onsdag 28 december 2011

Det går bra det här...

Barack Obama vill höja utgiftstaket igen, denna gång med 1 200 miljarder till ofattbara 16 400 miljarder dollar. Fram till 2013 väntas 2 100 miljarder dollar upplånas.

Inget av detta löser förstås USA:s ekonomiska bekymmer. Det skjuter dem ytterligare på framtiden. Men demokrater och republikaner verkar fullkomligt oförmögna att kompromissa och nå en gemensam överenskommelse för landets bästa.

Allt handlar just nu om presidentvalet 2012. Eftersom USA i princip alltid befinner sig i en valrörelse av något slag är det svårt att se hur antipatin någonsin ska kunna ta slut och en bred överenskommelse över partigränserna någonsin ska kunna nås.

Det amerikanska politiska systemet tycks lamslaget och oförmöget att hantera den rådande situationen. Barack Obama är en fånge i sitt vita hus och har svårt att få något gjort över huvud taget. Samtidigt sjunker amerikanernas förtroende för politikerna till historiska bottennivåer. Möjligheten att välja en kandidat som vill något annat, som till skillnad från Obama faktiskt vill förändring, är i praktiken noll. Endast mainstreamkandidater kan bli valda - och då bara om de är stenrika. Ingen kan med handen på hjärtat säga att de är exalterade över de kandidater som det republikanska partiet lyckats skaka fram.

Det är oerhört svårt att se positivt på framtiden för supermakten USA just nu.

14 kommentarer:

apa tycka, apa skriva sa...

Samtidigt sjunker amerikanernas förtroende för politikerna till historiska bottennivåer. Möjligheten att välja en kandidat som vill något annat, som till skillnad från Obama faktiskt vill förändring, är i praktiken noll. Endast mainstreamkandidater kan bli valda

Du framställer det som om det senare följde av det förra. Varför? Borde det inte vara tvärtom: eftersom ingen litar på politikerna så borde man välja folk som vill förändra?

Hans Li Engnell sa...

Det var vad som avsågs.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
apa tycka, apa skriva sa...

Det var vad som avsågs.

Hur kan då möjligheten att välja en kandidat som vill något annat vara i praktiken noll?

Hans Li Engnell sa...

Det är möjligt att jag uttryckte mig otydligt, men en kandidat som vill genomföra genomgripande förändringar har de facto väldigt små chanser att bli vald. Se på det republikanska startfältet och se vilka som ligger bäst till i opinionen. Här är USA inte unikt - se ex. på Reinfeldts mittenvurm i Sverige - men USA är i akut behov av nytänk och en regim som bryter med de gamla.

Anders sa...

Man skall kanske inte ropa hej förrrän man kommit över bäcken. Den libertarianske fyrbåken Ron Paul vill förändring, och är inte ur spelet ännu :-)

Anonym sa...

Jag tror inte att lösningen finns i Washington, lika lite som den finns i Bryssel. Det är helt enkelt inget som kan kommenderas fram.

Därför är jag optimist.
/B

Micke sa...

Man skall kanske inte ropa hej förrrän man kommit över bäcken. Den libertarianske fyrbåken Ron Paul vill förändring, och är inte ur spelet ännu
----------------------------
Om han blir vald så blir han den förste amerikanske president mig veterligen som låtit sig fotograferas flinande tillsammans med en ledande amerikansk nazist som han dessutom tagit emot pengar från.
Därför är det inte speciellt sannolikt att dom företag som styr och äger det republikanska partiet kommer att knyta sin trådar till Ron Paul.

Anonym sa...

@ Micke
Källa?

Micke sa...

http://newsone.com/nation/casey-gane-mccalla/opinion-rand-paul-must-return-neo-nazi-campaign-donations/

Micke sa...

Här säger han att det är bra att han fått pengar av nazister för att kan använder pengarna bättre men han säget ingent om varför han flinar på foto tillsammans med dom nazister han påstår sig förakta.

Ron Paul är en idiot.


http://www.youtube.com/watch?v=2gKXyBgr24c

Micke sa...

http://www.nytimes.com/2011/12/26/us/politics/ron-paul-disowns-extremists-views-but-doesnt-disavow-the-support.html?pagewanted=1&_r=3&hp

Anonym sa...

Å andra sidan kan man väl googla FDR+Stalin och Nixon+Mao för att ta ett exempel från varje parti.

Säga vad man vill om Paul, han får pengarna att flöda i rätt riktning vilket råkar vara hans poäng, pengarna gör mindre skada hos honom.
/B

Anonym sa...

Få politiker är så principfasta som Ron Paul, och att försöka sammankoppla honom med nazister är befängd guilt by association. Walter Block skriver i dag: "Dr. Paul himself states: "If they want to endorse me, they’re endorsing what I do or say – it has nothing to do with endorsing what they say…" And again "I’ll go to anybody who I think I can convert to change their viewpoints… I’m always looking at converting people to look at liberty the way I do."

Ron Paul will go to the very gates of hell (left Communist or right Fascist, it matters not) and try to convert the Devil himself to the freedom philosophy. As far as I am concerned, this is an altogether virtuous stance to adopt."
http://lewrockwell.com/block/block192.html