tisdag 14 augusti 2012

Etiken i politiken

Etiken i politiken har blivit ett hett diskussionsämne igen. Det gläder mig. Jag ogillar mediedrev, men här ångar medierna på mot ett system, inte en enskild person.

Riksdagsmännens frikostiga villkor har varit föremål för granskning tidigare. Men det är först nu som vi ser flera medier haka på samtidigt om hur skattepengarna rullar i statlig verksamhet. Det bloggas. Det pratas på arbetsplatser. Folk verkar uppriktigt förbannade.

Jag antar att vi får tacka gubbarna och tanterna på Tillväxtverket för att de genom sin vidlyftiga represenation satte bollen i rullning. Nu har kvällspressen spejarglasögonen på. Lita på att det kommer att dyka upp mer.

Frågan handlar inte primärt om att hänga ansvariga, vare sig det är generaldirektör Christina Lugnet, minister Annie Lööf eller någon annan. Den handlar om att personer som försörjs med offentliga medel behöver inse att de faktiskt måste förtjäna medborgarnas förtroende.

Den fartblindhet som uppvisas är ofta förbluffande. Riksdagspolitiker, generaldirektörer och andra högt upp i den politiska förvaltningen lever ett privilegierat liv. Många har aldrig levt ett vanligt liv utan kommer in i partipolitiken via ungdomsförbundet (se Annie Lööf) och får därefter tillgång till maskineriets hela privilegiesystem. Avståndet till den vanlige medborgaren blir stort, förståelsen för dennes villkor ytterst begränsad.

Problemet är inte att man inte utkräver ansvar i politikens värld. Ansvar pratas det ständigt om. Problemet är att den som bär ansvaret inte får se några konsekvenser. Man sparkar inte gärna folk i denna speciella och skyddade värld. De ansvariga omplaceras. Får andra uppdrag. Hålls i statens skyddande famn. I ett privat företag hade de åkt ut med huvudet före om de misskött sig grovt.

Den skyddade verkstad som statlig verksamhet ofta är behöver öppnas upp, gärna ryckas upp med rötterna. Annars kommer det omtalade politikerföraktet att fortsättas frodas. Och ingen kan då hävda att det inte är välförtjänt.

4 kommentarer:

Rickard sa...

Bloggade om precis samma sak: http://enannandelavsmedby.blogspot.se/2012/08/fifflande-politiker-ansvarsfrihet.html

Thailand 2010 Britt-Marie o Göran sa...

Göran

Stämmer in till hundra procent vad du skriver. Har själv försökt att få prata med Anni Lööf och Christina Lugnet och det är stört omöjligt. Det du skriver stämmer att de lever i en helt annan värld. Vill förmodligen inte prata med skattebetalarna


Anonym sa...

Förvisso en välbehövlig diskussion, men samtidigt är kanske frågan vilka proportioner man har när några uppfestade miljoner ägnas stort utrymme, medan det är tyst i medierna om hur Riksbanken tryckt hundratals miljarder för att finansiera privigierade banker och särintressen som vi vanliga svenssons får betala genom inflationen?

Anonym sa...

Jag håller med ovanstående talare. Det är lätt att kritisera sånt här. Det är VIKTIGT att diskutera de viktiga frågorna.
/B