tisdag 28 augusti 2012

Saabsåpan fortsätter

Saabaffären kärvar. Igen. Många trodde att det var klappat och klart när elbilskonsortiet Nevs fick äran att köpa Saabs konkursbo. Det var den 13 juni och Kai Johan Jiang, en affärsman ingen hört talas om, klev fram och beskrev sin vision: Det skulle byggas elbilar i Saabfabriken. Nu kan allt gå i stöpet.

Källor uppger till Dagens Industri att Nevs har problem att få fram pengarna. Hittills har bara en handpenning på 150 miljoner betalats, knappt en tiondel av den obekräftade köpesumman på 1,8 miljarder. Nu sägs att varumärkestvisten har gjort att finansiärer hoppat av. Att bara köpa en fabrik var tydligen inte fullt lika intressant som att även få ett varumärke på köpet. Kanske har också andra faktorer, som en eventuell rättstvist om rättigheterna till Phoenixplattformen, påverkat investeringsviljan.

I vilket fall uppges konkursförvaltarna ha fått nog och gett Nevs till på fredag att betala. Om de inte gör det borde turen rimligtvis gå till kinesiska Youngman, som om de är angelägna borde jobba med att säkra finansieringen just nu.

Youngman lade ett bud på fyra miljarder för hela rasket - inklusive reservdelsbolaget Saab Parts. De fick nobben eftersom konkursförvaltarna krävde "pengarna på bordet", inga krediter. Dessa pengar hade Nevs tydligen aldrig tillgång till.

Jiang säger sig vara "djupt sårad" av alla tvivel på hans affärsidé. Det är ett patetiskt påstående av en man som uppenbarligen har svårt att ens finansiera köpet av fabriken där affärsidén ska förverkligas. Frågan är vad det är med just Saab som lockar så många oseriösa affärsmän?

Inga kommentarer: