lördag 10 december 2011

Liberaler hatar inte

KDU:s Aron Modig har en poäng när han kritiserar TV4 för att ge en vänsterextremist som Mikael Wiehe fritt spelrum på bästa sändningstid i programmet Så mycket bättre.

Wiehe är en av ett minskande antal som lever kvar i det förgångna och fortfarande drömmer om den socialistiska revolutionen och det klasslösa samhället. Han försitter inget tillfälle att föra ut sitt budskap genom sin musik. Han försvarar gärna våld. När Avenyn i Göteborg slogs sönder 2001 ställde Wiehe den retoriska frågan "Vad är väl ett krossat skyltfönster mot ett skövlat folkhem?". Underförstått: politiskt våld inte är så farligt, bara det riktas åt rätt håll (mot kapitalismen och "nyliberalismen").

I sina sånger går Wiehe ännu längre. I sången Har banken ta'tt din villa, sjunger han :

"Hatar du dom jävlarna
som köper upp och lägger ner

Vill du skära dom i bitar
och slå in dom i paket

Drömmer du om huvuden
som ligger i en korg

Vill du sätta upp en galge
på närmsta stora torg

Är det nå’t du måste göra
Är det nåt du måste säg’

Har vargen i dej vaknat

Det är samma sak med mej
"

Wiehe kommer undan med detta därför att han är vänster, inte höger. Han kommer undan med det därför att vänsterextremism och antidemokratiska sympatier på vänsterkanten fortfarande är rumsrent i Sverige, fortfarande acceptabelt. I kultursvängen är Mikael Wiehe inte direkt ensam om att hysa sådana radikala och förfärliga åsikter. Enligt ledningen på TV4 är han förmodligen bara en snäll farbror som sjunger visor.

Men åter igen: varför detta hat? Radikalfeminister uttrycker hat mot män (jo, det gör ni faktiskt), socialister och kommunister hatar rika, kapitalister och alla som verbalt stöder det kapitalistiska systemet. Dessa människor som ständigt pratar om "verklig demokrati" hyllar länder vars system är allt annat än demokratiska och sjunger om att döda sina motståndare.

Här har vi en avgörande skillnad: Liberaler hatar inte. Vi bemöter åsikter, argumenterar och vinner debatter i sak. Vi skriver inte nidvisor, förstör demonstrationer eller hånar våra motståndare i debatter. Vi behöver inte hata. Och ska man ändå vinna kan man lika gärna göra det med lite stil. Hatet överlåter vi till förloraren.

10 kommentarer:

Micke sa...

Liberaler hatar generellt i samma omfattning som andra och att påstå att liberaler inte gör det är ett uttryck för hat mot ickeliberaler.

Anonym sa...

Haha, det var det mest bisarra inlägget jag läst på länge. Nästan fint att någon tror på idén om den från känslor befriade liberalen som med ljus och lykta ägnar sitt liv åt att söka sanningen, hur obekväm den än må vara.

amanda sa...

man ba "källa på det?"

Anonym sa...

Vinner debatter, möjligen. Vinner röster? Aldrig, tyvärr.

strambergare sa...

visste inte att liberaler var hippies

Anonym sa...

Haha vilket skönt blogginlägg. Älskar unga idealister som lärt sig skolboksverisionen av hur rätt deras ideologi är och hemsk motståndet är. Speciellt när de sjunger den upplysta liberalismens lov utan att vara det minsta upplysta. Liberalism är att också ha perspektiv. Men det kommer nog mer med åldern. Liksom kunskapen.

Jan Jönsson sa...

Varför är det bättre med ett klassamhälle än med ett klasslöst samhälle? Varför är det rimligt att den som arbetar hårt och är oerhört duktig och begåvad, som verkligen når framgång på det meritokratiska sättet, ändå alltid kommer att ha mindre makt i samhället än den som föds som arvtagare i Wallenbergsfären?

Anonym sa...

Löjligt inlägg.

Micke sa...

Varför är det bättre med ett klassamhälle än med ett klasslöst samhälle?
----------------------
Därför att ett klasslöst samhälle
är en saga och upprättandet av ett sådant kräver kontinuerligt utövande av våld mot medborgarna.

Anonym sa...

jävla pajas. klipp dig och kom tillbaka när du vet någonting om livet. liberalerna, den enkla vägen, alltid.