torsdag 17 maj 2012

Om detta må vi inte prata

Fredrik Reinfeldt har fått motta en flod av kritik efter sitt uttalande om att arbetslösheten är låg bland etniska svenskar. Trots att uttalandet i sig är korrekt. Fråga vilken socialarbetare du vill: arbetar personen med försörjningsstöd eller med av socialen tillhandahållna lägenheter kan han/hon intyga att de flesta klienter är utlandsfödda. Och de flesta av dessa utomeuropeiska invandrare.

Det är så det ser ut. Varför ska vi tiga om detta? Vad är folk rädda för? Om vi ska komma till rätta med problemet att människor är arbetslösa och saknar lägenhet måste vi våga prata om verkligheten. Den överdrivna känslighet som präglar frågor om integration, arbetsmarknad och etnicitet i Sverige gör det omöjligt att komma framåt.

Märk väl: Reinfeldt har inte knutit arbetslöshet till etnicitet. Han har inte sagt att vissa är arbetslösa därför att de är födda i ett annat land. Det är inte biologiskt betingat. Däremot är det ett faktum att personer med utländsk bakgrund i större utsträckning än infödda svenskar är arbetslösa.

Jag tror att de flesta svenskar faktiskt ser detta och har svårt att förstå den kritik som nu riktas mot Reinfeldt. Frågan är vad vi ska göra åt det. Det hade varit att föredra att alla som skriker sig hesa över statsministerns "otäcka" påstående i stället hade kommit med konstruktiva förslag på hur arbetslösheten främst bland utomeuropeiska invandrare ska minskas.

Det är inte Reinfeldt som spelar Sverigedemokraterna i händerna, det är alla som hysch-hyschar honom. De ger Sverigedemokraterna helt rätt när de säger: Om detta må vi inte prata.

7 kommentarer:

Christoffer sa...

Felet med Reinfelds uttalande, så som jag ser det, är att han sa att vi inte har massarbetslöshet eftersom etniska svenskar mitt i livet har jobb. Som om unga människor och invandrare inte räknas. Har vi massarbetslöshet så har vi massarbetslöshet. Det bedömmer man genom att se till helheten och inte genom att plocka bort bitar ur pusslet.

Jag är inte upprörd över hans uttalande, och jag tycker diskussionen huruvida det finns etniska svenskar är rent ut sagt larvig. Givetvis finns det etniska svenskar. Låt mig klargöra att det på inget sätt är fel att peka på att arbetslöshet är högre inom vissa grupper, i det här fallet unga och invandrare (varför glömmer alla upprörda dom unga?) Tvärtom behöver man identifiera problemgrupper för att kunna ge rätt sorts hjälp.

MEN Reinfeldt kan alltså inte plocka bort vissa grupper ur statistiken bara för att det passar honom. Har vi hög arbetslöshet så har vi, oavsett vilka grupper den finns i. Reinfeldt kommer inte undan från det faktum att arbetslösheten är högre än 2006, oavsett om den är annorlunda strukturerad.

Hans uttalande var alltså fel sett ur det perspektivet.

narran sa...

Dessutom blir vi etniska svenskar som är mitt i livet och blev av med jobbet under finanskrisen mäkta förgrymmade eftersom att statsministern låtsas som att vi inte finns. Jag började en ams kurs i måndags av 28 deltagare är vi 25 som är etniska svenskar mellan 40 och 55 som har upptäckt att det är i stort sett omöjligt att komma in på arbetsmarknaden pga åldersdiskriminering i det här landet

Anonym sa...

Jag tror inte ett dugg att Lövden är ärligt upprörd och tycker att det är tråkigt att han väljer att fåna sig i en rätt viktig politisk fråga. (Man kan ju tycka att han skulle ta tillfället att att prata om sin politik.)

Problemet är att inget politisk alternativ har presenterat ett trovärdigt alternativ i någon invandringsrelaterad fråga.

Problemet är att politiker är som snickaren i metaforen. Han har en hammare och han identifierar alla alla problem som spikar som ska bankas in.

Politikerna har sin verktygslåda och där finns olika statlig och kommunala ingrepp men egentligen handlar det om saker som bör ske utanför den politiska sfären.
/B

Anonym sa...

Det tråkiga är ju att Rövfeldt nu verkar inse att folk kommer att gå till SD från både M och S i större utsträckning och då först börjar göra sådan här uttalande.

Hade han haft någon som helst heder hade han tagit tag i problemet innan det vuxit.

Nu har han cementerat SD's framtid, hoppas bara inte folk tror på honom när han säger "vi ska bli bättre på det här"

P.S.
SD är fortfarande enda partiet som vill ur EU. Det är skäl nog att rösta på dem.....

Micke sa...

Reinfeld är enligt nazisterna i SD´s egna definitioner inte etnisk svensk.

Anonym sa...

Förstår inte riktigt Micke, är jag som jude som röstar SD också nazist??
Du är inte lite konstig du....

Micke sa...

Om du är jude (vilket jag inte tror att du är ) och röstar på ett parti som verkar i den europeiska fascistiska och nazistiska traditionen så är du sannolikt obildad alternativt förvirrad.

Möjligheten finns dock även för judar att anamma politiska riktningar som i grunden har samma upplägg som nazismen där en minoritet medvetet görs till fokus för allmänt missnöje vilket är ett klassiskt sätt för värdelösa politiker att skaffa makt.