torsdag 16 april 2015

Bidragssamhället gör comeback


Att Alliansen var dålig under sina fyra sista år vid makten betyder förstås inte att det som kom i stället, den rödgröna regeringen stödd på Vänsterpartiet, är bättre.

På ytterst kort tid har Löfvens regering inte bara radat upp en imponerande stapel av svikna vallöften (en direkt konsekvens av att ha underskattat regerandets realiteter) utan också visat att Sverige fått två nya maktfaktorer för de kommande tre åren: Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Miljöpartiet sitter i regeringen och förväntas ha ett visst inflytande. Att Vänsterpartiet, trots sina ynka 5,7 procent, skulle få ett så pass stort inflytande över politiken var dock inget som väljarna fick information om innan valdagen. Vänsterns starka avtryck i den sosseledda regeringens politik är en konsekvens av Decemberöverenskommelsen. Sålunda kan Alliansen delvis ges skulden för att Vänsterpartiet nu får möjlighet att ge politiken en kraftig slagsida åt babord.

Det vi ser nu är en återställarpolitik. Det "kalla" Sverige ska bli varmt och skönt igen. Det innebär: Höjt tak i a-kassan. Avskaffad bortre parentes i sjukförsäkringen. Högre skatter. Och självfallet högre och fler bidrag.

Det sistnämnda är särskilt värt att titta lite närmare på. Under Alliansens tid vid makten fick låg- och medelinkomsttagare en skattereduktion på runt 1 800 kr. För den som är förälder, ensamstående eller både och är detta inte kattskit. Det kan vara skillnaden mellan plus och minus en enskild månad. Och det är pengar som personen själv har arbetat ihop, inte bidrag från staten. Vilket är en viktig skillnad. Att känna att man står på egna ben, lyckas av egen kraft, ger självkänsla, självförtroende och framtidstro.

Det de rödgröna partierna gör är motsatsen. De höjer skatter och bidrag samtidigt, vilket betyder att de tar mer pengar från oss som arbetar för att sedan ge dem tillbaka i form av olika sorters bidrag. De köper oss och vi förväntas vara tacksamma över tilltaget.

Hittills har 38-procentsregeringen utlovat både gratis medicin till barn, höjt underhållsbidrag och ett särskilt glasögonbidrag till personer mellan 8 och 19 år (ett gammalt sågat Juholt-förslag). Jag undrar helt ärligt vad som är tanken bakom dessa så kallade reformer. Ingen som jobbar i Sverige har det så knapert att den inte har råd med mediciner till sina barn, i synnerhet inte i dag när det redan finns ett högkostnadsskydd. Och den som saknar inkomst och söker ekonomiskt bistånd får, om behovet som det heter "inte kan tillgodoses på annat sätt", sådana kostnader beviljade av kommunen. Vilket behov anser sig regeringen täcka?

Svaret på den frågan spelar tydligen ingen roll. Regeringen behöver inte hitta människor som saknar betalningsförmåga när den sätter prislappen "gratis" på något. De gör det ändå, och skattebetalarna tvingas alla finansiera gratiskalaset. Tydligare än så kan ett bidragssamhälle knappast beskrivas.

Att vara självförsörjande är i vänsterpartiernas ögon lite fult. Därför får du bidrag av staten ändå. Du ska känna att du aldrig är riktigt fri från statens långa arm, att du ständigt måste känna viss tacksamhet mot den. Barnbidraget har den konstruktionen. Det är ett icke behovsprövat bidrag som ingen vågar röra eller sänka eftersom det blivit en självklar del av barnfamiljernas ekonomi. Ty oavsett om bidraget behövs eller ej, vem säger nej till en tusenlapp extra i månaden?

Vänsterpartierna vet det här. Alliansen kommer inte sänka några barnbidrag. De kommer inte göra mediciner eller glasögon för barn dyrare. En sådan debatt vill de nämligen inte ha. Det är inte värt risken att bli utpekad som "kall" och "hård".

Därför kommer med största sannolikhet varje påhittat och höjt bidrag bli kvar. Vilket gör att ännu fler människor, även hushåll med två heltidsarbetande vuxna, blir vana vid att få en del av sin försörjning från det allmänna.

Socialdemokraterna har kallat sig allt från arbetareparti till framtidsparti. Sanningen är dock att det enda de tycks intresserade av att bygga är en framtid utan människor som arbetar.

Läs även:
Fnordspotting, Den hälsosamme ekonomisten

9 kommentarer:

Anonym sa...

Sossarna kan med stolthet kalla sig för bidragsparti.
Alliansen kan med ännu större stolthet glädjas över meningsfrändernas framgångar.
Allt annat vore nazistiskt!

Anonym sa...

Skatt och bidrag. Det är sossar vi pratar om. Ingen hade väl förväntat sig annat?

Finns ett alternativ som är vettigt, vilket är gratis kollektivtrafik. Då minskar miljöutsläppen drastiskt. Vill regeringen införa denna reform? Nej, den inbringar inte lika mycket pengar till staten. Där krockar skatte- med miljöpolitik. Och då väger skattepolitiken tyngst. Miljöpartiet står vid sidan av och småfiskar lite, och Löfven slänger ut ett medicin- och glasögonbidrag till Vänsterpartiet. Då blir alla glada och med DÖ har Sossarna champagne dagligen.

/ Magne

Amnexis sa...

Muslimska kvinnor är hellre arbetslösa än tar av sig sjalen basunerade Aftonbladet ut häromdagen. Långärmat i vården vill de ha också. Tacka f-n för att dessa individer söker sig till Sverige där man kan gnälla till sig bidrag och slippa arbeta med hänvisning till "religiösa skäl". När Allahs klädkod inte fungerar ihop med sjukvårdens hygienregler ska Allah och dennes undersåtar ha företräde mot patientsäkerheten.

https://pbs.twimg.com/media/CCOWZuzUEAA9lQF.png:large

Nä man kanske ska lajva en vänsterpartist genom att ta med sig några polare och gå in till grannen och rösta fram att han ska ge oss pengar och inte arbete?

Anonym sa...

Byt ut gratis mot helt skattefinansierad. There's no free lunch.

Anonym sa...

Det vore att gå alltför långt att kräva eget ansvar och egen försörjning.
Dessutom skulle det snabbt avskaffa behovet av de viktigaste som förvaltar och fördelar de gemensamt inarbetade och insamlade medlen.

Anonym sa...

Ser ut som Aftonbladet börjar flagga för att Löfven ska skicka MP.
Hur mycket ökar då inte trycket på AKB och hennes medsvansare i Alliansen?
(Rätt svar: inte lite)

https://www.aftonbladet.se/ledare/

Analytikern sa...

Ja visst, inte speciellt förvånande att sossarna och vpk maxar bidragen.
Det är ju deras affärsidé.
Det konstiga är väl att Svensson köper att bli fråntagen i princip nästan alla pengar och sedan få vis del tillbaka i bidrag.
Det skall bli intressant hur det kommer gå med skattebetalningsviljan framöver.
Det är så att 40% av löntagare/pensionärer betalar in till systemet. 60% får bidrag sett över en livscykel enligt SOU 2003. Säkerligen inte speciellt mycket ändrat pga förfluten tid.
När tröttnar de 40%?

Anonym sa...

Bedrövligt, samtidigt pajar man arbetsmarknaden och påför mer hinder så företag inte kan anställa. Vilket måste döljas. Snart börjar massjukskrivningarna igen, för "ungdomar ska inte ska inte jobba, ungdomar ska vara sjukpensionärer"

Christoffer sa...

Dom fyra borgerliga partierna lägger åtminstone egna budgetar i höst. Då försvagas Vänsterpartiets inflytande betydligt eftersom S+MP gott och väl har tillräckligt med mandat för att vinna omröstningen ändå. Det är alltid något.