måndag 11 maj 2015

Du är inte min vice statsminister


Åsa Romson gjorde inte bara misstaget i gårdagens partiledardebatt att kalla romer för "zigenare" (något många romer visserligen själva gör, men det spelar tydligen ingen roll), hon talade också "från hjärtat". Och då gick det alldeles på tok.

Detta hjärta tyckte tydligen att drunknande asylanter i Medelhavet är detsamma som historiens värsta förintelseläger. Romsons jämförelse mellan Medelhavet och Auschwitz har fått många att reagera. Men ingen av partiledarna tog tillfället i akt att undra vad i hela friden Romson nyss hade sagt. Annie Lööf sa efteråt att hon reagerade starkt, men hon sa inget i debatten.

Visst kan man "tala från hjärtat" ibland. Och visst kan det bli fel. Det är mänskligt. Men Åsa Romson måste ändå ha menat något med sitt osmakliga sätt att relativisera Förintelsen. Ordet "Auschwitz" kommer inte bara från ingenstans. Det ligger inte på lut att användas då och då i politiska debatter. Romson måste ha velat få något sagt när hon formulerade meningen inför TV-kamerorna.

Frågan är vad. Var ligger det relevanta i liknelsen? Menar hon att de som drunknar på vägen till Europa är att likna vid de människor som fördes till koncentrations- och förintelseläger, stämplades som boskap, fråntogs sitt mänskliga värde bara för att de var judar, romer, homosexuella osv?

Eller menar hon kanske att de italienska patrullbåtar som åker ut för att rädda migranternas liv är att likna vid de ståceller som användes för att plåga människor till döds i det ökända Block 11 i Birkenau?

Eller är det kanske rätten att få sin asylansökan prövad i EU som Romson menar liknar det systematiska massmordet på 1,1 miljoner människor?

Förklara gärna. För jag förstår faktiskt inte. Efter debatten försvarade Romson sitt uttalande, som hon kallade "ett kraftuttryck". Men jag misstänker att det ligger mer bakom hennes ansvarslösa uttalande än så. Jag tror, tyvärr, att hennes sätt att förminska Förintelsen på detta sätt säger en hel del om hennes och hennes partis värderingar. Detta gör mig både beklämd och uppriktigt förbannad.

Åsa Romson är vice statsminister och därmed en av Sveriges främsta företrädare i världen. Från en sådan borde man kunna förvänta sig bättre än så här. Man borde kunna förvänta sig lite förbaskad anständighet och god ton.

Du, Åsa Romson, är inte min vice statsminister.

Läs även:
Fnordspotting, Anybody's Place, Johan Westerholm

13 kommentarer:

Trollan sa...

Vad jag förstått så stod också liknelsen i hennes papper så det verkar inte vara stundens ingivelse heller.
Rekommenderad läsning denna http://detgodasamhallet.com/2015/05/11/rida-romson/

Trash sa...

Fast hon sa inte Auschwitz, lyssnar man lite noga hör man tydligt att hon säger Ausvitch. Sje-ljudet sist.

Hans Li Engnell sa...

Ja, hon kan inte ens uttala namnet korrekt.

http://motpol.blogspot.se/2015/05/osmaklig-romson-och-pigg-forssmed-i.html

Anonym sa...

Alla kan se att det svänger i dagens Sverige.Majoriteten av Alliansen närmar sig SD:s ståndpunkter sakta, sakta, sakta.
Om inte särskilt lång tid har man alltid haft de här ideerna.Man har förespråkat måttlighet och krona för krona och ordning och reda länge.
Länge.
Långt innan SD fanns t.o.m.
Det har man varit tydliga med.
Alltid.
Nu när en god och självgod Åsa Romson torskar i åsiktskorridorens nät när hon yttrar det allra mest förbjudna syns priset för att måla in sig i ett hörn.
Romson pudlar,och pudlar igen.
Men allt blir så vasst och kantigt när man fastnat i ett hörn.

Anonym sa...

Det är helt underbart att se en så alltigenom god person klappa igenom till den milda grad.

Att lyckas med Auschwitz-liknelsen och att nästan samtidigt säga ZIGENARE(!) borde ha fått svensk journalistkår (som är "vänster" till större delen) att ta fram största tänkbara skämskudde, vagga fram och tillbaka mumlandes "hon är inte en idiot, hon är inte en idiot, hon är god, hon är god".

Flatskratt direkt från epatraktorn!

Anonym sa...

Japp. Jag tror det var ett av de vanliga briljanta uttalandena från en fundamentalistisk antirasist. Associera allt man inte vill prata fakta om, med nazismen.

Nu tog hon dock i så hon sprack!

Hon har varit vice statsminister åtskilliga månader nu, men oj vad det först nu verkar ha gått upp för många att hon ÄR vice statsminister och är DEN som tar över om Löfven blir sjuk eller skadad.

Anonym sa...

@Anonym,


och därför går Löfven säker, finns säkert någon tanke bakom upplägget...

Jag menar några meriter har hon ju inte.

Anonym sa...

Den ena kör Godwin's Law rätt in i kaklet och the shit hits the fan.
Den andra mumlar som om han dränkt sig i tung psykofarmaka av det mindre lagliga slaget och talar något slags norrländskt tungomål.

Det är de vänstervindar Alliansen i sin vishet har släppt fram att "regera" Sverige tills 2022.
Det är ju tvunget att det blir så.Man är ju sysselsatt med utvecklingsarbete (som det heter) och VET INTE vad man tycker.

Anonym sa...

@Mnils

Har roat mig med att läsa Twitter för en gångs skull och det är inte nådigt därute.

Förstod inte riktigt Alice T's något i stil med att tydligare har det aldrig varit med skillnaden mellan bildning och utbildning.

Sedan läser jag att Romson ska ha doktorerat i miljörätt och är den högst utbildade i hela regeringen (har ej kollat påståendet)

Plötsligt blev Alice T fullständigt klar: Utbildning är verkligen inte allt ....

Mona sa...

Ja hjälpe kungen och fosterlandet. Snart regerar vi på vår budget sa Löfven och hånlog.Hur ska detta sluta och hur vissen han än är så måtte han hålla sig på fötterna. Åsa som statsminister är bara inte klokt.

Anonym sa...

I sina ursäkter framhåller Romson ivrigt att Hitlers folkmord naturligtvis inte går att jämföra med något annat. Bullshit. Det går SJÄLVFALLET att jämföra judeutrotningen med ANDRA FOLKMORD, sådana har vi inte direkt brist på i mänsklighetens historia. Vad som brukar kallas Förintelsen är på intet sätt unikt i det sammanhanget, inte ens att frakta människor i boskapstågvagnar; det gjorde NKVD i Sovjetunionen innan nazisterna hade en enda riksdagsplats i Tyskland. Jämförelsen Romson gjorde var osmaklig, det har hon dock inte bett om ursäkt för. Ist försöker hon göra bot genom att offra på sionismens altare och gör sig därigenom än mer motbjudande.

//Mogura

Christoffer sa...

Miljöpartiet valde fel. Mikaela Valtersson var den bättre kandidaten. Synd.

Anonym sa...

Den där tomma glasartade blicken... samma som man ofta ser i isolerade religiösa eller extrema sekter.

Dessvärre verkar hon inte ha några större betänkligheter med att ljuga och slira på sanningen. För ett år sen ville hon förbjuda anonyma bloggar. Praktfiasko, mp fick städa upp/ tysta ner. Blir mer och mer tveksam till om hon gillar demokrati öht, de är nog mest bara krångligt och till besvär i hennes ögon.

https://josefinutas.wordpress.com/2014/04/05/darfor-ar-jag-miljopartist/comment-page-1/#comment-73