lördag 25 april 2015

Nu ska KD täcka flanken - eller?


I går tackades Göran Hägglund av efter 24 år i riksdagen. I dag valdes Ebba Busch Thor som ny KD-ledare. Hon placerade utan att tveka partiet till höger i svensk politik. Detta utmålades i Rapport-inslaget som kontroversiellt och riskabelt.

Men Kristdemokraterna har aldrig varit något vänsterparti. Nu när övriga tre allianspartier trängs i mitten är den enda rimliga vägen till framgång att söka locka liberalkonservativa borgerliga väljare till KD. Då ska man inte kalla sig mittenparti. Då ska man inte fega ur i tuffa konfliktfrågor. KD måste bli mer än bara ett parti som propagerar för större valfrihet i föräldraförsäkringen. Denna fråga har partiet drivit i flera valrörelser utan att lyfta.

Ebba Busch Thor har en grandios uppgift framför sig. Göran Hägglund var en hygglig person som gillades av betydligt fler än som var beredda att rösta på honom. Han drev KD mot mitten och ledde det mot flera förlustval i rad. Först på sin partiledartids sista skälvande månader vågade Hägglund påbörja en omprövning av partiets migrationspolitik.

KD måste bli modigare. Det finns inte så mycket mer att förlora i detta läge. Busch Thor måste därför våga göra vissa i de egna leden upprörda. Våga få skit från hånfulla Aftonbladet-krönikörer. Våga Twitterdrev och hånfulla ledarstick i vänsterpressen. Ty det är priset hon måste betala för att göra KD relevant igen genom att ta i frågor som rör allt från feminism, invandring, försvaret och rättspolitiken.

Det är inte säkert att det räcker nu när gamla moderatväljare börjat hitta ett nytt hem i SD. Men att fortsätta ducka, att vara ett mittenparti utan identitet, är bevisligen inget kristdemokratisk framgångsrecept. Det vet vi nu.

Jag hoppas att Ebba Busch Thor kommer försöka täcka upp högerflanken i svensk politik.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Om det vore så att något parti exkluderat Sverigedemokraterna i riksdagen skulle vilja vinna 10-15 % röster, är trollformeln, att drastiskt minska massinvandringen. SD kommer fortsättningsvis locka över 10-20 % till nästa val från de andra partierna, då finns knappast utrymme för KD att växa, om de nu inte medger att den mångkulturalistiska och invandringsopportunistiska idén är förkastlig.

/ Magne

Ådärkomdenja sa...

Hela styrelsen runt henne har vänsterprägel, blir inte lätt att driva vettig poltik med så många rödrockar på sig. Skyttedal saknas, så hoppet om ett tillfrisknande för Alliansens puttefnaskparti är ringa.

Anonym sa...

Otroligt tunn i debatter, på de där kristna fyrkantiga sättet. Nu åker Kd definitivt ut.

Amnexis sa...

Den enda som kunnat rädda KD är Skyttedal. Tror inte på Ebba, hon är för mjäkig i debatter.

Men om nåt småparti från alliansen förtjänar att åka ut ur Riksdagen är det ju Folkpartiet. Ett parti fyllt till bredden med sänken och ingen lyftkraft öht (nästa förmodade partiledare - Bigotta Ohlsson, nuff said..).

Anonym sa...

Eftersom de borgerliga tänker fortsätta att gå på tå och knäböja inför Aftonbladets krönikörer och frukta twitterdrev som pestsmitta så är det nu en ren tidsfråga innan SD ångar förbi moderaterna också.
Rent strategiskt är beröringsskräcken inför SD:s framgångar förmodligen den enskilt mest avgörande faktorn.
Alliansen har schabblat bort sin relevans i försöken att blidka Aftonbladet och det är payback time.

Amnexis sa...

15:46:

Det värsta som kan hända i svensk politik är tydligen detta twitter-drev. Efter att nu varit drygt ett halvår på twitter vet man vilka som innefattar dessa drev; personer från RG + en samling fotsoldater från den brokiga miljön vänster om vänsterpartiet samt en samling Miljöpartister och personer som kallar sig liberala (men egentligen är vänster om man ser på vad de vill med samhället).

När man försöker diskutera sakfrågor och dessutom kan backa upp det man säger med undersökningar, statistik eller liknande, ja då blockerar de en snabbt. Ofta tar det inte mer en ett par tweets innan den mentala blockeringen av oliktänkande slår till.

Hur diskussionen ser ut med de fåtal som inte blockar vet alla som besöker Hans och HAX bloggar... winkwink-nodgenodge, saynomore-say_no_moore...

Svensk politik/journalistik styrs med andra ord av drev som består av vänstertroll med nicknames som RevoluAnders etc + alla gillar de Research Gruppen.

Ett försök till revolution i slowmotion är vad svensk vänster ägnar sig åt (med viss draghjälp från naiva socialliberaler).