måndag 6 augusti 2012

Muller stämmer GM


Den som trodde att Victor Muller och Saab aldrig skulle nämnas i samma mening igen får tänka om. Nu stämmer nämligen Spyker General Motors på tre miljarder dollar, runt 20 miljarder svenska kronor.

Skälet är att Muller anser att GM genom att vägra Youngman rätten köpa den svenska biltillverkaren tvingade Saab i konkurs. I sak har holländaren förstås rätt. GM hade bestämt sig för att Saab skulle försättas i konkurs och allt de behövde göra var att tiga eller säga nej till alla stående bud. Därefter var konkurs enda utvägen för Victor Muller och kineserna fick gå hem tomhänta.

Det är däremot svårt att se hur Spyker ska kunna vinna en rättstvist kring detta. Såvitt jag förstår hade GM hela tiden rättigheterna till Saab 9-5, 9-5 SportCombi och 9-4X, de tre nya modeller som skulle få Saab på fötter. Utan rättigheterna till dessa återstod endast tio år gamla 9-3, som ingen var intresserad av, och Phoenixplattformen vars lansering hela tiden låg två år framåt i tiden. Som före detta ägare torde det stå GM fritt att fälla en konkurrent på den kinesiska marknaden.

För övrigt är Saabaffären ännu inte i hamn. Elbilskonsortiet Nevs har inte fått rättigheterna till varumärket Saab och Youngman säger sig ha vissa rättigheter till Phoenixplattformen, den dyrgrip som alla spekulanter var ute efter, och lär inte ge upp utan strid. Därtill föreligger oklarheter kring Nevs finansiering. Allt är, som vanligt, en enda soppa.

Personligen tror jag inte ett dugg på Nevs affärsidé. Elbilsmarknaden är pytteliten, utvecklingen är oerhört dyr och de största biltillverkarna är redan igång och har både ett försprång och helt andra ekonomiska muskler än lilla Nevs.

I Youngmans händer hade Saab kunnat återuppstå på den kinesiska marknaden och elbilsutveckling hade kunnat bli en del i ett framtida Saab. Nu lär vi få se en långdragen process innan hela kalaset kapsejsar - igen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Eftersom att det är en KK så lär fodringsägarna ha lite och säga till om också

Anonym sa...

Då är vi två, jag tror inte på NEVS planer. Saab är en svensk tillverkare och borde göra bilar som fungerar i Sverige. En elbil av det snitt de planerar är toralt meningslöst på dessa breddgrader förutom möjligen hemtjänsten i storstäderna vilket lär bli mycket få bilar. Saab hade alla möjligheter att lyckas men pga Mullers os änska sätt fick han aldrig finasierat bolaget eller in vettiga medägare. Synd är det.