torsdag 27 november 2014

Ansvar är alltid något andra ska ta

Det har pratats mycket om ansvar efter att svenska folkets röster resulterade i en knepig parlamentarisk situation.

Sverigedemokraterna sade sig vara beredda att ta ansvar. Alliansen skulle ta ansvar (oklart hur). Och regeringen, som Löfven genast döpte till en "samarbetsregering" (en omskrivning för "svag minoritetsregering"), skulle minsann ta ansvar för landet om den bara fick lite hjälp på traven.

På vilket sätt har då den nya regeringen visat sig ansvarstagande? Den har rört upp oro om Bromma flygplats. Den har pausat Slussenbygget (vilket innebär merkostnader). Den har satt tillfälligt stopp för bygget av Förbifart Stockholm till en kostnad av fyra miljoner skattekronor varje dag. Och detta för att det i valet stukade Miljöpartiet ska må lite bättre i ett halvår (bygget blir av ändå). Det finns inget som ens liknar ansvarstagande i Löfvens regeringspolitik så långt.

Faktum är att turerna sedan regeringen presenterades har varit parodiska. Alliansen lägger fram sitt budgetförslag som utlovat. Men de vill helst inte att SD stöder det. Regeringen lägger fram sitt förslag. Den är så desperat att regeringsbildaren kastar ut trevare efter trevare för att få de borgerliga småpartierna att komma in i den socialdemokratiska famnen. Vilket är ett naivt försök. Enligt Moderaterna kommer Alliansen självfallet att rösta för sin egen politik.

Sanningen är att det finns en ickesocialistisk majoritet i riksdagen. Svenska folket röstade aldrig för den "förändring" som Löfven nämnde i sin regeringsförklaring. Det enda partiet som gick framåt kraftigt var SD, vilket i praktiken betyder att den enda förändring som man kan hävda att folket röstade för är en sådan som varken de rödgröna eller allianspartierna vill medverka till.

Det är lite underhållande att Löfven  "kräver" att SD ska redovisa hur de kommer att rösta på onsdag. Han ställer alltså krav på det parti han själv konsekvent vägrat att prata med. Lite mer måste man nog bjuda till om man ska kunna vänta sig något tillbaka. Att prata om att "följa praxis" håller inte heller när man själv gladeligen bryter praxis för att minska SD:s inflytande.

Nåväl, beskedet kommer enligt SD:s ekonomisk-politiske talesperson på tisdag. Löfven får helt enkelt svettas lite i ytterligare några dagar.

Läs även:
Fnordspotting

13 kommentarer:

Anonym sa...

Detta är ett ypperligt läge för borgerligheten att bryta den socialdemokratiska hegemonin. Majoriteten i riksdagen är ju icke-socialistisk, och kan mycket väl komma att förbli det med SDs inflytande. Jag anser detta vara en god konsekvens av SDs inflytande. Sossar har ju styrt i Sverige i mannaminne... ändring nu, :-).

/ Magne

Anonym sa...

Underbar situation!

Fullkomligt älskar när posörer tvingas bita i gräset. Här har alla rättrogna sedan 2006 försökt imponera på varandra genom att visa hur långt från SD man befinner sig.

"Jimmie är dum".

"Jag sa faktiskt före dig att han är dum, sådetså".

"Jag sa att han är jättejättedum, ha, där fick ni".

Till slut kanske någon vinner i avståndskampen med det ultimata...

"Stjärnstopp!"

Vilka extremt barnsliga typer de är, alla de rättrogna. INGEN har någonsin argumenterat med/mot SD och detta antiintellektuella förhållningssätt går knappast obemärkt förbi för den vanlige väljaren. Det enda som serveras är generande floskler som radas upp och diverse invektiv läggs till.

Måtte det bli nyval.

Amnexis sa...

Hans, du glömde nämna att det absolut första den nya regeringen gjorde var att erkänna Palestina som stat och ge dem 1,5 miljarder kronor i stöd (trots att M. Andersson några dagar tidigare deklarerat att "ladorna är tomma"). Pengar som nu terrororganisationen Hamas förfogar över.

Jippie! Det fanns absolut inget viktigare att göra I SVERIGE?!? Eller var kohandeln med IFIS, SMR o de andra religiösa föreningarnas muslim-röster viktigare inför extravalet månntro? Svenska medborgare måste agera varje gång någon religion försöker kränka det sekulära samhället. Det sekulära samhälle som vi har fått ärva är vi skyldiga att upprätthålla, även om debatterna och handlingarna som upprätthåller det sekulära samhället känns obekväma ibland. Men förr eller senare måste man slå fast att Allah inte bestämmer i Sverige.

http://www.samtiden.nu/7074/allah-bestammer-inte-sverige/

Jag vill inte vara med och betala skatt för detta vansinniga slöseri längre, samhällskontraktet är för mig hädanefter upplöst. Tror jag säljer allt och flyttar till Thailand eller nåt, bara man slipper Allah och hans ständiga krav, och framförallt sitter det inte talibaner likt Kaplan i det Thailändska styret.

Anonym sa...

Amnexis:

Jag föreslår att du trippar över gränsen till Finland, ja till och med Danmark och Norge har ju faktiskt avbrutit islamiseringsprocessen.

Nomen Nescio som skriver på Swedishdissident.blogspot.com, har skrivit mycket intressant om migration- och integration, där ett av dem är följande (http://www.swedishdissident.blogspot.se/2014/11/globaliseringsparadoxen-del-6.html):

"I min korta analys av riksdagsvalet förutspådde jag bland annat att alltfler relativt välbärgade individer, företag och familjer - låt vara osagt ungefär hur många och hur stor andel - kommer att söka sig bort från Sverige som en följd av bland annat den av både "vänstern" och "högern" förda invandrings- och integrationspolitiken. (I ett tidigare inlägg i serien har sådana idéer förfäktats men här adderas ytterligare några perspektiv på ämnet.)

Det är sin tur en logisk, men också paradoxal följd av hur postliberalismen och postmarxismen samverkar och vad som ser ut att bli deras reella eller potentiella konsekvenser. För å ena sidan innebär deras inre logiker - oavsett om huvudfokus är på identitetspolitik eller ekonomiska och materiella dimensioner - både var för sig eller i samspel med varandra, att människor, framför allt etniska svenskar, bör ge upp sin kulturella och nationella identitet till förmån för mångkultur och en alltmer djupgående globalisering."

Det finns mycket bra alternativ där ute. Låt nybyggarna bygga Sverige och svensken flytta ut.

Arnstberg har också skrivit intressant om globaliseringsparadoxen. Här är ett intressant spår (http://morklaggning.wordpress.com/2014/09/22/ethnos-och-demos/):

"Det vore antagligen klokt om samhällsdebattörerna slutade stoppa huvudet i sanden och började diskuterade svensk nationalism: vad den har varit, vad den är nu och hur en framtida nationell politik skall se ut. I dag har vi i Sverige två slag av nationalism, som konkurrerar med varandra: ethnos och demos. Ska vi fortsätta på det europeiska ethnos-spåret, där välfärd, social trygghet och medborgarskap knyts samman och där medlemskapet är ett identitetsskapande privilegium? Eller ska vi kanske gå den amerikanska demos-vägen? Statens makt över medborgarnas vardag är begränsad och medborgarskapet närmast en formalitet. Av medborgarna krävs inte mer än att de emellanåt röstar, inte är kriminella och betalar sin efter europeiskt perspektiv tämligen modesta skatt. I övrigt kan amerikanska medborgare lyckas eller misslyckas med vilka liv de vill, som om de bodde varsomhelst i världen."

Nu återstår ett omval där SD rycker up riket ordentligt, eller att varenda vettig svensk lämnar detta land för Finland. Där finns möjligheterna, i Sverige finns det förflutna.

/ Magne

Amnexis sa...

Löfven i kvällens Aktuellt:

"VI samarbetar inte med DOM som delar upp människor i VI och DOM.."

?

Micke sa...

Alliansen tömdes på potentiella nazister i valet och jag tvivlar på att skulle anse att kommunister skulle dirigera om dom hade 13 procnet. Således ska inte nazipartiets politik styra det samarbete som förr ellerr senare blir ett faktum mellan dom två borgerliga blocken.
Återstår (när allt satt sig) att samarbetet ska ligga mellan alliansen och sossarna samt att nazisternas politik inte ska ha mer inflytande på dom två borgerliga blockens politik än varit fallet om dom varit kommunister.

Micke sa...

Detta är ett ypperligt läge för borgerligheten att bryta den socialdemokratiska hegemonin.
----------------------------
Finns inga nazister kvar i borgerligheten. Dom är idag samlade hos nationalsocialisterna i SD.

Micke sa...


Nu återstår ett omval där SD rycker up riket ordentligt, eller att varenda vettig svensk lämnar detta land för Finland. Där finns möjligheterna, i Sverige finns det förflutna.
---------------------------
Andelen nazister är inte högre i Finland än i Sverige. Av historiska orsaker framförallt.

Anonym sa...

Nästa vecka får vi beskåda årets chickenrace.
Tänk att våra politiker kan bjuda på en sådan fantastisk föreställning. På bio hade de säkerligen tagit dubbla biljettpriset och om det varit live kunde åskådarna fått betala hutlösa entréer. Nu betalar vi alla med lite variation av den redan höga skattebördan.
Vad gäller racet egentligen? Jag ser det som om SD vill samarbeta med den (alliansen eller socialdemokraterna) som bjuder in först, medan socialdemokraterna och allianspartierna inte vill samarbeta med någon. De "gamla" partierna har således blivit förbannade över att ett nytt parti tagit sig in i riksdagen och "stjäl" partistöd. De nya blir dessutom klandrade för gamla ungdomssynder samtidigt som statsministern försvarade anställningen av en knarksmugglare i regeringskansliet med att "vi har inga livstidsstraff i Sverige". Men knarksmugglingen hade skett i närtid medan gnället på SD-ledamöter gällt händelser som skett för mycket längre sedan. Men det är OK att inte samarbeta med SD, men det är inte OK att inte vilja samarbeta överhuvudtaget. Tänk då på att samarbete är samarbete och inte ett förtäckt krav på att själv få bestämma allt.
Nu vill jag diskutera budgetomröstningen. Om allianspartierna vill att deras budget skall röstas fram, då är det inget problem. Men om allianspariterna egentligen bara vill synas och i grunden hoppas att regeringens budget skall vinna då börjar chickenracet. Vågar alliansen överhuvudtaget rösta på sitt eget budgetförslag om de innerst inne vill att Löfvens budget skatt vinna? Det kanske inte blir något problem om de röstar på sitt eget förslag i första omröstningen och lägger ner sina röster i andrasedan omröstningen. De kan ju alltid hänvisa till att regeringens budgetförslag var det som fick flest röster i första omröstningen och att de vill frysa ut SD. Men hur går det om SD pläderar för sitt budgetförslag och sedan röstar på alliansens budget i första omröstningen. Då börjar det roliga! Jag ser fram emot racet.
Jag hoppas att SD inte lämnar något besked om hur de kommer att rösta på tisdag, det gör ju racet lite häftigare, utan hänvisar till omröstningen i kammaren. Röstningen skall ju ske i riskdagen och inte i media och vad har SD för anledning att ge andra partiers partistrateger extra tid att planera?

Micke sa...

Jag hoppas att SD inte lämnar något besked om hur de kommer att rösta på tisdag

Det hoppas jag också och jag hoppas dom fäller regeringen för sen kan vi säga adjöss och goodbye till begåvningsreserven i SD som nu manövrerat bort den enda person dom hade som kunde generera röster.

Amnexis sa...

"Detta är ett ypperligt läge för borgerligheten att bryta den socialdemokratiska hegemonin.
----------------------------
Finns inga nazister kvar i borgerligheten. Dom är idag samlade hos nationalsocialisterna i SD."


- Det finns mycket riktigt ingen borgerlighet kvar i alliansen, de har gått upp i sjuklöverpartiet tillsammans med regeringen... Sluta aldrig prata om nazister snälla Micke, SD växer så länge ni gör det! Kan du inte berätta mer om SDs nazism?

Micke sa...

Räcker det inte med att din partiledning gör det?

Amnexis sa...

Micketrollan:

Hurdå menar du? berätta!