onsdag 29 april 2015

Incitament i tiggeripolitiken


När Stockholmscenterns Stina Bengtsson i fjol föreslog att stadens tak över huvudet-garanti även skulle omfatta EU-migranter (Miljöpartiet var lite mer radikalt och föreslog en nationell tak över huvudet-garanti för alla) möttes hon av frågan om detta inte skulle locka hit ännu fler tiggare. Nej då, svarade Bengtsson. Ingen kommer till Sverige för att denne blir lovad härbärge.

Ändå hör vi från romer som intervjuats i media att Sverige har ett gott rykte. Svenskarna är "snälla", säger de. Svenskarna ger inte bara pengar utan betalar även uppehälle och demonstrerar så att så kallade resande sällskap kan bo kvar på ockuperad mark.

SVT:s undersökning visar att runt fyratusen tiggande EU-migranter, de flesta rumäner och bulgarer, vistas i Sverige nu. Det är en fördubbling på bara ett år. Ett 40-tal kommuner som tidigare hävdade att det inte fanns tiggare där uppger nu att det finns det.

Det förnekas ständigt att incitament har någon effekt på migrationen. Det är en mycket underlig hållning. Varför skulle incitament inte ha en påverkan? Varför skulle den som reser till ett annat land för att få det bättre ekonomiskt vara ointresserad av förutsättningarna?

Fördubblingen av antalet tiggande EU-migranter i Sverige innebär i praktiken att ett halvt Säffle sitter och tigger i 220 av landets 290 kommuner.

Jag vill egentligen inte alls förbjuda tiggeri. En sådan lagstiftning, som visserligen finns i olika varianter runt om i Europa, blir lätt problematisk. Det blir då förbjudet att be om hjälp. Ska förbudet inte även omfatta alla svenska missbrukare som går och tigger pengar till härbärge i tunnelbanan (trots att de är berättigade till gratis sovplats enligt TÖG:en)? Däremot måste mark- och butiksägare få rätt att freda sin egendom.

Ty jag ser hur problemet växer. Det handlar inte bara om att någon sitter på en plats med en kopp och ber om pengar. En butiksägare kan inte freda sin butik utan att anklagas för rasism, främlingsfientlighet eller ofredande. Markägare får skulden för att någon annan olovligen lagt beslag på och skräpat ner dennes mark.

Kronofogden vägrar avhysa då de först måste identifera alla som bor på platsen, vilket kan vara flera hundra personer, och polisen står med händerna i kors och ser på. Samtidigt har den rödgröna majoriteten i landets tre storstäder inrättat en policy om att inte avhysa EU-migranter om kommunen inte samtidigt har ett alternativt boende att erbjuda.

Eftersom jag å yrkets vägnar har insyn i hur avhysningsärenden går till, från ansökan till verkställan, finner jag politikernas resonemang anmärkningsvärt. Så här resonerar nämligen inte politikerna när det handlar om vanliga vuxna, ensamstående svenskar. Kronofogden verkställer avhysningar dagligen i Stockholms län och runt om i landet.

Visst finns uppsatta maxmål om hur många som ska avhysas under verksamhetsåret, och det arbetas på sina håll väldigt aktivt för att rädda människor kvar i boendet. Dessa fall är dock av lite annan art. Här är det i normalfallet fråga om människor med egna hyreskontrakt, och hyresvärden är motpart. Hyresgästen har blivit uppsagd på grund av obetalda hyror, störningar eller annat som brutit mot hyresavtalet. Kommunen försöker undvika en vräkning eftersom en sådan innebär en hemlös person och i värsta fall stora kostnader för skattebetalarna. Men personer med egna inkomster (vilket inte är ovanligt, trots att de inte betalat hyran), har inga sovplatser som står och väntar på dem på avhysningsdagen.

I fallet med EU-migranterna är det fråga om brott. Någon har olovligen slagit bo på annans mark. I ett sådant läge ska lagen upprätthållas, äganderätten helgas och ockupanterna avhysas så snabbt som möjligt. Så sker som bekant inte. Det krävs ingen vild fantasi för att förstå att information om den svenska flatheten och oviljan att upprätthålla svensk lag, sprids i tiggarnas hemländer när de återvänder hem. Det är nämligen betydelsen av "snälla svenskar".

Så skapar politikerna en negativ spiral av alltfler EU-migranter i Sverige som inte bara tigger i vår omgivning utan också bygger tältläger och skjul på privat eller kommunal mark. Ansvaret för fattigdomen faller på politikerna i tiggarnas hemländer. Men problemet med att lagen inte upprätthålls i Sverige kan inte skyllas på någon annan än svenska politiker.

Om vi inte själva respekterar våra lagar, varför ska då någon annan göra det?

Tidigare bloggat:
Ett samhälle ingen respekterar
Tiggeriförbud eller inte

12 kommentarer:

Anonym sa...

Med olika lagar för olika grupper i samhället är det upplagt för katastof.
Om någon bryter mot lagen och det enda man får från myndigheter och politiker är floskler och undanflykter kommer den vanlige medborgaren ta lagen i egna händer.
En sak är säker att då blir det på ett sätt som är allt annat än trevligt.

En annan sak som kommer ske är att vanliga svenskar också kommer strunta i lagar och regler

Fördelen är för alla turister som bara har att slå sig ner på valfri plats. Inga dyra hotell eller campingar att hålla reda på.

Eller kommer det bara gälla utländska turister, vi svenskar förväntas ju följa lagen.

Anonym sa...

Jag är förundrad över mig själv och det jag känner numera när jag är ute. Irritation och ett motstånd som gränsar till äckel har börjat vakna inom mig när jag möter alla dessa utsträckta krävande händer som söker hindra mig vart jag än går.
De är helt enkelt för många och inte heller trovärdiga med alla sina offerutspel. Det går inte att ta till sig inte heller känna empati när man förväntas ge till svarta hål samtidigt som man inte kan påverka alls.
När man dessutom ser hur respektlöst de behandlar sådant som vi värderat högt i generationer då finns det bara förakt kvar.
Det har verkligen blivit till ett vi och dom, just det som vi blivit anklagade för.
Vill man verkligen detta eller förstår man inte vad som sker med oss för jag är inte ensam.

Anonym sa...

Som jag har förstått det så får inte Soc kontrollera identitet/nationstillhörighet när man vill ha bidrag.Detsamma gäller väl vården?Och skolan?
Och polisen emellanåt?
Så särdeles svårt att påstå att man är syrier eller EU-migrant är det ju inte?
Man har bara väldigt lätt för språk och är ovanligt ljushyad(om det behövs)och bör alltså ha samma rätt som alla andra?
Ockupera mark,tandvård,bidrag utan koll osv osv

Anonym sa...

Tigger i ÄR REDAN FÖRBJUDET i de flesta kommuner men ingen jävel bryr sig.

Lokala ordningsföreskrifter för Stockholm:

14 §

Polismyndighetens tillstånd krävs för insamling av pengar i bössor eller liknande, om insamlingen inte utgör led i en tillståndspliktig allmän sammankomst eller offentlig tillställning.

När insamlingen sker i samband med framförande av gatumusik krävs tillstånd endast om gatumusikanten eller medhjälpare har för avsikt att gå runt bland publiken och samla in pengar.


Kan någon förklara för mig EXAKT vilka ord i texten som är svårförståeliga?

Lokal ordningsföreskrifter sätter stopp för mig när jag vill ta en vinare i Björns Trädgård på Söder, då är det inga som helst problem för polisen att upprätthålla de lokala ordningsföreskrifterna men zigenarna synes ha frikort för insamling av pengar.

Tvi vale för det offentliga Sverige.

Analytikern sa...

Hmmmm......
Det är lungt vad gäller upplägget om tiggarna.
Alla humanister som vill bistå tiggarna gör givetvis att det blir attraktivt att komma till Sverige.
Men även för den mest gudsvälsignade humanisten finns det säkerligen en gräns vad gäller antalet tiggare, kåkstäder etc.
Väldigt många tycker att tiggarna är jobbiga och väljer att bli cyniska för att hantera situationen.
Och denna cyniska inställning till medmänniskor passar ju utmärkt när vi framöver kan se en expansion av ghetton.
Slutsatsen blir att de humanistiska kulturtanterna etc i praktiken hjälper till med framväxten av ett mer cyniskt samhälle med ett växande trasproletariat.
Och denna effekt är precis vad företrädare för nattväktarstaten vill
skall ske.
Och i mina ögon blir då humanisterna/kulturtanterna ofrivilligt sk nyttiga idioter.
Dvs främjar ett intresse som de absolut inte stödjer.

Amnexis sa...

Tiggeriet är dessutom bara en front för metallstölder, inbrott, bedrägerier och olika bedrägerier/rån riktade mot svenska pensionärer/funktionshindrade.

Ni har väl alla sett artiklar om tiggarkvinnor med tusentalskronor på sig? http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19701336.ab

Dessa pengar förvarar kvinnorna naturligtvis åt männen som är ute på mer lukrativa uppdrag medan kvinnorna tigger. Ser ju inte så bra ut att bli tagen för inbrott eller med en massa kopparledningar och fickorna fyllda med tiotusentals kronor..

Förutom allt detta är dessa människor ofta stökiga och våldsamma, även inbördes. Polis får ofta rycka ut för att lugna släktfejder som inte sällan utspelas på våra köpcentrums parkeringar.

Anonym sa...

Före 2014 fanns en (1) familj med vuxna barn i min stad, de var kanske fyra stycken totalt och försörjde sig på (dåligt) dragspelande. De fanns här länge länge och hade till och med en lägenhet. Jag har inte en susning om var de kom ifrån eller något annat.

Inte heller vet jag när de försvann, men under 2014 har inte mindre än 60+, enligt lokaltidningen, tagit in runt omkring staden. Staden har inte så många större mataffärer, så man hittar dem även utanför systembolagen och typ Jula. Och visst har det bråkats lite här och där.

Stadens hjälp-våra-tiggare är alldeles till sig i trasorna och kräver än det ena och än det andra av kommunen, nu senast skolgång för barnen. "Nej!" hittills, men frågan är hur länge de kan härda ut. Om ytterligare 60 dyker upp i sommar så hoppas jag det betyder att kommunen får lite råg i ryggen ....

Anonym sa...

I Litauen är det 400 Euro i böter för den som ger pengar till en tiggare.

Anonym sa...

Tiggeri är ett oskick. Jävla tjyvkultur är vad det är, som rödvinsvänstern älskar att förälska sig i med sin infantila revolutionsromantik. Lagföra och skicka hem "migranterna" är vad de borde göra. Polisen, altså.

//Mogura

Ådärkomdenja sa...

En idé. Ett antal svenskar (riktiga) sätter sig runt en ziggetiggare, bildar 'mur', med varsin vädjande tiggarmugg i handen. Vad skulle hända? "Ras"-kravaller? Polisingripande (mot vem/vilka)?

Nån som "vet"?

Anonym sa...

Men nu visar det sig att Tobias och Beatrice tänkt till.Man vill förbjuda organiserat tiggeri.
Så att moderaterna verkar lyssna på sina väljare igen...
För organiseratvad innebär då det?
När rom1 och hans bror rom2 reser till Sverige för att tigga?
När en hel hop romer hyr en bil och far till Sverige för att tigga?
När tiggar-maffian tar betalt för sittplats på plats i Sverige utanför lämpligt Coop?
När är det organiserat i ett land där papperslösa erhåller samtliga rättigheter utan några skyldigheter?
Och vad säger Rasmus och hans liberaler i MUF om det?

Kan man drista sig till att tro att moderaterna känner SD flåsa i nacken?
Kan man gissa att moderata utspel kommer att stå som spön i backen?

Harald sa...

Tiggeriförbud är kanske det enda som har någon effekt? Nu har EU-migranterna t o m börjat ställa sina krav på försörjning i media; http://hotpot.se/politik/eu-migranterallt-at-alla-i-malmo-hotar-att-bryta-mot-lag-om-de-inte-far-bo-gratis/