söndag 12 augusti 2012

Euroförsvar

"Ingen sommar utan reggae", sjunger Markoolio. Ingen söndag utan ett euroförsvar av Peter Wolodarski, säger DN.

De börjar bli många nu, Wolodarskis kolumner om eurokrisen, "Europas splittring" och lösningen på dem båda. Denna gång uppehåller han sig en del vid de europeiska folkens vikande stöd för EU som projekt. Men det är alltid från ett ovanifrånperspektiv. Folk borde skärpa sig och börja gilla EU igen, helt enkelt. Frågan om varför vi ska gilla något som ställt till så mycket djävulskap ställs aldrig.

Framför allt måste samarbetet fördjupas. Vi behöver alltså mer Europa, som Merkel så grant har uttryckt saken. Här skiljer sig Peter Wolodarski egentligen inte alls från de som högljutt argumenterar för ett Europas förenta stater. Varje steg till samordning är ett närmare denna federation. Det börjar med euroländerna. Men det slutar naturligtvis inte där.

Det är fascinerande, men givetvis förfärande, att europrojektets tillskyndare inte lärt sig ett dugg av den nu pågående krisen och orsakerna till den. I stället vill de ha mer av samma medicin. Bara lite mer samordning, lite mindre demokrati, så löser det sig nog...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Faktum är att Wolodarski nu äntligen har börjat sitt återtåg, han skriver nämligen:

"Krisen har exponerat allvarliga konstruktionsfel i den gemensamma valutan...."

För att vara DN så är det nog det närmaste man kan komma en avbön, ett fastställande av den idioti som föregick euron.

Vi måste förstå att det inte är lätt att ha haft så totalfel, det tar på krafterna hos vem som helst - även om man är i sällskap med det mesta av svenskt etablissemang - att stå inför en sådan konstaterad dumhet och erkänna den, det svider.

Vi som såg konstruktionsfelet redan från början och samfällt hånades av de som ville mer, ville framåt, ville bygga freden, får vara nöjda med att vi såg rätt från början.

Det stora problemet vi har idag är att samma idioter som en gång felkonstruerade euron fortfarande sitter i förarsätet.

Och det är de som skall hjälpa oss.

Frågor på det? någon?

Anonym sa...

På gårdagens Angel Clark Show berättade Ken Schortgen om att man nu i EU:s och ECB:s ledning vill att euron skall bli uppbackad av guld. Det skulle i så fall göra euron till världens enda guldbaserade valuta. Vore det inte en helt annan femma?
http://m.spreaker.com/show/the_angel_clark_show_1

Den hälsosamme ekonomisten sa...

Han är inte ensam. Financial Times föreslår också att ECB ska köpa guld. Rätt smart idé, faktiskt.

Men jag tror inte att tyskarna kommer att gilla ...

http://ftalphaville.ft.com/blog/2012/08/07/1109781/gold-qe/