med de moderata moderaterna.

Är det säkert att det ens finns några moderater snart?

Anonym sa...

Vad hände med imam Reinfeldts massinvandringspolitik? Trodde Moderaterna fick order direkt från Reinfeldt på moskén på Södermalm. Eller är han på jobb i New York och har fullt upp?

/ Leonidas I

Anonym sa...

Vi får väl se vad som knäcker Kinberg Batra och Reinfeldtismen.
Om det blir DÖ-upproret eller ReinfeldtJugend som slår in sista spiken i kistan?
Men vem som helst kan se att de som drar nytta av den nuvarande strategin är SD.
Måste vara rätt unikt att ett parti motarbetar sig själv i den här omfattningen?

Anonym sa...

Helt underbart att se hur Reinfeldt/MP-doktrinen börjar gå i stycken.

Fortfarande tassas det och man verkar inte riktigt, riktigt övertygade om att man kommit undan Reinfeldts dominans. Vågar vi verkligen, kan vi verkligen avvika från sociopatens utstakade väg? Tänk om han kommer tillbaka? Törnblom tror fortfarande på en återuppståndelse av mannen från Täby och törs inte. Skåningarna börjar så smått vakna ur den onda drömmen och Finn Bengtsson tar plats.

"Hör upp kamrater, han finns inte längre, vi är fria! Vi får tänka alldeles själva, han kan inte skada oss längre. Kejsaren är död!"

Kommer förnuftet att få en ny chans hos moderaterna?

Riga sa...

lir det någon skillnad med PUT och TUT. Vad jag förstod skulle inte bara arbete utan även studier och arbetsmarknadspolitiska åtgärder räcka för att få PUT efter tre år. Möjligheterna att komma runt det och få PUT torde vara oändliga.

Anonym sa...

Fredrik Renfält styr troligen både miljöpartiet och cossarna via illuminati