torsdag 9 april 2015

Vänsterns ogenerade Sovjetvurm


I dag är det 75 år sedan det nazistiska Tyskland ockuperade Danmark och Norge (eller satte länderna under "tyskt beskydd" som det hette). Om en månad kommer det firas stort på Röda torget i Moskva då 70-årsdagen av Sovjetunionens seger över Nazityskland, tyrannen Stalins seger över tyrannen Hitler, ska hågkommas.

Den senaste tiden har en debatt om Sovjetunionens roll i kriget blossat upp. Den började med Åsa Linderborgs osmakliga hyllning till Röda armén och Sovjetunionen, som enligt henne "befriat" Europa och hela världen från nazisterna. Kristian Gerner lade denna skeva historia tillrätta genom att förklara hur andra världskriget faktiskt utbröt - när Tyskland och Ryssland beslöt dela Polen mellan sig. Sedan gav sig Jan Guillou in i leken.

Ni kanske minns att Guillou för några månader sedan, tvärtemot vad resultaten från de senaste 20 årens forskning visat, hävdade att svenska folket inte kände till Förintelsen förrän lägren befriades 1945. Att det fanns uppgifter om judeutrotningen i svensk press var inte detsamma som att "veta", enligt Guillou.

Denna gång försöker han inte ens argumentera för sin sak utan går mest till fradgatuggande angrepp mot "liberalerna". Det är ett pinsamt stycke textmassa som den bästsäljande författaren, tillika halvguden, har presterat i Sveriges största kvällstidning.

Låt oss slå fast en sak: Sovjetunionen drog det tyngsta lasset i kriget mot Hitler. Det betyder emellertid inte att Tyskland inte hade kunnat besegras utan Stalins hjälp (Tyskland hade aldrig kunnat härda ut mot USA i förlängningen), men kriget hade förmodligen inte lett till det där fullständiga nederlaget för Tyskland om Hitler lyckats besegra och/eller nå en fredsuppgörelse med Stalin. Vilket vi bara kan spekulera i följderna av.

Att Ryssland förlorade flest människor i kriget är dock inte detsamma som att landet i stort sett ensamt besegrade Tyskland. Det ofattbara antalet förlorade människoliv var en direkt följd av Stalins sätt att bedriva krig. Ryssarna förlorade i slag efter slag, år efter år, ungefär sju gånger fler man än tyskarna. Även så sent som 1944, när Röda armén hade hela initiativet på östfronten, var de ryska förlusterna oftast betydligt större än de tyska (ofta mer än de dubbla).

Framför allt är det viktigt att konstatera att Röda armén inte var en befrielsearmé. Det var en armé på erövringståg. Enda skälet till att inte Västeuropa blev kommunistiskt efter kriget var att Storbritannien och USA stred mot Tyskland i väst och därigenom räddade denna del av Europa undan Stalin. Hela öst blev som bekant underställt Moskva efter kriget. En befrielsearmé ockuperar inte det land den just befriat från en annan ockupant. I synnerhet inte i flera decennier.

Andra världskriget väcker fortfarande känslor, 70 år efter krigsslutet på europeisk mark. Olika länders roll i Nazitysklands erövring av Europa och förintelse av judar och andra grupper har blivit ett allt mer utforskat ämne.

Däremot får tydligen ingen skugga falla över de allierade, och i vänsterns ögon allra minst över Röda armén. Dess fördrivning av civila, dess massvåldtäkter och terror mot oskyldiga människor passar inte in i den rosenröda bilden av den ryska björnens heroiska kamp mot nazismen. Den nazistiska regimens brott mot mänskligheten har kommit att ursäkta alla de brott som begicks mot tyskar under kriget i allmänhet och dess slutskede i synnerhet.

Så länge vi inte kan lägga den svartvita bilden av andra världskriget bakom oss och förmå se nyanser och realiteter som inte ryms i en enda sanning, kommer dessa absurda diskussioner att fortsätta. En höger som ursäktar allt som britter och amerikaner gjorde, en vänster som hyllar Stalins armé som befriare.

70 år är tydligen en för kort tid, trots allt.

Läs även:
Erik Helmerson

33 kommentarer:

Micke sa...

Det är märkligt att du hävdar att vänstern som helhet vurmar för sovjet då det i realiteten är så att den del som vurmar för sovjet troligen är mindre än den del av högern som relativiserar nazismen via sin förståelse för SD och den övriga högerextremismen i Europa och i sin tur dess ideologiska koppling till Putins diktatur.

Hans Li Engnell sa...

Tänk att du lyckades få in SD här också. Jag måste erkänna att jag blir lite imponerad av din ihärdighet.

Anonym sa...

Micke-trollet tjatar vidare om sin nazism i alla sammanhang.Precis som sin läromästare Arnstad ser han bara spikar eftersom han tror sig hålla i en hammare.
Men någon snickare blir varken Micke-trollet, eller historikern Arnstad,någonsin.

Anonym sa...

Tacka vet jag den del av vänstern som vurmar för Mao,Pol Pot,Che,Fidel och de andra massmördarna.
Och där får ju både Linderborg och Guillou plats.

Micke sa...


Tänk att du lyckades få in SD här också. Jag måste erkänna att jag blir lite imponerad av din ihärdighet
-----------------------------
Inte lika imponerad som jag är över att du lyckas få det till att socialdemokratin gillar Stalin.

Det är en bedrift som jag har svårt att överträffa.

Anonym sa...

Seså... dags för Sången om Stalin

https://www.youtube.com/watch?v=KLxWyx23FW0

Anonym sa...

Micke landar som vanligt i sandlådan.
Naturligtvis baseras försvaret av meningsfrändernas vurmande för Stalin och Sovjet på något slags diffus attack på SD.
Jag vet inte om Micke är medveten om att SD inte ens fanns när Stalin lät massmörda miljoner.Stalltipset är att även om de funnits så hade kamrat Stalin bekymrat sig föga..

Micke sa...

Jag vet inte om Micke är medveten om att SD inte ens fanns när Stalin lät massmörda miljoner.
----------------------
Hitler som är arkitekten bakom SD´s raspolitik fanns och var allierad med Stalin.

Ställ inga frågor.Googla.

Anonym sa...

och då tycker Micke Stalin blir en fin-fin kille ba liksom...

Melmac sa...

Hitlers raspolitik användes i Sverige och instiftades av bl.a. Hjalmar Branting genom Institutet för rasbiologi. Motionen skrevs an en läkare så att Sossen Petrén kunde lägga fram den inför riskdagens kammare.

SKP stödde Hitler och skyllde t.o.m. på GB och Frankrike när Hitler marscherade in i bl.a. Norge. Sverige skulle anpassa sig efter Tysklands krav om de anföll, inte försvara sig.

Googla!

Micke sa...Hitlers raspolitik användes i Sverige och instiftades av bl.a. Hjalmar Branting genom Institutet för rasbiologi
--------------------------
Institutet var resultatet av ett mer eller mindre enhälligt TVÄRPOLITISKT beslut i riksdagen men det säger aldrig högerfolk av någon konstig anledning.

Micke sa...

Sidan 7.http://www.levandehistoria.se/sites/default/files/material_file/skriftserie-4-allt-som-kan-matas-ar-inte-vetenskap.pdf

Micke sa...

SKP stödde Hitler och skyllde t.o.m. på GB och Frankrike när Hitler marscherade in i bl.a. Norge
--------------------------
Ja den typen av funderingar har deras arvtagare i kommunistiska partiet fortfarande och dom får roligt nog stöd från extremhögern då dom har Usahatet som gemensam primär motor.

Det spiller i sin tur över även på SD som idag har svårt att veta hur dom ska förhålla sig till Putin. Syns inte minst hör bland kommentarerna.

Melmac sa...

Tvärpolitisk eller inte, den som är sittande stasminsiter bär ansvaret, eller hur var det nu?

Micke sa...

Tvärpolitisk eller inte, den som är sittande stasminsiter bär ansvaret,
-------------------
Nej.

Amnexis sa...

Är detta tillåten rasbiologi eller inte?

http://illvet.se/nyheter/genetik/rodhariga-ar-genetiskt-overlagsna

Nyfiken på svar från den rasbiologiske "experten"...

Micke sa...

Jag kan glädja dig åt att det är tillåtet att ägna sig åt rasbiologi (det tycks vara viktigt för dig) och att det är därför ditt parti har har möjlighet att ha den inskriven i sitt partiprogram.

Det hade däremot troligen varit svårare om ni varit baserade i Tyskland.

Anonym sa...

Micke varför babblar du om SD och Putin när själva artikeln handlar om kommunistiska rättshaverister som ursäktar Röda Arméns krigsbrott under kriget och påstår att Hitler var värre än Stalin (ett MYCKET tveksamt påstående)? Tycker du att Linderborg och Guillou har rätt? Svara på den enkla frågan.

//Mogura

Anonym sa...

Så Micke du stöder rasbiologi?
Har tyckt länge att du argumenterar som någon total-indoktrinerad HitlerJugend-typ!
Men det är inte så konstigt iofs,nationalsocialismen och socialdemokratin har många gemensamma nämnare.

Micke sa...

Micke du stöder rasbiologi?

-------------------------

Jag stöder utökade bidrag till utbildning för högerextremister som inte kan läsa sammanhang i trådar.

Det är din kollega Amnexis som oroar sig över risken att den rasbiologi som står inskriven i SD´s partiprogram ska förbjudas

Micke sa...

Svara på den enkla frågan

----------------------------
Jag tycker att du också ska få pengar att utbilda dig så att du dels får lära dig lite historia och hur det ena relaterar till den andra.

Anonym sa...

Micke gömmer sig som vanligt bakom sin SSU-retorik.

Amnexis sa...

Micke har själv svaren på sin egna oförmåga, men väljer att projicera dem på andra istället.

Anonym sa...

Micke, om du skriver som ett troll, så bör du bli behandlad som ett troll. Men jag frångår som ett rent undantag den principen och ger DIG en kort historielektion. Kommunismens utrotningspolitik och systematiska terror saknar motstycke i mänsklighetens historia, både i omfattning och antalet mördade människor. Nazityskland och dess allierade kommer inte ens i närheten. Detta vet alla seriösa historiker och forskare. Det är obestridliga fakta och har ingenting att göra med huruvida Stalin var grymmare/galnare än Hitler eller vice versa, eller vem som var den sämste befälhavaren. Oavsett hur vidrig nazismen var/är, så är kommunismen värre. Ingen vettig människa vill ha med någondera att göra. Men det finns många personer, t o m intelligenta och pålästa sådana, som envisas med att ursäkta och/eller hylla kommunismens blodiga framfart helt enkelt därför att Röda Armén var på den vinnande sidan efter 2:a världskriget. Det är skamligt, eftersom de inte "befriade" någon. De mördade, våldtog, fördrev och ockuperade i ännu större omfattning än vad tyska Wehrmacht redan gjort. För västeuropeerna slutade kriget 1945. För östeuropeerna skulle det pågå i närmare 50 år till. Och då har jag inte ens nämnt Kina, där så många som 100 miljoner (kanske mer) föll offer för kommunisternas mord- och svältpolitik.

Micke sa...

Inget av det du säger relaterar till det jag sagt på det sätt du tror.

Troligen därför att du inte har någon bildning.

Anonym sa...

Något som inte alls nämns i sammanhanget är SD's ogenerade Putinvurm.

T.ex.:
https://www.facebook.com/nyhetsbubbla/posts/271268373063932
http://www.expressen.se/ledare/sa-hissar-sd-vit-flagg-for-vladimir-putin/

Det är märkligt att Hans inte vill vidkänna att "Micke" är hans boende SD-sockpuppet i hans kommentarsfält.

Amnexis sa...

Mickes bildning består av en prenumeration på Aftonbladet + Expressen, SSUs mailing-lista och ett medlemskap i Vänsterpartiet.

Eller är det på allvar någon som tror Micke har en fil.mag, doktorat eller annan utbildning ovanpå högstadiet?

Upp till bevis nu Micke. Har du ens ett arbete att gå till?

Micke sa...Vilka kriterier gäller för att få spamma ren skit utan att få den refuserad?

Att man hatar muslimer?

Anonym sa...

Detta är så kallad "straw man sock puppetry", där någon ger en förenklad redogörelse för den motsatta uppfattningen för att enkelt besegra den eller slå ner den.

https://www.youtube.com/watch?v=ZVVknRA6VFA&feature=player_embedded

Micketrollet är en sverigedemokrat.

Micke sa...

Misestrollet har fel.

Anonym sa...

Intressant att alla sveriigedemokrater som hänger här, inklusive micketrollet, verkar ha ett horn i sidan till Ludwig von Mises Institutet :-)

Amnexis sa...

Med herren från misesforumets slutsatser är även Anna Hedenmo, Täppas Fogelberg, Malena Ernman, Henrik Arnstad m.fl. Sverigedemokratiska sockpuppets...

Micke är garanterat på riktigt, det fullkomligt dräller av liknande figurer i svensk politisk debatt, särskilt på twitter. Har nog att göra med PISA-resultaten snarare än s.k. sockpuppetry.

Men när man som MadMax-liberal blivit helt irrelevant kan man ju försöka förvirra läget ytterligare..

Anonym sa...

Vissa personer kan man för all del diskutera med (oavsett deras politiska tillhörighet). Micke bevisar om och om igen att han inte hör till dem.

PK-stukade oneliners och Pravda-länkar räcker inte till längre. Varför bry sig om dem? Deras tid är förbi och de vet dessutom om det. Ignorera figuren.

//Mogura