söndag 6 maj 2012

Veckan som gick #25

# Extremistframgångar i Grekland. Det var väntat att de grekiska väljarna skulle straffa de två stora partierna Ny demokrati och Pasok i söndagens parlamentsval. Kanske hade inte så många räknat med att fascisterna i Gyllene gryning (namnet!) skulle komma in i parlamentet. Men även på den extrema vänsterkanten jublas det efter stora framgångar. I kristider brukar populister och extremister vinna terräng. Så har nu även skett i Grekland. Och inte ett dugg kommer förstås att bli bättre i det hårt prövade landet.

# Exit Sarkozy. Precis som opinionsmätningarna visat under lång tid blev det seger för Francois Hollande i det franska presidentvalet. Fransmännen har blivit av med Nicolas Sarkozy men någon större entusiasm har inte uppvisats för den socialistiske kandidaten. Hollande pratade om "förändring" i sitt segertal. Frankrike genomgår en ekonomisk kris, självfallet vill folk ha till stånd en förändring. Men troligare är att ordet ekar lika ihåligt som Obamas "change".

# Visselblåsare lever farligt. Juristen och visselblåsaren Chen Guangcheng (陈光诚) har ännu inte lämnat Kina. Det är oklart om och när han släpps ut ur landet. Chens tillflykt till den amerikanska ambassaden riskerade att utlösa en diplomatisk kris mellan USA och Kina, men en pragmatisk lösning - att Chen får ett gäststipendium på ett amerikanskt universitet och således godkänns för utresa för utlandsstudier - verkar vara på gång. Kinas behandling av Chen Guangcheng ska ses i ett större perspektiv. Visselblåsarna finns även i vår del av världen - och de lever alltid farligt. Minns Bradley Manning.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Du borde vara enkelt för dig att ta reda på "fakta" om Chen. Löjligt att bara say after medierna. Börja med " Är han jurist/advokat?".

Anonym sa...

Är du ambassadtjänsteman?

manen sa...

kommer iofs också ihåg att Manning försvann i nyhetscykeln så fort Assange anklagades för våldtäkt; verkar som Wikipedia inte gör särskilt mycket för att hjälpa honom.

manen sa...

edit: *Wikileaks skall det förstås vara.

Anonym sa...

Vadå?! Måste man vara "ambassadtjänsteman" för att använda sin egen hjärna?