fredag 15 maj 2015

Regeringen förbereder kvoteringslag


Feminismen har i Sverige utvecklats till en auktoritär ideologi som bygger på att människor underkastar sig ett visst sätt att leva, prata och bete sig. Ett sätt som givetvis staten har bestämt "i god demokratisk ordning".

Kvotering är ett sådant uttryck. Det har blivit feminismens mest populära åtgärd mot upplevd ojämställdhet. I åratal har vänsterpartister, Fi-aktivisiter och enskilda socialdemokrater vid sidan om kraven på kvoterad föräldraförsäkring propagerat för att det måste tas krafttag mot den ojämna könsfördelningen i börsbolagens styrelser.

Jag tror mig ha ganska gott fog för att hävda att detta inte är en stor fråga för gemene man och kvinna. Den lågbetalda undersköterskan på äldreboendet kunde nog knappast bry sig mindre om huruvida det sitter 30, 45 eller 50,1 procent kvinnor i styrelsen hos börsnoterade bolag. Vad har det med hennes livssituation att göra? Hur blir hennes liv bättre av att politiker fokuserar på en så perifer symbolfråga?

Nu förbereder regeringen en lag om könskvotering i bolagsstyrelser. Efter norsk modell önskar regeringen hota med att upplösa bolag som inte följer könsreglerna. Detta är ett flagrant brott mot allt vad fritt företagande och äganderätt heter. Justitieminister Morgan Johansson var efter kritik snabb med att ta avstånd från denna del av sitt eget förslag, så det återstår att se hur sanktionerna kommer att se ut.

Lagförslaget lär i vilket fall ha små chanser att godkännas i riksdagen. Folkpartiet kan, sin paroll "feminism utan socialism" till trots, säkert tänka sig att stödja en kvoteringslag. Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna kommer däremot rösta nej.

Återstår Moderaterna, som traditionellt varit ett parti som sagt bestämt nej till kvotering men där man i dagsläget inte kan vara riktigt säker på någonting. Jag tror dock inte att M har ändrat sig i denna fråga (en kommentar från Moderatkvinnorna stärker mig i denna uppfattning). Framför allt vill Anna Kinberg Batra nog gärna leka oppositionsledare genom att fälla ett lagförslag från regeringen.

I en förvirrande tid när kampen mot sexism handlar om att räkna kön och striden mot rasism om att definiera människor utifrån hudfärg och ursprung, förvånar det inte att en regering som kallar sig feministisk förbereder en kvoteringslag.

Även om Alliansen i stort har köpt det radikalfeministiska tankegodset verkade den åtminstone något återhållande på de allra värsta dumheterna. Med en vänsterregering är denna spärr borta. Nu tillåts intersektionalitetsperspektiv, misandri, identitetspolitik och maktanalyser få fritt spelrum.

Kvoteringslagen är sannolikt bara den första av många knäppa lagförslag för de kommande åren. Vi får tacka högre makter att denna regering bara samlade 38 procent av väljarstödet.

Läs även:
Genusdebatten, Toklandet

8 kommentarer:

Ådärkomdenja sa...

(s) är ett förbrukat, onödigt parti, fast i dogmer från sent sextiotal. Snart dyker väl ett avdammat löntagarfondsförslag upp igen...

Anonym sa...

Detta är inte bara ett auktoritärt förslag. Det är ett totalitärt förslag sprunget ur en totalitär ideologi, kommunismen.
När en annan totalitär ideologi, islamismen försökte ta över alla människor i Egypten efter valet av Mursi blev det folkresning och han störtades efter bara ett år vid makten.
När reser sig folket i Sverige?
Förslaget strider mot FN:s mänskliga rättigheter som stadgar rätt till ägande.
Det är illavarslande när en gammal kommunist (KPLM:r) Ulf Bjereld nu skall ta plats i sossarnas VU!
När jag läste på Chalmers för skaffa mig verklig kunskap för att bygga samhället sprang han och andra vänstertöntar omkring och gapade om revolution. De stödde kommunistregimerna Sovjet och Kina och senare även folkmördarna i Kampuchea. Nu uttalar de sitt stöd för islam.
Bevare Sverige för övervintrade kommunister!

Civilingenjör Bo Adolfsson

Amnexis sa...

Saxar lite ur en års-gammal kommentar från signaturen Magnus här på bloggen, men som passar utmärkt även här:

Om man tror att det blir mer feminism eller bättre/trevligare beslut för att Annika Falkengren eller Anitra Steen sitter i styrelsen så begriper man varken hur makt fungerar eller hur börsproffs gör sina bedömningar. Det här är en fråga för knytblus-/chick-lit-lobbyn och den ser bra ut som symbolfråga för en mediefeminism som i de flesta avseenden är solitt till höger och värnar om ”den lilla världen”. Så fort man lämnar det gänget betyder den ingenting.

Anonym sa...

Moderaterna och Alliansen kommer naturligvis ta avstånd och skälla som Chihuahuaor.
Men när det kniper så var det nog inte så dumt tänkt ändå?
Vi borgerliga är ju också feminister!
Liberala feminister!
Då är nog inte kvotering så dumt ändå egentligen.
Och det där med äganderätt måste ju vara underordnat både DÖ och feminismen!?

Anonym sa...

Om det inte vore för att Alliansen tillåter det här och bitvis stödjer det så vore det faktiskt humor.
Så mycket direkt hjärndött som ramlat ur den här regeringen är det länge sen, om nånsin, någon sett.
Men humorn fastnar i halsen när man inser att Alliansen köper det här i tron att de vinner nästa val.
Då har tiden sprungit ifrån dom eftersom fler än jag slutat skratta.

elina sa...

Jag är helt för kvotering den dagen när män föder vartannat barn
och om man trots detta inte har nått i alla fall 40/60 jämlikhet på vårdyrken, daghem, sopgubbarna, bilmeck och andra mer vanliga arbeten som vi möter i vardagslivet.
Men till dess skall lämplighet avgöra vem får jobbet.

Anonym sa...

Det är skrämmande att det faller sig helt naturligt för en JUSTITIEMINISTER att föreslå något sådant.

Vore det Romson - som definitivt inte har alla flingorna i paketet - som yttrade dumheterna så vore förvåningen obefintlig, hon har dock aldrig varit i närheten av en "riktig" ministerpost (tack Löfven) och inom hennes ansvarsområden kan man faktiskt säga precis vad som helst, ingen bryr sig.

Men en justitieminister?! Riktigt, riktigt sjukt.

Anonym sa...

Tror Löfven tar sjumilakliv mot målet om lägst arbetslöshet inom EU i takt med att han lägger ned svenska företag.
Vi håller på att skapa ett Auschwitz där i riksdagen!