måndag 27 augusti 2012

Danskar vill inte förbjuda sexköp

Den danska sosseregeringen vill vandra i Sveriges fotspår och förbjuda sexköp. Men förbudet saknar stöd hos befolkningen. Enligt en opinionsmätning för Jyllands-Posten vill två tredjedelar av danskarna inte förbjuda köp av sexuella tjänster. Endast två av tio är positiva till förbudet.

De danska socialdemokraterna vill förstås driva igenom lagen ändå. De ska sända "en klar och tydlig signal" om att det inte är OK att köpa sex, säger partiets jämställdhetsansvarige.

Även i Sverige ifrågasattes sexköpslagen innan den kommit på plats. I dag är stödet för den större. Inte för att den nödvändigtvis minskat prostitutionen. Inte för att den skyddar utsatta sexsäljare. Inte för att den gör annat än att moralisera över vuxna människors sexualitet. Utan för att den just "sänder signaler" om vilket sexuellt beteende som är korrekt.

I en svensk samhällsutveckling där strippklubbar (eller "porrklubbar" som de populärt kallas) är utroningshotade, där ungdomars sexualitet stigmatiseras och där moralen hos extremistorganisationer som Ecpat vinner mark är förstås ett sexköpsförbud inte kontroversiellt eller konstigt. Men Danmark har varit och är ännu mer liberalt och frisinnat i dessa frågor än Sverige. Om det blir moralisterna som drar längsta strået även på andra sidan sundet återstår att se.

5 kommentarer:

Sören sa...

Typiskt socialistiskt folkförakt.Kan man tydligare säga att " vi skiter i vad folket tycker, vi stiftar de lagar vi vill"?

Anonym sa...

Den svenska staten bedriver lobbyverksamhet för att exportera sexköpslagen till Danmark och resten av EU - med stöd av USA. Follow the money...
http://www.rfsu.se/sv/Sex-och-politik/Ottar-rapport/Alla-nummer-2005/286-2005/Sverige-kritiseras-for-samarbete-med-Bushadministrationen/

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Micke sa...

Typiskt socialistiskt folkförakt.Kan man tydligare säga att " vi skiter i vad folket tycker, vi stiftar de lagar vi vill"?
---------------------

Vi har en högerregering och den är inte socialistisk.

Den nuvaraande regeringens motstånd mot prostitution bottnar inte i omsorg om dom prostituerade utan i omsorg om dom högerkonservativa.

Anonym sa...

Med tanke på den irritation svenska myndigheter uttryckt över att Skåne är en del av Storköpenhamn där hundratals bordeller finns på pendlingsavstånd, är det kanske en inte alltför vågad gissning att svenska lobbyister lagt extra krut på Danmark?
http://www.expressen.se/kvp/har-koper-svenska-man-sex-helt-lagligt/