måndag 12 december 2011

Överskatta inte hotet

Ett år efter det misslyckade terrorattentatet på Bryggargatan i Stockholm märks ingen förändring på gator och torg. Vi julshoppar som vanligt. Men om attentatsmannen hade lyckats ta livet av fler än bara sig själv hade nog Sverige sett lite annorlunda ut i dag, dessvärre.

DN vill få de inledande telegrammen om händelsen (som rubricerades som en bilbrand varefter uppfattningen att smällarna kom från fyrverkerier spreds av polisen) att verka aningslösa. Själv tycker jag att det snarast är befriande att inte varje incident genast rubriceras som ett terrordåd. Vi måste trots allt försöka hålla oss på mattan här.

Sverige är en ytterst ovanlig skådeplats för terroristhandlingar. Det finns således ingen som helst anledning att ta en enda mans beslut att spränga sig själv som intäkt för att bygga ut övervakningsstaten ytterligare och påstå att Sverige står under hot. En ensam person som genomför ett attentat är inget hot mot vare sig samhället eller demokratin i stort. Det gäller både Abdulwahab och Breivik.

Jag föredrar det "aningslösa" Sverige framför den övervakningsfanatism och överdrivna hotbild som vissa politiker mer än gärna vill skapa. Ty risken att som enskild medborgare drabbas av ett terrorattentat är försvinnande liten i nästan alla världens länder. Det gäller i synnerhet Norge och Sverige, trots de attentat från ensamma knäppskallar vi har sett sedan december förra året. Så här års är risken att dö av en fallande istapp betydligt större - om nu snön och kylan behagar komma.

1 kommentar:

Anonym sa...

DET är en väldigt bra observation. Tyvärr är ju mycket politik baserad på dåligt underbyggda rädslor.
/B