fredag 10 april 2015

Moderaterna ett parti utan riktning


Fredrik Reinfeldts segertal efter den historiska valsegern 2006 innehöll en intressant passage. Det var när han förklarade att partiets kärnväljare valt Moderaterna precis som vanligt, att vissa som inte röstade på M i valet före hade återvänt men att det även fanns en tredje grupp som låg bakom partiets starka resultat.
I det här valet har även de som aldrig tänk tanken att rösta på Moderaterna röstat på oss, och vi vill att alla ska känna sig hemma i våra nya moderater!
Ovanstående utdrag är talande för hur Moderaterna kom att utvecklas under Reinfeldts ledning. För att lyckas attrahera bredast möjliga väljargrupper, och vara lika attraktivt för såväl gammelmoderater som f.d. sosseväljare, skulle partiet komma att bli så brett att det helt tappade riktning. Den som röstade på Moderaterna både 2002 och 2010 röstade i praktiken på en partisymbol. Inte en idé. Inte en politik.

När Reinfeldt på valnatten 2014 såg vartåt det barkade med regeringsmakten, klev han helt enkelt upp på scenen och sade upp sig. Där och då. Strax efteråt lämnade även Anders Borg skutan. De båda, som fyllt Moderaterna med sina personligheter, lämnade ett vilset parti efter sig.

SVT:s dokumentär i två delar om Nya Moderaterna bjöd inte på något uppseendeväckande eller direkt nytt. Mycket material återvanns från den gamla dokumentärserien Ordförande Persson och varvades med nya intervjuer med några av Reinfeldts närmaste medarbetare och ett antal politiska tyckare på vänsterkanten. Och Mona Sahlin, förstås.

Det är intressant att betrakta hur vänstern motvilligt imponerades av Reinfeldt. Att han under sin tid som moderatledare och statsminister vann mycket sympati från vänsterhåll säger både en del om de politiska framgångarna och om själva innehållet i politiken. Reinfeldt var aldrig en typisk högerpolitiker. Han gjorde upp med Miljöpartiet i för Sverige väldigt viktiga frågor. Att låta MP få avgörande inflytande över migrationspolitiken var ett gigantiskt felsteg.

Regeringströtthet drabbar alla regeringar. Det var därför inget särskilt konstigt eller oväntat i Alliansens valförlust. Efter åtta år vid makten, varav de senaste fyra som en stram förvaltare av makten snarare än moder till nya politiska idéer, var det dags att lämna. Detta är det mest sunda tillståndet i en fungerande demokrati.

Problemet för Moderaterna var att det inte fanns någon tanke på "efter Reinfeldt". Därför blev hans sorti på valnatten så chockartad. Den store ledaren lämnade och bakom honom fanns - ingenting. Ingen idé. Ingen ideologisk karta. Inte ens någon svag styrfart i en bestämd riktning.

Detta tillstånd är resultatet av Reinfeldts medvetna ideologiska åderlåtning av Moderaterna. Det blev suspekt att tänka ideologiskt, att vara lite visionär. Reinfeldt varnade för visioner.

Partiet kommer under sin nya ledning få kämpa för att hitta en identitet igen. I dagsläget skjuts nämligen svaret på alla stora frågor på framtiden. Saken ska avgöras i en rad tillsatta arbetsgrupper.

Alliansens största bedrift kommer ur borgerligt perspektiv alltid vara jobbskatteavdraget. Men under samma tid som skatten på arbete sänktes, höjdes miljöskatterna, skatten på alkohol och tobak. FRA-lagen klubbades. Datalagringsdirektivet blev svensk lag (och ser nu ut att bli kvar, trots att EU-domstolen ogiltigförklarat det direktiv som den svenska lagen bygger på). Och det svenska EU-medlemskapet skrevs in i grundlagen.

Jag är glad att Reinfeldt är borta både som statsminister och moderatledare. Tyvärr har vi inte fått någon vettig ersättare på endera post. Det är den trista verkligheten för borgerliga väljare att förhålla sig till just nu.

Se även:
"Nya Moderaterna" del 1, del 2

Läs även:
HAX

22 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, frågan kvarstår: vad ville han åstadkomma, bortsett från att hålla sig vid makten till varje pris?

Amnexis sa...

Reinfeldt är så klart inte korkad. Det var medvetna drag för att förstöra Sverige som nation och luckra upp tilliten i samhället, i syfte att föra oss närmare en EUropeisk superstat.

Nu kommer en del att skruva på sig, men jag vidhåller att man ska söka förklaringen till Reinfeldts agerande i hans kontakter med Bilderberg-sfären - den informella klubben för nymarxistisk globalisering. Då faller bitarna på plats och hans ageranden blir begripliga.

Anonym sa...

Reinfeldt var fullkomligt maktgalen. Han beskrev sig själv i tredje person med ett (för mig) förvånande lugn. Den mannen drev inte ett parti - han drev sitt eget företag.

M, C, KD, FP kommer väl leva vidare... mycket handlar nog om att vinna borgerlig retorik. Och man måste nog också börja bedriva en reell opposition, alltså slopa DÖ.

/ Magne

Magnus sa...

Problemet är inte bara moderaternas, långt därifrån. När ledarrollen blir så stark, när partierna förvandlas till valmaskiner och partiledaren och dennes innersta krets av skyddslingar får så mycket av mediernas fokus på sig - hela tiden, inte endast när det är valrörelse - så tycks det bli nästan omöjligt att hålla uppe någon verklig intern debatt i ett parti, eller att låta nya personer med potential att bli partiledare få växa fram (se Isakssons "Den politiska adeln"). Det skulle ju bara stjäla fokus från ledaren och hans/hennes lysande planer. Göran Persson var så dominerande att han i praktiken tryckte undan alla som kunde vuxit till att efterträda honom - utom den egna favoriten Anna Lindh, och så dog hon - och Reinfeldt har nästan gjort samma resa. Annie Lööf matchades fram av Maud Olofsson; utan det stödet hade hon knappast blivit partiledare, i varje fall inte så ung. Vi behöver partier som är verkliga folkrörelser *och* idérörelser!

Anonym sa...

Moderaterna antingen spricker eller lägger sig ner för att DÖ.

Anonym sa...

Europeisk superstat ska vi bara ha om den kontrolleras av nyhögern under Putins ledning.

Melmac sa...

Moderaterna är för mig inget alternativ längre, inte något DÖ-parti heller. Det blur nog Direktdemokraterna i fortsättningen.

Amnexis sa...

Anonym misstänkt lik Micke 17:06:

Vi ska inte ha någon europeisk superstat överhuvudtaget. Allra minst under Putins ledning.

Anonym sa...

Medelklassen kommer vakna upp här en dag och inse att "deras" partier sålt ut dem.
Klassresande arbetare och liberalerna i storstaden kommer att inse att de bara var bönder färdiga att offras för federations-bygget.
Så blir det när man talar välfärssamhälle men menar paretofördelning..

Anonym sa...

Karln borde åtalas för trolöshet mot huvudman alternativt landsförräderi. Persona Non Grata.

Micke sa...

Tjat om landsförräderi (straffas med döden) och har alltid varit högerextrem retorik.

Varför postas den typen av inlägg på en liberal blogg?

Anonym sa...

AKB:s uppdrag är att försöka hålla fasaden intakt förbi kongressen utan att partiet splittras dessförinnan.
Det gör hon med bravur.Aktiv opposition betyder att man är tydliga med...eller på vanlig svenska: svammel blandat med tystnad.
Och faktum är att det är bättre när hon är tyst.
Det blir mindre pinsamt så.

Micke sa...

Och faktum är att det är bättre när hon är tyst.

----------------------
Gäller dig själv i lika hög grad då det du säger är svammel.

Hennes uppdrag är liksom varje partiledares uppdrag att hålla ihop partiet.Det är inte unikt för hennes uppdrag.

Det är inte heller så att moderaterna har en obegränsat antal väljare som kommer att växla från liberalism och konservatism till fascism bara för att partiet tappat styrfarten.


Anonym sa...

Ur ditt SSU-perspektiv stämmer säkert dina observationer Micke.Kanske får du t.o.m pluspoäng av Arnstad?
Gissar att du hoppas på fortsatt moderat stöd till Löfvens allt mindra populära regering.
Men som alla vet har nedräkningen redan börjat.

Anonym sa...

Lille Micke!
" inte heller så att moderaterna har en obegränsat antal väljare som kommer att växla från liberalism och konservatism till fascism bara för att partiet tappat styrfarten."

Det är ju just det som är poängen.

Moderaterna har inte ett obegränsat antal väljare.
Eller med andra ord: moderaterna har ett begränsat antal väljare.
Och ju mer begränsat antalet blir desto mindre blir moderaterna.
Capisce?

Micke sa...


Moderaterna har inte ett obegränsat antal väljare.
-----------------------
Stämmer och dom väljare dom har som inte lämnar partiet kommer inte att att lämna det för att rösta på pragmatiskt nazism som dom flesta här hoppas på.

Anonym sa...

Om någon som du som röstar på Löfven/Romson sätter stalltipset att moderaterna klarar sig intakta igenom det här är det ju glasklart att AKB inte kommer att dansa mer än en sommar.
Du tror bergis att Fridolin och Romson kommer klara sig också?

Anonym sa...

Verkar som om Micke-trollet missar att läsa husorganet....

"Missnöjet med DÖ växer bland väljarna"
http://www.expressen.se/nyheter/missnojet-med-do-vaxer-bland-valjarna/

Amnexis sa...

Micke läser bara texter av Martin Aagård och Anders Lindberg. Allt annat är haram.

Anonym sa...

Micke kan komplettera med GP och SvD i dag.
Fast Arnstad vet nog bäst och mest ändå.

Erik Lönroth sa...

Moderna har ju samma politik som tidigare: Företagsstyre.

Anonym sa...

Jag kommer att rösta på Direktdemokraterna i nästa val! Jag betalar skatt, så jag anser mig ha full rätt att kräva röstandel i sakfrågor direkt eller via en pålitlig representant som jag väljer själv direkt.