söndag 11 december 2011

Veckan som gick #8

# Klimatpaket. Det så kallade klimatmötet i sydafrikanska Durban drog över tiden. Till slut nåddes en överenskommelse, men den har redan fått kritik för att mest bestå av luft. En grön klimatfond ska startas och fungera som ett slags transfereringssystem från rika till fattiga länder för klimatåtgärder. Men detaljer fattas fortfarande. Några specifika klimatminskningsmål finns inte heller. Det nya avtalet ska börja gälla 2020. Men någon avskaffad demokrati för att inrätta något slags världsregering i syfte att "styra klimatet" blir det inte. Sorry, Johan Rockström och Svante Axelsson.

# EU-splittring. Trots hårda påtryckningar från Sarkozy och Merkel blev det ingen enighet om fördragsförändringar för att öka EU:s makt över medlemsstaterna. Storbritanniens David Cameron stretade emot vilket gjorde att vissa länder valde att gå framåt ensamma. Vilken Sveriges roll i det nya EU blir är ännu mycket oklart. Men räkna med att påtryckningarna att Sverige ska "vara med och påverka", och därmed i förlängningen gå in i eurozonen, kommer att öka. Trots att vi sade nej 2003 och trots att stödet för euron hos svenska folket i dag ligger på under tio procent. Ledarsidorna hos SvD och DN har redan påbörjat kampanjen.

# Mer FRA. När uppgörelsen med fåtalet kritiker gjordes 2008 utlovades att det inte skulle bli någon öppen FRA-shop. Sedan dess har regeringen, precis som många kritiker fruktade, valt att strunta i tidigare löften och öppna FRA-shopen för fler myndigheter. Nu vill Beatrice Ask låta inte bara Säpo utan även Rikskriminalpolisen nyttja FRA:s tjänster. Vilka står näst på tur?

1 kommentar:

Trash sa...

Försäkringskassan kan kolla fuskare via FRA, CSN kan kolla om folk verkligen pluggar och SBAB kan göra kreditupplysningar. Och om SBAB får borde väl andra banker få, eller förresten andra företag...