söndag 4 december 2011

Veckan som gick #7

# Fuskval i Ryssland. Putins och Medvedevs parti Enade Ryssland vann som väntat det ryska parlamentsvalet. Däremot ser det ut att bli ett klart försvagat parti som ska styra Ryssland framöver. Enligt vallokalsundersökningar backar partiet från 64 till 48,5 procent av rösterna. Det skulle betyda ett tapp på nästan 100 mandat. Och detta trots att det verkar ha förekommit omfattande valfusk, hackarattacker och gripande av oppositionella. En liten positiv signal att många ryssar har ledsnat på Putin. Men han kommer förstås att väljas till en tredje presidentperiod nästa år ändå.

# Sista chansen för Saab. Det har sagts många gånger, men nu är det verkligen sista chansen för Saab. Efter att GM sade nej till avtalet mellan Swedish Automobile och de kinesiska företagen Páng Dà och Youngman, vilket skulle innebära ett hundraprocentigt övertagande av Saab från kinesiskt håll, har nu en sista räddningsplan knåpats ihop. Återförsäljarkedjan Páng Dà finns inte längre med i leken. I stället ska Youngman tillsammans med Bank of China äga knappt hälften av Mullers bolag. Därmed skulle Victor Mullers Swedish Automobile kvarstå som storägare. Det nya upplägget gör att varken Riksgälden eller svenska regeringen behöver godkänna affären då EIB-lånet ska lösas. Ur Saabs perspektiv är detta betydligt sämre än ett fullkomligt kinesiskt övertagande, men nu är allt konstruerat för att GM i sista skälvande sekunden ska kunna godkänna affären. Tiden är nu oerhört knapp. Redan på måndag kan Saab försättas i konkurs av facken.

# Moderata knapptryckare. Den före detta moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson beskriver i sin nya bok Knapptryckarkompaniet hur riksdagsledamöterna förvandlats till viljelösa knapptryckare som endast verkställer de beslut som partierna redan fattat. Enligt Pålsson är Moderaterna det parti som har lägst i tak. Välkommen till Reinfeldts värld - den där debatten snabbt lägger sig.

1 kommentar:

Andreas Lennerö sa...

General Motors (och Usa är rädd att bli ständig tvåa)
Oavsett klausul så kommer GM ej godkänna denna affär.
Konkurs? om så sker köps konkursboet av Kina.