onsdag 8 april 2015

DÖ kan bara vara början


Decemberöverenskommelsen, DÖ, har varit det stora samtalsämnet inom borgerligheten sedan den träffades före nyår. DÖ har i praktiken gjort hela Alliansen till ett stödkompani till den rödgröna regeringen och som en särskilt elak bieffekt gett Vänsterpartiet ett avgörande inflytande över regeringens ekonomiska politik.

Lokala uppror, främst moderata sådana, har bubblat upp till ytan. Det interna trycket på Anna Kinberg Batra är sannolikt stort. Det är mot bakgrund av detta vi ska se dagens alliansutspel på DN Debatt.

De fyra partisekreterarna berättar att varje parti under detta år kommer lägga fram sin egen budgetmotion. Det blir alltså ingen gemensam alliansbudget under 2015, och troligen ej heller 2016 eller 2017. Däremot ska Alliansen presentera ett gemensamt valmanifest inför valet om drygt tre år. Men det är då det.

Att partier lägger fram enskilda budgetar är inget nytt. Det kan tvärtom vara ganska friskt efter många års allianskompromisser.

Men eftersom allianspartierna håller fast vid DÖ innebär dagens utspel i praktiken två saker: att regeringen inte längre längre vara beroende av Vänsterpartiet för att få igenom sin budgetproposition i riksdagen och att Alliansen ger upp alla tankar på att ha något inflytande över den ekonomiska politiken under denna mandatperiod.

En förmodad taktik att ge Vänsterpartiet ökat inflytande för att 2018 kunna skrämma väljarna med vilken extrem vänsterpolitik en fortsatt Löfven-regering innebär överges nu alltså. Denna taktik har inte bara varit skadlig för landet, den har varit i princip omöjlig att förklara för Alliansens väljare.

Jag är inte säker på att alliansväljarna kommer bli så mycket klokare av dagens besked. DÖ består. Alliansen ska hedra överenskommelsen och säger sig förvänta detsamma av Socialdemokraterna. Men S dröjde bara några veckor innan de började nagga den i kanten. För dem är DÖ ett sätt att sitta vid makten trots sitt historiskt sett dåliga valresultat. Inget mer. Jag tror inte för ett ögonblick att sossarna lojalt kommer hedra uppgörelsen efter en eventuell valförlust 2018.

Orsaken till att denna märkliga situation har uppstått är förstås Sverigdemokraternas intåg i riksdagen. Det har kullkastat allt vi trodde oss veta om svensk politik. Eftersom inget annat parti vill förhandla eller ens samtala med SD, måste besynnerliga lösningar uppfinnas. DÖ är en sådan.

Det finns många saker med SD som jag starkt ogillar. Partiets migrationspolitik är dock inte en av dem. SD står i praktiken för en migrationspolitik som är normal i en europeisk kontext. Det är de övriga partiernas ställningstagande på detta område som är extremt. SD står för ungefär samma migrationspolitik som Socialdemokraterna och Moderaternas stod för på 80-talet. Då var det ett sätt att ta ansvar. Nu är det plötsligt ett uttryck för rasism och fascism.

Ett vanligt försvar av DÖ är att 13 procent av väljarkåren inte kan tillåtas ta riksdagen som gisslan. Och visst är det sant att det inte finns någon lag på att ett parti måste få ett inflytande över politiken som motsvarar dess väljarstöd. Vänsterpartiet har exempelvis länge varit isolerat från inflytande, och det står alltid partier fritt att bilda allianser och nya konstellationer.

Men detta argument blir allt svagare i takt med att SD växer och alltfler väljare uttrycker en önskan om en omsvängning i en allt hetare fråga. Vad värre är: det sätter demokratin ur spel genom att detronisera landets opposition.

2018 kan SD vara större än M. Tanken på vilka krumbukter Alliansen då kommer att tvinga sig till gör mig lätt illamående.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Politrukerna tror sig veta genom sina täta kontakter med media och deras researchavdelningar att det går att attackera SD:s ledarskap tills de dukar under och på så vis återfå tolkningsföreträdet.
Naturligvis kommer SD bara att öka.
Det är ju själva berättelsen de etablerade erbjuder som är genomskådad och det är verkligheten som hunnit ikapp och kört över kartan.
Nu återstår bara ett desperat sista försök innan masken ramlar av och korporativismen tar över.

Anonym sa...

Kan bara hålla med...

Anonym sa...

RASIST!

(ironi)

Micke sa...


2018 kan SD vara större än M.
----------------------------

Kommer att arbeta åt SD då?

Anonym sa...

Ursäkta för OT men vill bara tipsa om en färsk undersökning av IT-utvecklare som visar att Sverige utmärker sig med en mycket låg andel kvinnor, t.ex. har Indien mer än 6 gånger så många kvinnor i yrket.

http://stackoverflow.com/research/developer-survey-2015#profile-women

Kan det vara så att i jämställda Sverige så kan män och kvinnor välja de yrken som de är intresserade av? I så fall borde väl F! se till att straffa Svenska kvinnor för sin olydnad, kanske en extra skatt på kvinnor inom vården?

Anonym sa...

Moderaterna under AKB har inte så lång tid kvar.Med örat mot rälsen kan den lille indianen höra tåget komma...

Anonym sa...

SD = Nationalsossar

En ingengörs-bekant som jobbar inom tillverkningsindustrin ironiserade över arbetsplatsen och konstaterade lite trött: Förut var alla socialdemokrater nu är alla sverigedemokrater.

Amnexis sa...

Hellre en nationalsosse än en marxist"liberal".

Anonym sa...

Jag förstår inte varför Alliansen ingick i DÖ. Är det verkligen enbart för att utestänga SD? Kan det vara för att inte få en regeringskris och nyval? Har AKB inte tillräckligt låga för att driva en valrörelse på några månader? För att Alliansen ska kunna få igenom sina budgetar om de nu får makten 2018 vilket med ett allt starkare SD, gör det knappt möjligt för Alliansen att segra 2018.

Oavsett vilken anledningen är till att Oppositionen valt att agera som en partner till regeringen - går den anledningen inte att rationellt argumentera för.

Att DÖ måste brytas för att folket ska få den politik de faktiskt valt, är ett måste för Sverige. DÖ knakar i fogarna för varje dag som går. Den är ett haveristiskt verk. Skapad av en lika haveristisk föredetta statsminister, Reinfeldt.

/ Magne

Anonym sa...

Lilla Annie passar på att vara gravid och det.
Kommer det besked från AKB snart?
Ebba är ju redan klar.
Återstår väl Jan Björklund...

Micke sa...

Förut var alla socialdemokrater nu är alla sverigedemokrater.
---------------------------

Hur blir 13 procent alla?

Micke sa...

Hellre en nationalsosse än en marxist"liberal".
------------------------
Tack för att du slutligen kommer ut med vad du är och vad du var.

Amnexis sa...

Tror Micke inte riktigt begrep det där med nationalistisk socialdemokrat. Det jag skrev betyder att jag föredrar Johan Westerholm över Anna Kinberg-Batra.


Men Micke gick i fällan och lät fantasin få fritt spelrum som vanligt. Underhållande.