torsdag 15 december 2011

Ett misslyckat krig

Barack Obama avslutar nu det krig som George W Bush, påhejad av bland andra Dick Cheney, startade 2003. Irakkriget är över, åtminstone för USA:s del. Var det värt 4 500 amerikanska soldaters liv och runt 100 000 civila irakiers?

Invasionen var välplanerad och Saddam Husseins regim hade inte mycket att sätta emot de amerikanska och brittiska styrkorna. Sedan var det som om invasionsmakterna stod handfallna. Sönderfallet av det irakiska samhället tilläts ske.

En tyrann är borta, men priset har varit oerhört högt. Och än vet ingen hur Iraks framtid ser ut. För USA:s del har kriget ytterligare försämrat landets anseende i en för amerikanerna känslig del av världen samt bidragit till landets urusla ekonomi.

Vi har under 2011 sett hur förtryckta folk själva kan resa sig mot sina förtryckare - och vinna. Den arabiska våren har tagit en hel värld på sängen, inte minst USA och EU. Den visade att det inte behövs några amerikanska bomber för att så demokratiska frön. Däremot kan omvärlden underlätta för frihetskämpar på många sätt, förse dem med vapen, utbilda dem och så vidare. Segern över tyranniet blir så mycket större om den har vunnits av det egna folket, inte en utländsk invasionsmakt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag var mot kriget från början och utan att teckna en heltäckande bild så var jag nog rätt ensam inom svenska "högern". (Men det är ingalunda heltäckande.)

Som jag såg det handlar det om en blandning av ändamål som helgar medlen (cynikern i mig hävdar att "pragmatisten" oftast gör tvärt om).

Så här i efterhand ser man spår av social ingenjörskonst, groupthink och en logik som beslutsfattare och tyckare fastnar i.

Ska man lära sig något är det att undvika ovanstående.
/B

Niklas Kolhammar sa...

"Vi har under 2011 sett hur förtryckta folk själva kan resa sig mot sina förtryckare"

Det var hopplöst naivt hans. Just det var ju exakt vad som skedde efter första irakkriget. Då reste sig folket i södra och norra Irak, utan omvärldens hjälp. Det ledde bara till massmord medan Saddam satt kvar.
Vidare så har inte arabiska våren klarat sig utan hjälp i de länder där regimen verkligen satt hårt mot hårt. Utan omvärldens hjälp hade inte Libyen varit fritt idag, och än så länge har upproren i Syrien inte lett till något mer än just massakrer på civila.

Anonym sa...

Oljan och privata vinstintressen är säkrade, sedan får amerikanska befolkningen stå för notan dock ej ta del av inkomsterna.....

USA, landet som är byggt på tidernas viktigaste dokument (decl.o.Independence) är numera enbart en finansiell maffia, EU är inte långt därefter.....

Tråkigt att världen skulle bli så här........